Aqua Medic is vooral bekend van hun bekend als het premium merk voor zoutwater aquaria. Wat de meeste aquarianen echter niet weten, is dat ze ook producten maken voor zoetwater aquaria. Een goed voorbeeld hiervan is de net uitgekomen, de Qube 50 plant. De zoetwater versie van de Qube 50 lamp die al menig maal gebruikt wordt in zoutwater aquaria.

Qube 50 plant

Algemene informatie

Licht Behuizing afmetingen 80 x 80 x 65 mm
Gewicht inclusief houder
~725 gram
Aantal licht kanalen
2
Aantal kleuren LED
6
Belichtingsveld 500 x 500 mm
PAR waarde
1450 µmol m-2s-1
Totaal lumen
ca. 1364 lm
Totaal verbruik
50 watt max.
Voeding transformator
100-240 V / 50-60 Hz
Voeding licht
24 V

Stijl & Techniek

De lamp is vrij simpel in zijn uiterlijk. Wanneer je hem uit de doos haalt, komt hij er compleet uit als een bouwpakket. Het spreekt redelijk voor zich, hoe je het in elkaar moet zetten. Mocht je er toch niet uitkomen, dan is er een uitgebreide handleiding die je kunt raadplegen.
Qube 50 plantDe lamp is gemaakt van plastic, maar voelt ondanks dit niet goedkoop aan. De body van de lamp kan van plastic gemaakt worden, omdat hij actief gekoelt wordt. Dit houdt in dat er een ventilator bovenop het LED gedeelte zit met een heatsink. Deze zorgen er samen voor, dat de lamp niet oververhit kan raken. Een nadeel voor sommige is misschien dat deze ventilator geluid maakt. Nu moeten wij wel stellen dat dit geluid zo goed als niet te horen is wanneer je meer dan een meter bij het aquarium vandaan staat. (in een geluidloze kamer) Het geluid valt compleet weg in achtergrondgeluid van een normaal huishouden.
Qube 50 plantDe lamp komt met een zogenaamde “gooseneck” als ophang systeem. Dit is een flexibele arm die ervoor zorgt dat je zelf de ideale invalshoek kunt vinden voor de lamp. Dit zorgt er ook voor, dat je een behoorlijke vrijheid hebt om met het licht te spelen. Het dramatiseren van je aquascape door middel van een andere lichtinvalshoek wordt kinderspel.

Qube Control

Wil je nog meer controle over de lamp? Dan kun je ook de Qube control aanschaffen. Dit is een kastje wat je kunt aansluiten op je Qube 50 plant en behoorlijk wat extra functionaliteit toevoegt. De Qube control is het brein van de lamp. Je kunt deze naar eigen wens instellen en hierdoor de lamp compleet naar je eigen hand zetten. Denk hierbij aan een dag/nacht programma, waarbij je van zonsopkomst tot zonsondergang kunt instellen.
Qube 50 plantHet vergt even wat geduld, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het kinderspel. Voor dit alles is geen computer nodig. De meegeleverde infrarood afstandsbediening zorgt dat je alles kan instellen van kleur tot timer en alles er tussen. Wel is onze mening dat dit product eigenlijk standaard bij de Qube 50 plant zou moeten komen.

Licht kwaliteit

Met 80x80x65mm is de lamp nu niet bepaald groot te noemen. Zeker niet als je kijkt naar de uiteindelijke grote van de LED kop. Schijn bedriegt echter want deze lamp produceert behoorlijk wat licht. De samenstelling van de lichtbundel bestaat uit meerdere soorten LED’s. Dit zorgt ervoor dat er gemakkelijk meerdere soorten licht gecreëerd kunnen worden die bijvoorbeeld dag/nacht simuleren. De Qube 50 plant bevat de volgende LED types:

  • Dag licht (8000 K)
  • Warm wit (3000 K)
  • Royal Blue (450 nm)
  • Blauw (420 nm)
  • Rood (660 nm)
  • Groen (520 nm)

Qube 50 plantQube 50 plantAls we de complete lichtbundel zouden moeten classificeren, zouden we het zelf als ‘koud wit’ noemen. Wit met een vleugje blauw.
Qube 50 plantDe LED’s zijn bedekt met een bolle lens, hierdoor wordt het licht zeer diffuus verspreid en wordt de lichtstraal dus veel breder. Met een lichthoek van circa 90 graden kan de Qube 50 plant tot een maximum 50 x 50 cm belichten. Hoe verder je van het centrum afgaat, hoe minder licht je planten natuurlijk krijgen. In theorie kun je dus nog iets verder belichten maar baat het de planten niet meer en wordt het puur visueel.

Prijs

De prijs van de lamp komt neer op een slordige 149,95. In deze prijs zit dan echter niet de Qube Control inbegrepen. Deze zal u apart moeten aanschaffen voor circa 60 euro. Als je dit bij elkaar optelt kom je op ongeveer 200 euro uit. Dit is nog altijd goedkoper dan bijvoorbeeld een ADA Aquasky 601 die geen remote, timer, dimmer en andere features bevat. Wel heeft deze een groter belichtingsoppervlak.

Qube 50 plant

Op- en aanmerkingen

Door middel van gebruik te maken van de apart te verkrijgen Qube control kun je een compleet dag/nacht ritme in programmeren waardoor omkijken naar de verlichting niet meer nodig is. Heb je deze echter niet dan wordt het al een stuk lastiger. Want anders dan een dimmer heb je geen keuzes (de lamp bevat ook geen aan/uit schakelaar).
Qube 50 plant
We zijn echter wel van mening dat Aqua Medic moet opletten met kleine details, zoals bijvoorbeeld: de tie rips die je moet gebruiken om de snoeren vast te maken. Er zijn immers genoeg alternatieven die niet eenmalig bruikbaar zijn en meer het gewenste “premium” gevoel uitstralen.

Graag geven we ook een video impressie van het product.

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
8
Kwaliteit
7.5
Kosten
7
Functionality
7
Vorig artikelHoe kan ik het beste aquariumplanten snoeien?
Volgend artikelBoraras Maculatus – Klein maakt nano groot
aqua-medic-qube-50-plantWe zijn van mening, dat Aqua Medic met deze lamp een goede nieuwe set heeft gezet op de zoetwater aquarium markt. Voor aquarianen die liever een balk over hun aquarium willen hebben, zou dit een ideale oplossing zijn. De lamp produceert aardig wat licht en is redelijk af te stellen naar eigen wens.