Als je je gaat verdiepen in een Aquascape, zul je vaak een hoop termen horen waar je in eerste instantie misschien nog nooit van gehoord hebt. Een voorbeeld hiervan zijn de namen van de aquascape stijlen. Natuurlijk zegt niemand dat je het zo moet doen, maar werk je vaak al snel in een van deze stijlen zonder dat je het door hebt. Immers zijn de meeste voorbeelden op het internet ook in een van deze stijlen gemaakt.
Of het nu gaat om de zwaar beplante Nederlandse stijl of de rust en sereniteit van de Iwagumi stijl. Je zult altijd wel iets vinden wat bij jouw past.
De Nederlandse Stijl
Deze stijl word gekarakteriseerd door het gebruik van planten met veel verschillende soorten bladeren. Het is ook heel normaal om verschillende lagen of oplopende plateaus te zien, ‘de zogenaamde terrassen’, ook wel beter bekend als “Dutch Streets”. Het gebruik hiervan in samenwerking met hoge contrasten, in kleur en textuur zorgen ervoor dat deze stijl erg visueel aantrekkelijk is. Zorg er wel dat de planten dicht op elkaar geplant zijn, aangezien dit essentieel is bij deze de stijl. Het aquarium zal uiteindelijk voor 70% gevuld zijn met verschillende soorten aquariumplanten. Bij alles wat je doet in het aquarium, is het wel belangrijk te onthouden dat het draait om de eenvoud. “Simplicity” is kenmerkend voor de Nederlandse stijl.
De bodem van het aquarium is een compleet ander verhaal. Deze kan bedekt zijn met carpet planten of planten die laag groeiend zijn. In de meeste gevallen is de grond echter niet volledig begroeid. Waarbij duidelijk te zien is waar de ene plantensoort begint en de andere eindigt. Wat wel erg opvallend is, is het ontbreken van enige soort Hardscape. Steen en hout zul je bijna nooit tegenkomen.
Taiwanese stijl
Deze stijl zien we tegenwoordig niet zo heel veel meer. De stijl baseerd zich voornamelijk op het neerzetten van een miniatuur werkelijkheid. Dit is ook de reden dat we vaak een of meerdere miniaturen terug zien in dit aquarium. Het helpt bij het benadrukken dat er leven in dit aquarium is.
Iwagumi stijl
Dit is een van de meest populaire Aquascaping stijlen van dit moment. Vooral bekend gemaakt door de vader van het hedendaagse Aquascapen, ‘Takashi Amano’. Bij de Iwagumi stijl draait het vooral om de gouden ratio en de regel van derden.
Sinds dat de Iwagumi stijl balanceerd op het gebruik van steen, wordt aangeraden om een oneven aantal te gebruiken. De reden hiervoor is om te zorgen dat je de layout niet balanceerd. Dit zorgt er namelijk vaak voor: dat je de layout niet meer als 1 werk ziet.
De opbouw heeft een minimum van drie stenen. De grote steen ook wel “father/vader” steen genoemd en twee andere stenen. Natuurlijk mag je meer stenen toevoegen zolang het maar een oneven nummer blijft.
Minimalisme is een hoofdzaak als het gaat om Iwagumi. De Iwagumi aquaria proberen een natuurlijk landschap na te maken. Dit in combinatie met minimalisme zorgt ervoor dat je jezelf moet limiteren in het gebruik van kleuren in steen en planten. Door jezelf te limiteren in flora en fauna zorg je ervoor dat je een schaal creëert. Dit kun je nog eens accentueren door het gebruik van een powder versie van het aquasoil. Het is gebruikelijk alleen planten te gebruiken die op de bodem groeien. De vader steen moet het grootste object zijn in het aquarium.
Biotoop stijl
Deze stijl probeert een stuk natuur te simuleren. Hierbij moet je denken aan de omgeving(hardscape), water waardes/conditie en natuurlijk niet te vergeten de flora en fauna. Deze stijl van aquascaping zie je vooral terug in biologische studies en musea. Het nabootsten van de natuur helpt bij het verkrijgen van natuurlijk gedrag van de vissen.
Het onderhoud en opzetten van deze aquaria word vaak als “makkelijk” beschouwd. Toch zou ik aanraden, het niet te onderschatten. Je kunt nog altijd tegen dezelfde problemen aanlopen als
bij ieder ander aquarium.
De Jungle stijl
De jungle stijl legt zichzelf eigenlijk al uit. Het simuleren van een jungle. Deze stijl wordt gezien als een van de makkelijkste stijlen aangezien bijna alles kan. Jouw fantasie aan de loop laten gaan is het belangrijkste bij deze stijl. Wel is het aan te raden dicht te beplanten. Vooral in grote aquaria is deze stijl erg favoriet, aangezien je hier op grotere schaal te werk kunt gaan met meerdere soorten planten.
Het Natuur aquarium
Deze stijl is de bekendste van allemaal en ook de stijl die je het vaakst gezien zult hebt. Op het internet, op fora, in magazines. Dit is ook de stijl die het meest in de prijzen valt. Niet zonder reden want de aquaria zijn adembenemend, vaak worden er veel zones van landschappen in na gemaakt. Denk hierbij aan heuvels, bergen, valeien en nog veel meer.
Doordat er verschillende substijlen zijn kun je je er goed in uitleven. Iedere substijl heeft weer zijn eigen regels, ideeën en mogelijkheden.