Hydra is een woord wat steeds vaker valt in de aquarium wereld. We bedoelen dan niet het kleine beestje dat in je aquarium kan leven maar de nieuwe filters van Ocean Free. Deze nieuwe lijn filters brengt de Hydro-pure technologie naar de markt en start mogelijk een nieuwe revolutie, in aquarium houden. Wij hebben de Hydra Nano Plus getest. De filter/skimmer combo van Ocean Free.

Hydra nano plusFilter

Filteren kun je op verschillende manieren doen; mechanisch door middel van uitsluitend sponzen, biologisch door middel van bio media en bacteria of chemisch met behulp van bijvoorbeeld actieve koolstof.

De Hydra nano plus legt de focus vooral op het laatste gedeelte. Door middel van een spons filter en de gepatenteerde Hydra-pure technologie brengt Ocean Free een compleet nieuwe manier van filteren op de markt.
Hydra nano plusDe Hydra nano plus voelt stevig aan en is van stevig plastic gemaakt. Ook de extra onderdelen voelen niet goedkoop aan. Het enige onderdeel waar misschien wat over te zeggen valt, is het skimmer kopje. Deze laat aan de onderkant toch wat minder afgewerkte afdrukken zien. Maar aangezien dit een puur technisch onderdeel is en niet visueel zichtbaar is mag dit de pret niet drukken.
Hydra nano plusDe meegeleverde lucht aanzuigslang had voor ons niet gehoeven. Deze werkt in een aquarium namelijk alleen als de filter bij de waterlijn hangt. Wanneer deze verder naar onder geschoven wordt, wordt er geen lucht meer aangezogen. Jammer, want dat zou deze filter als extra filter/stromingspomp voor bijvoorbeeld een L-nummer aquarium ideaal maken.Hydra nano plusDoor zijn skimmer functie is hij misschien te vergelijken met de Eheim skimmer 350, echter is dit niet de beste vergelijking. Waar de Eheim skimmer 350 echt puur als skimmer dient, begint de Hydra nano plus pas. De Hydra nano plus is namelijk een volledige filter naast dat het een skimmer functie heeft. Ook kwalitatief voelt de Hydra fijner aan en is deze makkelijker open te maken. Wel is de Hydra iets voller en valt misschien wat meer op in kleinere aquaria.
Hydra nano plusDeze filter komt met een kenmerkende blauwe outflow pijp. Deze is optioneel om aan te sluiten. Je kunt hiermee de stromingsrichting veranderen wat erg handig is. De voornaamste reden dat deze feature erop zit, is dat deze filter ook te gebruiken is voor een schildpaddenbak. Je kunt de filter plat ophangen in een laag water die net hoog genoeg is om de Hydra nano plus te bedekken. De pomp in de filter heeft genoeg kracht om het water in de blauwe outflow omhoog boven het water uit te pompen. Hierdoor krijg je een waterval effect.
Hydra nano plus

Hydra-pure

Door de jaren heen zijn de aquarium filter technieken echter hard vooruit gegaan en zijn er nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de Twinstar op de markt gekomen. Een product wat vooral bij aquascapers geroemd wordt om zijn werking tegen alg. Deze producten werken op een elektrolyse principe waarbij actieve zuurstof vrijkomt. De vorm die geproduceerd wordt heet “Hydroxyl radical” of OH-.
Hydra Nano PlusDe Hydra-pure techniek heeft de zelfde soort techniek en brengt het nog een stap verder. Door een combinatie van elektrolyse en hun eigen Cata-pure media (een speciaal geprepareerde actieve koolstof) worden veelal vervelende stoffen gebonden en onschadelijk gemaakt. Hierbij moet je denken aan Ammonia (NH3) en Nitriet (NO2). Voor zoutwater aquarium houders is het misschien ook leuk om te weten dat het proteïne (eiwit) aanpakt. Als laatste zorgt de Cata-pure media ervoor dat zwavelachtige producten worden opgenomen hierdoor bestaat er ook geen kans meer op vervelende geurtjes.
Hydra nano plusWij hebben deze technologie ook echt op de proef gesteld door hem te testen in een aquarium met meerdere L-nummers. Doorgaands een aquarium waar wel een waterwissel bij nodig is. In dit aquarium maakte de toch kleine Hydra nano plus korte mette met de Ammonia en Nitriet die achterbleef in de 180 liter aquarium water. Het formaat zegt lang niet alles.

De filter heeft ook een poos in een beplant aquarium gedraaid. Planten doen het goed wanneer dit product gebruikt wordt. Let wel op! Gebruik nooit dit product samen met een twinstar. De planten zullen hierdoor afsterven. Wij hebben deze fout geleerd nadat onze planten bruin werden en het opgaven.
Hydra nano plusHet water is kristalhelder en de waterwaardes zijn zoals je ze wilt hebben. Zoals verwacht is er geen Nitriet en Ammonia terug te vinden. Let hier dus wel op, mocht je ook geen Nitraat meer terug vinden, dat je planten nog wel een bron hebben van stikstof (N) en fosfaat (P).

Op & aanmerkingen

De Hydra Nano Plus bied een hoop opties. Van gewone filter tot skimmer tot zelfs het gebruik in een schildpaddenbak maakt het een multifunctionele filter. Met een prijskaartje van circa €49,95 is de filter zeker niet goedkoop. Wel biedt deze filter meer mogelijkheden dan een standaard filter.
Hydra nano plusDe mogelijkheid om te skimmen is perfect voor een aquascaper en geeft de Eheim 350 zeker een geduchte concurrent op de zoetwater aquarium markt.

Het product voelt sterker aan in de hand en niet goedkoop.

Je doet ongeveer een jaar met het filter patroon waardoor de kosten van iedere keer een nieuw filterpatroon kopen de totaal prijs een stuk minder erg maken.

Hydra Nano Plus