Staurogyne ‘Porto Velho’ is een voorgrond plant net als de welbekende Staurogyne repens. De planten zijn daarentegen absoluut niet hetzelfde. Porto Velho staat bekend om zijn langere en dunnere bladeren. Dit kan een mooi contrast opleveren wanneer beide planten in hetzelfde aquarium gebruikt worden. De kleur is ook niet hetzelfde, waarbij de Porto Velho iets donkerder en grijzer te noemen is.

Porto Velho groeit vergeleken met zijn soortgenoot een stuk langzamer. Als het om voedingsstoffen gaat is deze plant ook een verhaal apart. De plant wil maar wat graag voedingsstoffen tot zich nemen; veel meer dan Staurogyne Repens. De tegenstelling is dan wel weer dat Porto Velho veel minder licht nodig heeft. Onder laag licht zal de plant gewoon groeien. Wanneer je het kruipende effect wil hebben (tapijt effect), heb je wel meer licht nodig. Je zult dan ook merken dat er op sommige bladeren een paarse glans verschijnt.
Staurogyne 'Porto Velho'De plant groeit langzaam in het begin, maar hoe langer hij in het aquarium staat hoe sneller hij zal gaan groeien. Net als bij Staurogyne repens zal selectief snoeien helpen bij het versnellen van de groei. Deze manier van snoeien is ook de voorkeur boven het verwijderen van grote stukken. Afgeknipte stukken kun je gewoon weer herplanten om de groep uit te breiden.

Herkomst Zuid-Amerika
Groeisnelheid Langzaam tot Gemiddeld
Plaatsing Voorgrond tot Midden
Licht Middelmatig tot Veel
Co2 Laag tot veel
Moeilijkheidsgraad Makkelijk tot Middelmatig