Aquascapen.nl

Vijf redenen waarom je Corydoras wilt hebben.

corydoras-spawning-header

Met meer dan 160 soorten is de Corydoras familie goed vertegenwoordigd. Deze leuke vissen komen voor in allerlei kleuren, patronen en maten. Maar waarom zou je ze willen?

Makkelijk aanpasbaar

Corydoras zijn zeer leuke bodemvisjes. In de natuur komen ze uit Zuid-Amerika. Hierdoor houden ze vooral van zachter water met het liefste een zuur PH. Als ze netjes over gewend worden, kunnen ze in meerdere omstandigheden overleven. Het is wel zo dat Cory’s behoorlijke snel in de stress schieten. Transport en van aquarium wisselen is ook niet leuk voor ze. Als je Corydoras koopt vanuit de winkel is het aan te raden om ze eerst een half uur te laten drijven zodat ze aan de temperatuur kunnen wennen. Tussen de 20 en 28 graden is voor hun overleefbaar, maar het is verstandiger de temperatuur nooit onder de 23 te laten vallen. Zet de aquariumverlichting uit wanneer het zakje in het aquarium hangt. Dit zorgt ervoor dat de vissen rustiger blijven. Dit is natuurlijk gunstig. Voeg na het half uur wat water uit het aquarium toe zodat ze ook aan de nieuwe water waardes kunnen wennen. Laat ze met dat water nog even hangen. Hierna kun je ze vrijlaten. Let op: Zet alleen de vissen over; NOOIT het water waar ze in zaten.

De Opruim ploeg van het aquarium.

Ieder aquarium heeft een opruimploeg nodig. Corydoras zijn uitstekende bodem schoonmakers. Let wel op dat er ook daadwerkelijk voedsel de bodem bereikt. De Corydoras helpen ook met het in beweging houden van de aquariumbodem. Dit draagt bij aan het onderhouden van de waterkwaliteit. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de bodem heel fijn grind of het liefst zand bevat. Corydoras gebruiken hun “snor haren” om de bodem af te tasten. Grof grind kan er voor zorgen dat deze beschadigen of afscheuren. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen eten meer kunnen vinden en op den duur dood gaan. Houd de Corydoras blij en ze besparen je een hoop rommel.

Corydoras Melini aan het eten. Foto door: Sumer Tiwari

Klein maar fijn.

Corydoras zijn redelijk klein voor bodemvissen, met een maximale lengte van rond de 8 cm. Vanwege hun kleine lengte en hun nieuwsgierigheid kunnen ze vaak in de meest kleine kieren nog restjes voedsel vinden. Let wel op dat ze de ruimte krijgen om te zwemmen. Aquaria kleiner dan 60 cm zouden geen cory’s moeten bevatten.

Dag vis, gezellig in de spotlight.

In tegenstelling tot de meeste bodemvissen zijn Corydoras geen nachtdieren. Ze zijn zeer actief gedurende de dag en vaak ook vol in het zicht. Een ander voordeel is dat als je je andere vissen gaat voeren de Cory’s er vaak al onder hangen om de restjes op te vangen. Er zal dus vrij weinig rommel overblijven.

Vriendelijke Aquarium bewoner.

De Corydoras is één van de meest vriendelijke vissen die je kunt hebben. Hun zachtaardige karakter wordt getekend doordat ze alle andere vissen met rust laten. Zelfs garnalen kunnen rustig hun gang gaan. Het zijn echte groepsdieren en zullen ook bijna altijd samen zwemmen. Als ze niet in een groep gehouden worden zul je ze weinig zien.

En laten we heel eerlijk zijn. Het zijn toch ook gewoon super mooie vissen om naar te kijken.

Mobiele versie afsluiten