Welke planten worden gebruikt in een bepaalde layout? Dat proberen bij te beantwoorden in de categorie Layouts.

DouMing Adrian Mok
60 x 30 x 36
ADA 60p
Chihiros Doctor 60cm
Eheim Classic 250
ADA Colorado Sand
ADA Amazonia
Spiderwood
Yamaya Stone

DE PLANTEN

Deze plant kopen: In Vitro

Van alle mos soorten is Java Mos een van de bekendste. Veel voorkomend in aquaria en geliefd vanwege zijn minimale onderhoudsvereisten. Java mos staat bekend als een mos wat moeilijk is uit te roeien, snel groeit en als het eenmaal in je aquarium zit er moeilijk weer uit te krijgen is.

Java Mos
Foto: Neal Macleod

Java mos kun je het beste bevestigen aan een stuk steen of hout, aangezien het de neiging heeft om door het aquarium te zweven. Hierdoor krijgt het niet de kans om zich te verplaatsen en zal het via het oppervlak waaraan het bevestigd is verder groeien.

Java mos
Foto: Apex

Java mos heeft van nature een pluizig uiterlijk en ziet hierdoor er vaak natuurlijk of zelfs rommelig uit. Wanneer het mos voldoende licht krijgt zal het compact groeien. Als dit niet het geval is zal het vooral uit lange slierten bestaan met kleine “blaadjes”.

Deze plant kopen: Pot / Op Steen / Op Hout

De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden. De oorsprong van de plant vind zich in Afrika waar de plant zowel in moerasachtige gebieden als in rivieren groeit. Het is een epiphyte plant waardoor het altijd op een stuk steen of hout vastgemaakt moet worden.

Anubias Nana
Foto: Filipe Oliveira

Van de hele Anubias soort is momenteel Anubias Nana een van de populairste. Dit omdat het een dwergvorm is die in bijna elk aquarium past. Of je nu een nano bakje van 20 liter hebt of een aquarium van 300 liter. In ieder aquarium kan Anubias nana zijn plek vinden. Het is een trage groeier waarbij alg groei op de bladeren een probleem kan blijven. Wanneer de plant goed verzorgt wordt kunnen de bladeren jaren oud worden en kun je heel lang genieten met minimale inspanning.

Anubias Nana
Foto: Quihong

Als klap op de vuurpijl kan deze plant bloemen onderwater krijgen.

Deze plant kopen: In Vitro

Staurogyne repens is een plant die veel aquarianen van uiterlijk wel herkennen maar de naam niet weten. Het is een fris groen plantje dat bekend staat om zijn compacte groei en zijn aanpasbaarheid aan omstandigheden. De plant vind zijn oorsprong in de Amazone waar het op de stenen groeit.

Staurogyne Repens
Foto: Viktor Lantos

Vaak wordt gezegd dat deze plant middelmatige tot goede verlichting nodig heeft en dit is waar. Echter de plant kan ook groeien onder lagere verlichting,  alleen langzamer. De plant zelf wordt in vele gevallen in de bovenwater vorm aangeleverd. Wanneer je de langste stelen afknipt en herplant zal de plant de onderwater vorm aannemen en horizontaal verder groeien. Gaat de plant toch de lucht in? Houd dit proces vol en binnen een korte tijd kun je genieten van een mooi dicht bos Staurogyne repens. Een mooi groen wonder op de voorgrond van je aquarium.

Staurogyne repens
Foto: Christopher Sawyer

Deze plant kopen: In Vitro

Heb je je wel eens afgevraagd hoe aquaria toch zo’n mooi groen tapijt op de bodem hebben? Deze plant is het antwoord. Er zijn verschillende plantjes op de markt die de grond bedekken, maar dit is de makkelijkste. De Monte Carlo deelt zich langzaam, waardoor hij steeds zich een beetje uitbreid. Ligt er een steen in de weg? Geen probleem! Daar gaat hij gewoon omheen maar zal wel proberen in alle randjes te komen. Het is een zeer mooie plant om in je aquarium te hebben.

Foto: Tropica

Het planten van deze plant kan echter wel wat moeilijk lijken als je niet weet waar je mee bezig bent. De wortels zijn zeer dun waardoor deze moeilijk aan de bodem hechten in het begin. Natuurlijk zijn er wel handigheden om deze alsnog op de bodem te houden. De makkelijkste is een klein beetje van je grind er overheen te strooien. Ook hebben we in de winkel speciale clipjes waarmee je ze makkelijk in de grond kan zetten. Deze kun je gewoon laten zitten en de plant groeit er gewoon overheen. Het verder aanbrengen van de plant is super simpel.

  1. De steenwol eraf halen.
  2. Het plantje in 5 stukken delen.
  3. Het planten in de formatie van het getal 5 op een dobbelsteen.
  4. Geduld hebben.

Geen zorgen maken als er wat blaadjes dood gaan; dit is normaal. Het plantje moet zich aanpassen aan het water. Zolang je het plantje met rust laat, genoeg licht geeft en je standaard voeding blijft toevoegen komt hij binnen ongeveer 2 weken net zo hard terug en wordt deze weer mooi groen!

Deze plant kopen: In Vitro of Pot / Op Hout

Deze mooie en bijzondere plant komt van origine uit India vandaan. De golvende bladeren hebben onderwater een donker groen tot paars/bruin uiterlijk, afhankelijk van de verzorging en waterwaardes.

Foto: Ivan Lugovic

Wanneer de stengels die naar boven groeien telkens worden terug gesnoeid zal Hygrophila Pinnatifida horizontaal gaan groeien. Dit zorgt voor een compactere vorming wat de meeste aquascapers juist zo fraai vinden aan deze plant.

Foto: Green Aqua

Deze plant heeft een langzame tot middelmatige groei snelheid en kan ongeveer 15 tot 40 cm hoog worden. Wanneer de plant zoals hierboven beschreven bijgehouden wordt zal dit eerder maximaal 10-15 cm zijn. Intens licht helpt ook bij een compactere groei.

Foto: Oliver Knott

Deze plant kopen: Pot

Anubias Petite is een mutatie van Anubias Barteri. Door deze mutatie blijven de bladeren maximaal 5 cm. Rhizomen die ook vaak niet groter worden van 5 tot 10 cm waarop de bladeren in een compact patroon groeien.

Foto: Lauris Karpovs Ziemelis

Net als de rest van de Anubias familie houd ook Anubias Petite niet van intense verlichting. Daarentegen is deze plant verder niet veeleisend. Aangezien deze plant een epiphyte is kun je de plant het beste bevestigen aan een stuk hout of steen. Dit kan gedaan worden met visdraad, aquarium katoen of aquariumplanten lijm. Het is belangrijk om de rhizoom (wortelstok) niet te bedekken. Anders is er een kans dat de plant gaat rotten.

Foto: Lauris Karpovs Ziemelis

Deze plant kopen: Pot / Op hout

Microsorum ook wel bekend als Javavaren is een taaie plant uit Azië, deze variant van de plant heeft smalle bladeren die vaak een drietand vormen.

Foto: Daniel Szente

Net als de meeste Microsorum varianten is ook de Trident variant een gemakkelijke plant. Een mooie keuze voor zowel een beginner als een gevorderde aquascaper. Met een lengte van tussen de 15 en 20 cm kan deze plant ook gebruikt worden in zowel kleine als grote aquaria.

Foto: Victor Lantos

Microsorum Pteropus ‘Trident’ is een epiphyte en kan dus het beste op hout of steen worden vastgemaakt, waarbij de wortelstok (rhizoom) niet afgedekt mag worden om rotten te voorkomen.

Foto: Aquaflora

Op de punten van de bladeren kunnen nieuwe kleine plantjes ontstaan, deze kunnen voorzichtig worden verwijdert en opnieuw geplant worden op een stukje steen of hout.

Deze plant kopen: Pot / Op Hout

Deze sierlijke plant met mooie half transparante groene bladeren komt oorspronkelijk uit West-Afrika. De bladeren kunnen 15-40 cm hoog en breed worden. Zoek je een kleinere versie? Dan is de ‘Difformis’ versie interessant, deze blijft kleiner. Natuurlijk is het afknippen van te grote bladeren ook altijd een mogelijkheid.

Foto: Green Chapter

Het is een langzame groeier die het beste onder gemiddelde belichting staat. Wanneer je de groei wil versnellen is Co2 je beste vriend. Dit is ook goed aangezien deze plant ook van zacht en (licht) zuur water houd.

Foto: Nbinc

Bolbitis Heudelotii is een epiphyte en kan dus het beste op hout of steen worden vastgemaakt, waarbij de wortelstok (rhizoom) niet afgedekt mag worden om rotten te voorkomen.

Foto: Ricardo Kobe

Het vermenigvuldigen van de plant is redelijk vanzelfsprekend. De wortelstok kan opgedeelt worden en zal hierna verder groeien.

Deze plant kopen: Pot of In Vitro

Lilaeopsis Brasiliensis vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Het is een compact groeiende plant die in een groter aquarium zeer efficiënt gebruikt kan worden om een gazon effect te creëren. De plant wordt namelijk slechts 4 tot 7 cm hoog, wanneer deze onder sterke verlichting staat.

Foto: Tropica

Om de plant het snelste te laten dichtgroeien is het aan te raden de plant in plukjes ongeveer 1-2 cm uit elkaar te planten. De plant zal uit zichzelf uitlopen en de gaten opvullen. Probeer schaduw van eventuele andere planten te vermijden want Lilaeopsis zal een heel stuk minder hard groeien in de schaduw.