Superfish is het budgetmerk van de Nederlandse groothandel Aquadistri. Met dit merk proberen ze aquarianen met een kleiner budget van dienst te zijn. Er wordt hierbij natuurlijk bespaard op zaken zoals uiterlijk en kwaliteit, maar het gaat dan ook om de functionaliteit. Wij hebben meerdere Superfish Nano Heaters gekocht voor onze kleine aquaria en delen graag onze bevindingen.
Formaat
Het formaat is misschien wel het grootste verkooppunt voor dit verwarmingselement met slechts 17cm is het namelijk een van de kleinste momenteel op de markt. Dit maakt de Superfish nano heater ideaal voor het gebruikt in kleinere bakjes zoals bijvoorbeeld garnalen kweek bakken. Omdat het verwarmingselement ook niet erg breed is maakt het dat je hem makkelijk kunt verstoppen.
Uiterlijk
Als het aan ons lag had de witte achtergrond op het verwarmingselement niet gehoeven. Het idee is om zoveel mogelijk techniek te weg te laten en door de witte kleur wordt dat toch behoorlijk wat lastiger. De meeste concurrenten houden hun heaters zwart, grijs of groen. Dit wordt met de reden gedaan dat het minder afsteekt ten opzichte van de achtergrond. Natuurlijk valt er wat voor te zeggen, dat Superfish deze verwarmingselementen alleen maakt om achter in een ingebouwde filterruimte te verstoppen. Toch lijkt ons dit niet waarschijnlijk. De aquarium markt is groot en er zijn maar weinig aquarianen die echt 100% merk vast zijn. Je kunt er dus vanuit gaan dat de heater ook buiten afgesloten filter ruimtes gebruikt zou worden. Natuurlijk snappen we dat het een stuk branding is maar dit had ook een stuk subtieler gemogen.
Kwaliteit/Werking
Wij hadden voor onze garnalen bakken vier van deze heaters gekocht. De heaters paste netjes in de aquaria en waren toch redelijk solide. Bovenop Superfish nano heater bevindt zich een temperatuurschaal. Door simpel draaien kun je de gewenste hitte. Wanneer hij aan het verwarmen is zul je een lampje zien branden. Helaas ging het daar al mis. Bij ons gingen er van de vier maar twee branden. De aquaria waar ze in stonden waren zonder dieren, voorzien van een werkende filter en de watertemperatuur was rond de 16 graden. We hadden de verwarmingselementen afgesteld op 24 graden. Een verschil van 8 graden dus. Twee begonnen langzaam op te warmen en de andere twee gaven geen gehoor aans ons verzoek tot verwarmen. Om te testen of er wat mis was, hebben we de water temperatuur verlaagd naar 10 graden en wederom de thermostaat op 24 graden afgesteld. Er gebeurde niks. Na een tijdje begaf ook een van de andere verwarmingselementen het. Je voelde de verwarmingselementen ook gewoon niet meer warm worden als je ze in je hand hield (doe dit nooit zelf). We hebben er drie geruild waarna er twee nog steeds niet functioneerde. Na een half jaar hebben ook de andere twee het begeven. Dit was onder wat we als “normaal gebruik” mogen verstaan.