Manten steen is een van de meest gebruikte stenen in Iwagumi layouts. Dit is ook niet zo gek in een layout type waar vooral het hardscape dominant is. Manten steen is misschien wel dé mooiste steensoort die je in een aquarium kunt gebruiken.

Wat is Manten steen?

Manten steen is een gesteente die je vooral in hoger gelegen gebieden tegenkomt. Hierbij moet je denken aan voornamelijk bergen. De oorspronkelijke naam van Manten steen vinden we terug bij de grondlegger van het moderne aquascapen, Takashi Amano. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is manten steen, of beter gezegd het type manten steen niet alleen voorkomend in Japan. Er zijn vele soorten vergelijkbare gesteente te vinden over de gehele wereld. Helaas hebben wij in Nederland geen bergen of een slapende vulkaan, anders konden we zelf gaan zoeken.

manten steen
Foto: Aquasabi

Dit laatste is misschien ook wel een issue. Het is extreem moeilijk om aan manten steen te komen in Nederland. Het word nauwelijks tot niet verkocht en als je het dan vind dan is het per kilo bijna onbetaalbaar.

manten steen
Foto: Aquasabi

Manten steen is ontstaan door miljoenen jaren van erosie op het gesteente, dit tezamen met de hoge druk die over de miljoenen jaren op het gesteente heeft lopen drukken en je krijgt Manten steen. Een gesteente wat alle kenmerken van een mini bergwand heeft. De steen komt in vele tinten voor, maar meestal zit de kleur vooral in de warmere tinten.
manten steenDe kleurverschillen en vorming ervan zorgen ervoor, dat dit gesteente een ongevenaard ruimte gevoel geeft in het aquarium. Dit is direct ook hetgeen waar je een echte Manten steen aan herkend. De warme steen kleur, de unieke ruige vorm en textuur die de steen tot leven brengt.

Manten steen
Foto: Aquasabi

In principe is deze steen gemaakt van puur vulkanisch gesteente. Het is alleen door de miljoenen jaren zo op elkaar geperst, dat we het niet meer zouden herkennen als de traditionele lava. Het heeft wel als voordeel, dat het in de meeste gevallen veilig is voor alle aquarium dieren. Het blijft natuurlijk wel goed om te kijken en te testen. Iets wat makkelijk te zien is: heeft het witte aderen/lijnen, dan zit er vaak calciet in, wat zorgt voor een verhoging van de gH en KH waardes.

Online of offline stenen kopen?

Wij raden altijd aan: het zelf in de winkel te kopen als je iets in je hoofd hebt. Dan weet je zeker wat je krijgt. In andere gevallen kun je bedrogen uitkomen. Natuurlijk hebben wij ook een aantal webshops die we wel kunnen aanraden.

manten steenAquasabi heeft een grote selectie steen en hout. Veel stukken hout zijn ook appart gefotografeerd. Wil je het binnen Nederland houden dan is Azaqua je beste gok. Wij hebben zelf nog geen hardscape bij hen besteld maar wat ze op de beurs altijd lieten zien is kwalitatief uitstekend. Mocht je naar een winkel willen toegaan om stenen uit te zoeken, dan is de Diebo in Nieuwegein een hele goede optie. Met een ruim assortiment hout en steen kun je rustig je gang gaan.