De JBL ProScape SP30 Straight tool is een zand platmaker. Gemaakt voor het bijhouden van het zand in je aquarium. Het voordeel van dit product is dat je op veel plekken kunt komen waar je met je handen vaak niet kunt komen. Dit product word met name interessant als je een aquascape hebt waarbij het hardscape veel ‘wilde’, vormen bevat. Dit omdat de kleine spleten vaak moeilijk te bereiken zijn.

zand platmakerNet als de andere Proscape producten is ook de zand platmaker gemaakt van RVS (roestvast staal). Met een lengte van 30cm is de zand platmaker ideaal om bij de meeste plekken te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschuiven van zand dat achter takjes spiderwood ligt. De brede spatel van 6,2 cm en de kleine spatel van 2,5 cm bieden volop mogelijkheden.
zand platmakerVeel aquascapers denken dat je alleen de grond moet onderhouden bij het starten van een nieuw aquascape maar niets is minder waar. Als het aquarium eenmaal draait nemen we aan dat je er ook dieren in wilt houden. Met name bodem vissen en garnalen kunnen ervoor zorgen dat je bodem behoorlijk door de war wordt geschopt. Dit stuk gereedschap is dan ideaal om alles op orde te krijgen.
zand platmakerIets wat zowel een voor als nadeel is van dit product, is de steel. De bredere steel zorgt ervoor dat hij beter in de hand ligt dan de versies van de concurrent. Het nadeel is dan wel, dat met een gewicht van 78 gram deze zand platmaker, behoorlijk wat zwaarder is dan bijvoorbeeld de scharen.
zand platmakerMet een prijskaartje van circa 16 euro is dit product redelijk geprijst. Het product levert het beste zijn geld op wanneer je veel zand in je aquarium hebt of zand op moeilijkere plekken hebt liggen. Natuurlijk is deze tool ook bruikbaar voor grind. Goed gereedschap is het halve werk.

CONCLUSIE
De zand platmaker past uitstekend in het proscape assortiment. Het ligt goed in de hand en bied vol op mogelijkheden. Hij is misschien wat zwaarde dan de concurrent maar onderwater is dit niet storend. Een must have voor de fanatieke aquascaper.
DUURZAAMDHEID
8
KOSTEN
8
VERPAKKING
8
WERKING
8
POSITIEF
Goede prijs / kwaliteit verhouding
Brede steel
NEGATIEF
Zwaar
8
TOTALE SCORE