Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de planten en vissen er bij een ander mooier uitzien? Dit kan heel goed komen door de verlichting in je aquarium.

1Wit licht

Bij de meeste aquaria wordt standaard een wit licht-lamp geleverd. Dit is vrij neutraal licht. Fel, helder en zorgt voor hele harde schaduwen. Dit licht is mooi voor de beginner en voor aquaria met cichlide erin; vissen die van nature al zo mooi helder gekleurd zijn en eigenlijk geen speciaal licht nodig hebben. Ook vind je meestal in dit soort aquaria weinig tot geen beplanting.

2Natuur licht

Natuur licht (geel/oranje) geeft weer een ander effect. Dit is meestal een mix van rood en wit licht. Dit zorgt voor een meer natuurlijke mix. Het voordeel hieraan is dat het een mooiere en zachtere lichtval heeft op zowel de vissen als de planten. Schaduwen worden hierdoor zachter en pakken minder de aandacht; dit komt natuurlijk ten goede van de vissen. Dit licht heeft nog een ander voordeel. Planten groeien er beter onder, ze blijven gezonder en geven meer zuurstof af.

3Kleuren licht

Als laatste het paarse licht. Dit licht neemt het voordeel van zowel rood als blauw licht. Dit houd in dat het zachter licht is en dat de planten er beter op groeien. Nu komt het beste. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de kleur van de vissen extra mooi opvalt. Heb je vissen met een mooie kleur of een glimmende huid, dan zul je direct verschil merken.

Voor grotere aquaria met veel planten en 2 TL balken erin is het aan te raden een natuur licht balk en een paarse tl balk erin te stoppen. Dit voor het stimuleren van plantengroei en omdat de vissen er mooier uit zullen zien.