Aquascapen.nl

Rode Minor (Hyphessobrycon Eques)

rode minor

De Hyphessobrycon Eques staat ook wel bekend als de rode Minor in Nederland, en is een mooie rode vis die zijn roots heeft uit Zuid Amerika.

Foto: Torplo

Zoals de Nederlandse naam al zegt is het visje grotendeels rood van kleur met een zwarte streep net achter de kieuwen en op de top vin. Op de vinnen aan de onderkant kun je ook wat wit terug vinden. Met een maximum lengte van 4 cm blijft dit visje klein. Ideaal voor aquaria vanaf 80 cm. In de natuur leven ze voornamelijk in langzaam stromend water.

Als het gaat om inrichting, is de rode Minor niet heel moeilijk. In de natuur zwemt de vis graag tussen beplanting aan de rand van de rivieren en beekjes. Bij het ontbreken van beplanting, gaan ze op zoek naar de wortels van onder andere bomen, om zich toch een beetje te verschuilen. Het is geen verplichting maar het helpt wel bij het verkrijgen van de mooiste rode kleuren. Ook het gebruik van een donkere bodem, zal bijdragen aan het extra naar boven laten komen van de kleur.

Foto: Gonçalo Silvestre

Ga je voor een natuurlijk aanzicht, dan wil je gaan voor fijn zand in combinatie met houtwortels (Spiderwood bijvoorbeeld) en het zo samen stellen dat er genoeg schaduw plekken zijn.

De vis is te houden in een aquarium met een temperatuur tussen de 20 en 28 graden celsius. De meeste Nederlandse pH’s zijn goed genoeg voor dit water, al moet het water niet boven de 7.5 uitkomen. De hardheid het liefste tussen de 18 – 268 ppm houden.

Foto: Manuel Romero

De rode Minor is een omnivoor. Dit houdt in dat hij eigenlijk alles eet wat er voor zijn neus komt. Je moet hierbij denken aan kleine garnalen, algen uitsteeksels en fruit in het wild. In het aquarium kun je het vaak met standaard vissengranulaat af, en soms een variatie van levend of bevroren voer.

Wat wel erg belangrijk is om te weten: dat deze vis zo goed als niet geschikt is voor gezelschap aquaria. De vis staat bekend als een agressieve soort en wordt in vele gevallen vergeleken met het gedrag van een Piranha. Hij heeft een reputatie als het er op aankomt, op het lastig vallen van andere vissen en zelfs het aanvreten van de vinnen. Dit gedrag is wel te voorkomen door ervoor te zorgen dat de vissen genoeg ruimte en soort genoten hebben. Door een groep van tenminste 10 van deze vissen aan te schaffen hebben ze het zo druk met zichzelf en hun eigen soort om ook nog naar andere vissen om te kijken. Dominant gedrag en het opzetten van een hiërarchie is bij deze vissen natuurlijk gedrag. Toch zouden wij afraden deze vis te houden bij verlegen, langzaam zwemmende of lang vinnige vissen.

Wees verstandig en doe altijd even wat onderzoek naar een nieuwe vis. Kijk wat er in dezelfde biotoop thuis hoort. Een vis is ook een dier met gevoel. Je zou een kat of een hond ook niet kopen zonder gedegen onderzoek.

Mobiele versie afsluiten