De meeste aquarianen houden een aquarium omdat ze een stuk natuur in huis willen. Vissen, garnalen en natuurlijk planten. De eerste twee op dit rijtje lukt de meeste wel om te houden, maar bij de planten loopt het vaak minder goed af. Het is belangrijk om te begrijpen wat je nodig hebt voor gezonde plantengroei. In dit stuk zullen we de vier benodigde aspecten uitleggen.

Licht

Licht is belangrijk voor ieder levend wezen. Wij mensen maken vitaminen aan door zonneschijn op te vangen via onze huid. Voor planten is licht van levensbelang. Licht wordt gebruikt voor een verschijnsel genaamd fotosynthese. Bij dit proces wordt Co2 en water omgezet naar suikers zoals glucose. Licht is dus niet alleen voor ons om de dieren beter te kunnen zien.

lichtHet is belangrijk om in gedachte te houden dat planten niet allemaal gelijk zijn. Ze hebben allemaal hun eigen wensen en behoeften. De ene plant wenst meer licht dan de ander evenals de hoeveelheid voedingsstoffen die ze nodig hebben voor goede groei. Makkelijke planten zoals bijvoorbeeld mossen, varens en anubias soorten kunnen veelal af met weinig licht en beperkte voedingsstoffen. Rode stengelplanten daarentegen stellen hoge eisen aan zowel licht als voedingsstoffen.

tropica packagingDe meeste aquariumplant kwekerijen houden rekening met de wensen van de plant door dit aan te geven op de labels. Vaak wordt gebruik gemaakt van een stoplichten systeem, waarbij groen makkelijke planten aangeeft, oranje de middenmoot en rood de planten die veeleisend zijn. Het is belangrijk dat als je problemen hebt met de groei van de aquariumplanten, deze op te schrijven welke planten je hebt, alvorens advies te vragen. Zo kan het personeel van een aquariumwinkel je een beter advies geven. Het standaard antwoord “u heeft meer licht nodig” gaat namelijk niet altijd op.

CO2

CO2 is in bijna alle aquaria te kort als het aan planten ligt, het is essentieel voor planten om het fotosynthese proces te kunnen volbrengen. Een verplichting is een Co2 injectie niet, maar wel een absolute must-have als je gezonde, sterke groei wilt hebben van snel groeiende stengelplanten. Planten zullen sneller gaan groeien, zelfs de planten die bestempeld zijn als “makkelijk” zullen sneller groeien en er mooier uit gaan zien.

Co2Tegenwoordig is er niet echt meer een excuus om geen CO2 toevoeging aan het aquarium te hebben. Voor de lagere budgetten is er Bio-CO2, wat tevens erg geschikt is voor beginners en voor de wat meer ervarenere aquariaan is er de wat duurdere, maar efficiëntere CO2 injectie systeem die onder druk staan. Dit laatste systeem kun je zo gek maken als je zelf wil. Van super high-tech met een pH computer tot een simpel systeem met alleen een bellenteller.

Macro voedingsstoffen

Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K) zijn de basis die planten nodig hebben om van te groeien. Helaas is dit wel iets wat vaak vergeten wordt door menig aquariaan. Planten gebruiken NPK in grote hoeveelheden.

Stikstof en fosfaat kunnen op een natuurlijke manier geproduceerd worden in een aquarium. Dit gebeurt door de activiteit van micro organismen die vissen uitwerpselen, dode planten en vissenvoer omzetten tot bruikbare stoffen voor planten. Helaas is dit niet een groot genoege hoeveelheid voor aquaria met veel planten. Planten verbruiken macro voedingsstoffen in vele gevallen sneller dan dat ze ze kunnen verkrijgen. Een van de meest belangrijke macro elementen, Kalium (K), kan niet eens geproduceerd worden uit de rommel van het aquarium. Planten hebben echter wel een balans in NPK nodig om te kunnen groeien. Ontbreekt een ervan dan stagneert de groei van aquariumplanten.

Gelukkig zijn er volop NPK plantenvoedingen te verkrijgen die of alle drie de elementen bezitten in een goed gebalanceerde mix, of wel als een enkel element plantenvoeding. Met deze laatste kun je dan specifiek toevoegen wat je nodig hebt.

Micro voedingsstoffen

Onder micro voedingsstoffen vallen alle sporenelementen als wel ijzer. IJzer is hiervan de bekendste, maar in tegenstelling tot wat veel mensen geloven, ook essentieel voor niet rood gekleurde planten.

ijzerHet is een van de voedingsstoffen die gebruik worden voor de opbouw van de groene kleur in planten hun bladeren. Waardoor het een belangrijk element wordt voor alle planten alleen in verschillende maten.

Als laatste

Als je van plan bent een beplant aquarium te beginnen moet je je afvragen wat je eruit terug wil krijgen. Hier bedoelen wij dan mee hoe spectaculair moet het worden. Wil je een aquarium met 2-3 plantjes erin? Prima, dan is dit alles misschien niet voor jou. Wil je echter een aquarium dat begroeid is en waar de planten leven in plaats van overleven? Dan is het van essentieel belang dat je deze vier factoren in acht neemt.

Een aquarium is bij de aanschaf vaak duur. Dit is algemeen bekend en de meeste verkopers zullen je aanraden om het vanaf het begin goed te doen. Goedkoop kan in veel gevallen duurkoop worden. Doe je het vanaf het begin meteen goed dan heb je vaak minder problemen op de lange baan. Problemen op de langere periode kunnen namelijk meer kosten dan dat extra beetje wat je aan het begin uitgeeft.

Denk eraan dat je niet altijd het duurste hoeft te kopen. Ben je een beginner of maakt design je niet zoveel uit dan hoef je natuurlijk geen ADA producten aan te schaffen. Er zijn genoeg alternatieve merken die goede producten leveren tegen een lagere prijs. Denk hierbij aan outflow systemen, deze hoeven niet van glas te zijn. Plastic werkt net zo goed, alleen is misschien minder mooi.

Het laatste punt om aan te snijden is altijd goed, plantenvoedingen met elkaar te vergelijken. Een “goedkope fles” plantenvoeding hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Let goed op hoeveel je ervan nodig hebt per 100 liter en vergelijk dit met andere producten. Dan kun je goed uitrekenen welke uiteindelijk het goedkoopste is. (ook als je geen aquarium van 100 liter hebt). Budget merken verdunnen hun plantenvoeding vaak en stoppen het in kleinere flesjes. Hierdoor lijkt het goedkoper, maar op de lange baan ben je veel duurder uit. Denk eraan, die fles gaat toch wel leeg.