Eerste impressie
Heems, één van de oudste dierenwinkels van Nederland (sinds 1822). Dit is niet af te zien aan de winkel; deze is netjes met zijn tijd meegegaan. Bij binnenkomst word je al vaak verwelkomt door hun kat die altijd in is voor een aai. Daarna ga je links af voor het eerste pad aan aquarium producten. Bij Heems zit het vissen gedeelte apart.

aquarium
Aquaria
De Aquarium afdeling van Heems bevat circa 200+ Aquaria. Deze zitten in een aparte afdeling waar het aan te raden is uw jas meteen open te doen. Het is er namelijk vaak goed warm. De aquaria met vissen bevinden zich langs de muur met de lichten in de kamer mooi gedimd. Hierdoor komen de kleuren van de vissen er extra mooi uit. Je kunt hier de meeste vissen soorten verwachten zoals L-nummers, maanvissen, discus, garnalen, nano vissen en cichliden. De meeste aquaria zijn ingericht met wat verstop plekken voor de vissen en allemaal in het bezit van een eigen filter. Een voordeel omdat ziektes weinig kans hebben zich te verspreiden. Veelal zitten de vissen er netjes bij. Bij sommige (met name de discus vissen) vragen we ons alleen af of deze niet wat te krap zitten. In dezelfde afdeling bevinden zich ook de planten aquaria met voornamelijk planten van het Deense merk Tropica. Het is wel aan te raden goed op te letten bij de planten, er wil namelijk met grote regelmaat best wel wat algen op de planten staan. Aangezien het hier om premium planten gaat (met een duurder prijskaartje) zijn dit toch dingen waar je eigenlijk op moet kunnen vertrouwen. De keuze is wel zeer ruim. Van de gangbare planten zoal Staurogyne Repens sp. tot de wat moeilijker te vinden planten zoals Bucephalandra sp. (die nu erg in opkomst is). Ze hebben ook een ruim assortiment met in vitro planten. Helaas lijkt het er wel op dat ze van de Tropica in vitro planten afstappen.

heem_sinds_1822De vissen bij Heems zijn over het algemeen duur in vergelijking tot de concurrentie in de buurt. Dit is toch jammer aangezien hun collectie wel groter is.

Assortiment
Het assortiment aan aquaria en producten hier omheen is zeer ruim. Ze voeren de grote merken aan als Dennerle, Eheim, Easy life en Juwel. Hier is pas het Japanse merk ADA aan toegevoegd. Ook hebben ze de tussen merken Aquatic Nature, Sera en Eden. Voor de aquarium liefhebber met een beperkt budget is er ook nog het merk Super Fish. Door het grote scala aan merken is er keuze volop. Voor de natuur aquarium fanaat is er keuze uit een leuk aantal soorten natuur steen. Helaas missen we alleen wel grote stukken steen (Fatherstones). Wel hebben ze veel grote stukken spiderwood en kleine stukken driftwood. Mocht je zelf even geen inspiratie hebben dan kun je natuurlijk altijd een kijkje nemen bij een van de show aquaria. Ze hebben er een stuk of vier staan van verschillende maten. Fijn vinden we dat er ook een aantal aquaria uitgepakt staan zodat je kunt zien wat je koopt.

Service
De service bij Heems is over het algemeen goed. Garantie werk is vlot geregeld. Jos Heems heeft alle kennis om het probleem snel te vinden en een oplossing aan te bieden. Ze zijn erkend dealer van onder andere Eheim wat natuurlijk bijdraagt aan de service. Als het druk is in de winkel gaat de service wel vaak de deur uit. Enerzijds is dit te begrijpen want je wil je klanten niet laten wachten. Anderzijds is het natuurlijk niet handig om minder tijd voor je klanten te nemen. Het gaat hier om levende wezens en niet iedereen informeert zichzelf altijd even goed en heeft wat extra hulp nodig. Niet iedereen heeft de tijd om later in de week terug te komen. Als je netjes op je beurt wacht wil je ook dat er de tijd voor je genomen word. Zelf heb ik de beste ervaringen met de dame die vaak bij de aquaria staat. Ze laat je precies dat ene visje uitzoeken en neemt wel altijd rustig de tijd. Begrijp mij niet verkeerd; het personeel is altijd beleefd en vriendelijk maar het is gewoon net dat ene dingetje wat een hoop impact maakt.