Aquascapen.nl

Seiryu steen – Mooi grijs is niet lelijk

seiryu steen

Seiryu steen, is bij het aquascapen een van ‘de’ al dan niet de meest populaire en bekende grijze steen. Door zijn grillige uiterlijk, is het een ideale steen voor het nabootsen van bergen en rotswanden.

Wat is Seiryu steen?

De oorsprong van dit type gesteente ligt in Japan, waar het één van de meest populaire hardscape stenen is. Doordat de vraag naar deze steen over de gehele wereld zo groot is, heeft men het inmiddels verboden om deze steensoort nog uit Japan te exporteren.

Foto: Mikeymikemike

Het uiterlijk van de steen is grijs met iets wat blauw erdoor. Verder heeft dit soort gesteente vaak calciet aderen erdoor heen lopen. Dit zorgt ervoor, samen met de grillige tot soms zelfs scherpe hoeken dat de steen extra contrast krijgt. Doordat de steen zo erg kan verschillen qua vorm is het toch altijd weer een uitdaging om de stenen mooi op elkaar aan te sluiten.

Bij het gebruik van Seiryu steen is het verstandig wel aan de volgende zaken te denken:

Dit is voornamelijk een probleem als je een aquarium hebt met veel planten. De hardheid van het water zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen en Co2 moeilijker opgenomen kunnen worden. Dit is ook een van de vele redenen dat aquascapers hameren op waterwissels.

Ook garnalen houders moeten hier dus rekening mee houden. ‘Neocaridina’, zullen hier minder last van hebben dan de zeer gevoelige ‘Caridina’, garnalen zoals bijvoorbeeld ‘Crystal black’, garnalen. Houd altijd de geleidbaarheid van het water in de gaten. Hiermee voorkom je veel problemen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: “meten is weten”.

Nep stenen

Tegenwoordig komen we steeds meer stenen tegen die verkocht worden als ‘Seiryu’ maar dit eigenlijk niet zijn. Meestal gaat het om ‘Ryouh’, stenen. Natuurlijk kan dit geen kwaad. ‘Ryouh’, stenen zijn immers ook heel mooi. Het grote verschil zit hem in de blauwe gloed. Deze ontbreekt bij andere soorten stenen. Het effect is echt iets wat kenmerkend is voor ‘Seiryu’ stenen. We raden aan hier extra op te letten als je je stenen bij verschillende winkels koopt voor dezelfde layout.

Online of offline stenen kopen?

Wij raden altijd aan het zelf in de winkel te kopen als je iets in je hoofd hebt. Dan weet je zeker wat je krijgt. In andere gevallen kun je bedrogen uitkomen. Natuurlijk hebben wij ook een aantal webshops die we wel kunnen aanraden.

Aquasabi‘, heeft een grote selectie steen en hout. Veel stukken hout zijn ook appart gefotografeerd. Wil je het binnen Nederland houden dan is ‘Azaqua‘, je beste gok. Wij hebben zelf nog geen hardscape bij hen besteld maar wat ze op de beurs altijd lieten zien is kwalitatief uitstekend. Mocht je naar een winkel willen toegaan om stenen uit te zoeken dan is ‘de Diebo in Nieuwegein‘, een hele goede optie. Met een ruim assortiment hout en steen kun je rustig je gang gaan.

Mobiele versie afsluiten