De Eirmotus Octozona of wel Achtstreep barbeel is een ideaal visje als je van een tijger streep houdt. Het visje kenmerkt zich tegenover andere vissen met dit patroon doordat hij zeer vriendelijk is. Het is een kalm en vredig visje en moet dus ook gehouden worden bij rustige zwemmers.

naam Eirmotus Octozona
NL-Naam Achtstreep barbeel
Oorsprong Thailand, Maleisië
lengte 3,6 cm
waterlaag Bodem/midden
volume 60 liter
gedraag Vredig/verlegen
dieet Vleeseter (Carnivoor)
verzorging Moeilijk
pH 5,0 – 7,0
temperatuur 22 – 26 graden C
licht Gemiddeld
groep Groep minimaal 7 stuks
plant-veiligheid Ja

Voeding

Dit mooie visje eet in de natuur kleine geleedpotigen, algen en dierlijk plankton. Hiermee is hij officieel een carnivoor aangezien hij geen plant materie eet. Het is daarom ook belangrijk: dat er vlees voorkomt in zijn dieet.
achtstreep barbeel
In het aquarium zal het visje droogvoer aannemen, mits het voldoende vlees bevat en klein genoeg is voor zijn mond. Granulaatvoer is een vereiste, de achtstreep Barbeel zal vlokkenvoer weigeren.

Levend voer is bij deze vis favoriet, watervlooien en Artemia zullen met veel vreugde aangenomen worden.
achtstreep barbeelHet visje is vrij zwak na de import, dus het is aan te raden om altijd te beginnen met levend voer om het visje te laten aansterken. Wanneer deze eenmaal gewend is, kun je terug gaan naar droogvoer. Tevens is dit ook een manier om de vis te leren minder verlegen te zijn.

Gedrag

Zoals eerder gezegd: dit visje is zeer verlegen, daarom is deze vis ook niet geschikt voor een gezelschapsaquarium. Wel is het verstandig om deze vis te houden bij rustige vissen. Hierbij kun je denken aan vissen zoals Otocinclus, Corydoras en Boraras.

Wanneer de ‘Eirmotus Octozona’, gehouden wordt bij drukke vissen zal hij/zij geen kans krijgen om te eten vanwege zijn schuwheid. Hierdoor loop je de kans dat de vis zal verhongeren.

achtstreep barbeel
Foto: Greennote77

Van nature is dit een scholende vis en zal hij ook in een groep van minimaal zeven stuks gehouden moeten worden. Als de vis in een kleinere groep gehouden wordt, zal de vis vaker nerveus zijn en zich verstoppen.

Heb je een groepje van deze vissoort in je aquarium, dan kun je genieten van de prachtig gekleurde vissen en die hun rustige en natuurlijke gedrag vertonen. Het is absoluut de moeite waard.