Aquascapen.nl

Takashi Amano – Nog altijd een groot gemis

Takashi Amano

Vandaag (4 augustus) is een sombere dag voor veel aquascapers onder ons. Vandaag is het precies één jaar geleden dat we de grondlegger van het aquascapen kwijt zijn geraakt. Takashi Amano (天野尚) is de grondlegger en spiritueel vader van wat wij tegenwoordig als Aquascaping beschouwen. Dankzij Amano is het Aquascapen van een niche hobby in een wereldwijde obsessie veranderd. Takashi Amano’s eigen merk ADA (Aqua Design Amano) wordt nog altijd gezien als de trendsetter als het aankomt op aquascaping producten. Amano heeft door de jaren heen vele prachtwerken neergezet en velen van ons geïnspireerd. Zijn thuis aquarium van circa 9000 liter is waarschijnlijk het meest noemenswaardig. Dit aquarium zal alleen gëevenaart worden door zijn laatste grote werk in Portugal; “Florestas Submersas”, het grootste aquascape ter wereld.

“To know mother nature is to love her smallest creations”
Takashi Amano

Takashi Amano, fotograaf, schrijver, wielrenner en grondlegger van ADA is overleden op dinsdag 4 augustus 2015 in Niigata Japan aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was pas 61 jaar. Zijn verlies is nog altijd in de hobby community te merken.

Takashi Amano werd in 1954 geboren in Maki town, Niigata. Tijdens zijn jeugd had hij een obsessie gecreërd voor planten en levende wezens. Terwijl hij nog in school zat, werd al opgemerkt voor zijn studie van de Macropodus Chinensis (Chinese paradijs vis).

Tijdens zijn tienerjaren kwam zijn aspiratie tot het creëren van natuur aquaria naar boven. Ook zijn fascinatie met fotografie kwam tot ontplooïng, wat samen een goede combinatie werd. Helaas moesten de wensen van Amano om met aquaria aan de gang te gaan, samenleven met zijn carriere als professioneel wielrenner, de sport waar hij tussen 1974 en 1990 al zijn energie instopte. Het was een lucratieve tijd voor Amano, waarbij hij genoeg geld wist samen te sprokkelen om in zijn twee grote liefdes te steken; aquaria en fotografie.

In 1977 kwam Amano met zijn grootste ontdekking. Een ontdekking die de wereld van het houden van aquariumplanten volledig op zijn kop zou zetten: CO2 injectie. Hierna zou hij zich steeds meer gaan inzetten voor het innoveren en perfectioneren van aquascaping technieken.

“While it is normal to make a large aquarium appear large, the fun is in making a small aquarium look really big.”
Takashi Amano

Takashi Amano was ook de eerste die publiekelijk gebruik maakte van zoetwater garnalen in een aquarium. Deze levende opruimer met de naam “Caridina Multidentata” zouden later ook de mooie naam “Amano Garnaal” krijgen.

Amano heeft in zijn gehele leven heel wat mooi werk neergezet en het is maar de vraag wat hij voor moois aan zijn lijst had kunnen toevoegen, ware het niet dat we te vroeg afscheid van hem hebben moeten nemen. Één ding is zeker. De idealen van Amano zullen voortleven in iedere aquascape.

Mobiele versie afsluiten