ADA Vuppa-II is een skimmer die stijl in het aquarium brengt. Een prachtig stuk roestvast staal dat in ieder rimless aquarium een mooie en handige toevoeging is. Is het echter een vervanger voor de bekende Eheim Skim350 die de standaard vormt voor Nederlandse zoetwater aquarium skimmers?

Vuppa-IIFilter & Skimmer

Het eerste wat opvalt aan de Vuppa-II van ADA is de behuizing. Hij is solide rechthoekig, zonder rare bochten. De hoeken zijn afgerond en pas daardoor fijn in de hoek van een aquarium. Iets anders wat opvalt is het ontbreken van een drijvende aanzuiger, iets wat bijvoorbeeld bij de Eheim Skim350 aanwezig is. Een simpel plastic stukje wat op het water drijft, wat ervoor zorgt dat er altijd dezelfde hoeveelheid water naar binnen stroomt.

Vuppa-IIDe ADA Vuppa-II maakt hier echter geen gebruik van. Deze zuigt het water aan door de spleet die aanwezig is aan de voorkant van de skimmer. Deze spleet laat ten alle tijden dezelfde hoeveelheid water door. Deze manier van aanzuigen heeft voordelen en nadelen.

De spleet heeft een groter bereik dan die van de Eheim Skim350 en biedt ook een kleinere kans om nieuwsgierige garnalen naar binnen te zuigen. Daar in tegen loop je wel het risico dat als hij verstopt raakt de Vuppa-II stopt met het aanzuigen van water. De Skim350 heeft dan nog 3 andere aanzuig mogelijkheden als de ene verstopt raakt.

Vuppa-IIToch ervaarden wij hier geen problemen mee. Door de kracht van de Vuppa-II zijn pomp werd er nog steeds voldoende water naar binnen gezogen waardoor zorgen over verstopping overbodig werden. Iets wat tevens een voordeel is aan de Vuppa-II is dat er een automatische drijfschakelaar. Deze zet de pomp automatisch uit als de pomp staat droog te draaien. Ideaal voor als je niet thuis bent.

Natuurlijk moeten wij het ook hebben over het hoofddoel van de Vuppa-II namelijk het verwijderen van de oliefilm laag op het wateroppervlak. Kort gezegd, de Vuppa-II maakt hier snel korte metten mee. Afhankelijk van het wateroppervlak heeft de Vuppa-II het snel opgeruimd. Tevens konden wij de Vuppa-II ook makkelijk gebruiken voor het verwijderen van kroos. Let er wel op dat als je dit wilt doen, je de ruimte boven de spons op tijd leeg haalt. Deze kan namelijk vrij snel vollopen.

De Vuppa-II bevat een kleine spons die ervoor zorgt dat er geen stukjes blad, vis of garnaal bij de pomp kunnen komen. Deze heeft af en toe even wat onderhoud nodig aangezien dit toch een redelijk fijne spons is.

Metaal

Wij kunnen er niet omheen dat het geborstelde metalen uiterlijk van de filter toch een bepaald gevoel meebrengt naar het aquarium. Het bederft de vormgeving van je aquascape niet en brengt zijn eigen charme. Net als de vele andere ADA producten geeft het een luxe gevoel, zeker nu ook de metalen in- en outflow pijpen weer meer in trek raken is een metalen skimmer ten opzichte van een plastic skimmer een mooier aanzicht.

Vuppa-IIDe handgemaakte metalen filter heeft ook een metalen bevestiging voor op het aquarium. Deze kan bevestigd worden op rimless aquaria met een glasdikte van tussen de 4 en 15 mm. Met de afmetingen van 43x43x130mm is de ADA Vuppa-II zijn maat prima te doen en niet veel groter dan dan de Skim350.

Vuppa-IILet er wel op, dat vanwege de metalen vormgeving de Vuppa-II niet geschikt is voor zeewater aquaria. De Skim350 is wel geschikt voor zoutwater aquaria.

Op- & aanmerkingen

Natuurlijk zijn er altijd wel wat dingen dingen die beter kunnen. Wij liepen er tegenaan dat na verlengt gebruikt het metalen pijpje aan de bodem van de filter soms goed vast zit. Dit kan een foutje zijn geweest in ons test product, immers het handgemaakt is. Uiteindelijk moesten wij er wel gereedschap bij halen om hem los te krijgen. Er was niks geks aan het pijpje te zien van oxidatie of beschadiging, dus wat het geweest was zijn wij nog niet over uit.

Vuppa-II pijpjeEen ander heikel punt zal voor velen toch, net als met veel ADA producten, de prijs van de Vuppa-II zijn. Met een prijskaartje van 179,90 euro is de Vuppa-II filter een stuk duurder dan de Eheim Skim350 met een prijskaartje van rond de 30 euro. Het is dan aan jezelf om te kijken of de extra features en stijl het extra prijskaartje het waard voor je maken.

  • ADA kwaliteit
  • Metalen uiterlijk
  • Stevige constructie
  • Drijfschakelaar
  • Geen plastic floater

Vuppa-IIDe fanatieke aquascapers die veel naar hun aquascape kijken en daarmee het uiterlijk daarvan ook belangrijk vinden zullen waarschijnlijk voor de Vuppa-II kiezen. Immers hebben deze vaak al een leuk bedrag uitgegeven aan mooie bijpassende verlichting, een rimless aquarium, de externe verwarming en externe filtrage. Een “lelijke” skimmer zou dan een doorn in het oog zijn. De ADA Vuppa-II is dat zeker niet.

Vuppa II
CONCLUSIE
Al met al is het een mooie degelijke filter die het moet hebben van vooral zijn stijl en kwaliteit. Samen met de drijfschakelaar zal het ervoor zorgen dat deze skimmer een goed aantal jaren mee zal gaan en zijn geld, wanneer je stijl belangrijk vindt, zeker op zal brengen.
DUURZAAMHEID
9
KWALITEIT
8.5
KOSTEN
5.5
WERKING
9
POSITIEF
ADA Kwaliteit
Metalen Uiterlijk
Stevige Constructie
Drijfschakelaar
Geen plastic floater
NEGATIEF
Duur
8
TOTALE SCORE