Aquascapen.nl

Wat eten vissen? (Houteters/Xylofagie)

Je leest het goed. Vissen die hout eten. Het is echt een ding voor sommige vissen. Ze hebben de mogelijkheid hout te verteren door middel van een complexe groep microben in hun spijsverteringssysteem.

Foto: Paul Moine

Panaque Nigrolineatus ook wel bekend als de “Royal Pleco” of gewoon L190, is de bekendste Braziliaanse Pleco die de mogelijkheid heeft om hout te eten en ook daadwerkelijk te verteren. We noemen dit proces xylofagie.

Foto: Jan

Vissen die deze manier van eten hebben aangenomen hebben ook een ander soort tanden gekregen dan hun soortgenoten. Hun eerste rij tanden bestaat uit kleine schaafjes, hiermee kunnen ze stripjes met hout van een stronk af schrapen, net zoals een houtbewerker dit zou doen. Deze stripjes hout verdwijnen verder het spijsverteringskanaal in van de vis, waarna deze door middel van een complex systeem aan microben het hout wordt omgezet naar voedzame producten voor de vis.

Foto: Jaredc911

Wat kan ik het beste voeren?

Wat het beste gevoerd kan worden aan deze soort vissen spreekt redelijk voor zich: hout.

Een goede hoeveelheid hout is essentieel voor deze vissen soort. Dat gezegd te hebben is het handig om dit soort vissen in gevangenschap (het aquarium) wel bij te voeren met een groente dieet. Dit om ervoor te zorgen dat de vis alle mineralen en vitaminen binnen krijgt die hij nodig heeft.

Gelukkig zijn er ook voeders tegenwoordig op de markt speciaal gemaakt voor dit type vis. Een bekend voorbeeld hiervan is “Morning wood” van Repashy. Een voer type wat speciaal is afgestemd op dit soort vis. Het komt in een poedervorm die je zelf kunt aanmaken tot een gelei. Het is makkelijk te maken en de vissen smullen er van.

Houd er rekening mee, dat wat voor voer je ook kiest, er altijd hout aanwezig moet zijn in het aquarium.

Mobiele versie afsluiten