Mopani is een hout soort die iedereen eigenlijk wel kent, alleen de naam vaak niet onthoudt. Dit hout komt van oorsprong uit Africa waar het in de vorm van een boom groeit. De Mopani boom laat zijn oude takken na een aantal jaren vallen, deze worden dan geraapt en uiteindelijk gebruikt voor zowel aquarium als terrarium.

Mopani hout valt redelijk goed op in de winkel, de bovenkant is vaak licht gekleurd en glad, waarbij de onderkant vaak dikke groeven heeft en donkerbruin tot zwart van kleur is. Deze hout soort zit wel bom vol met Tannin dit is de stof die ervoor zorgt dat het water geel tot bruin wordt. Houdt hier wel rekening mee. Het is altijd verstandig om: het hout voor te bewerken doormiddel van het voorlaten zinken, wat je normaal ook met hout doet wat blijft drijven. Mopani hout zelf heeft geen hulp nodig bij het zinken, het is erg dik en zwaarder dan je denkt, het zinkt dan ook vanzelf. In dit geval, doe je het vooral om ervoor te zorgen dat er alvast een hoop Tannin uit het hout sijpelt. Op de lange duur zal dit helpen. Gebruik je dit hout voor een aquascape dan zal je weinig last hebben van de Tannin, aangezien je toch al aan een strak waterwissel schema zit.

Het is wel erg belangrijk om dit type hout bij een goede winkel te kopen. Dan weet je namelijk zeker dat het hout echt goed uitgedroogd is. Het sap wat deze boom kan hebben is niet goed voor onze aquarium dieren.

Online of offline hout kopen?

Wij raden altijd aan het zelf in de winkel te kopen als je iets in je hoofd hebt. Dan weet je zeker wat je krijgt. In andere gevallen kun je bedrogen uitkomen. Natuurlijk hebben wij ook een aantal webshops die we wel kunnen aanraden.

Aquasabi heeft een grote selectie steen en hout. Veel stukken hout zijn ook appart gefotografeerd. Wil je het binnen Nederland houden dan is Azaqua je beste gok. Wij hebben zelf nog geen hardscape bij hen besteld maar wat ze op de beurs altijd lieten zien is kwalitatief uitstekend. Mocht je naar een winkel willen toegaan om hout uit te zoeken dan is de Diebo in Nieuwegein een hele goede optie. Met een ruim assortiment hout en steen kun je rustig je gang gaan.