Aquascapen.nl

Rasbora Hengeli – Trigonostigma Hengeli

Rasbora Hengeli

foto: Elma Ben

Rasbora Hengeli is een leuk nano visje herkenbaar aan zijn felle oranje streep. Het is een actief visje voor de rasbora soorten en is meestal niet schuw. Een kleurrijk, toch subtiel visje dat zich makkelijk thuis voelt bij andere vissen mits gehouden in een schooltje.

Foto: Aquaticjas
Trigonostigma Hengeli
Rasbora Hengeli, Kegelvlekrasbora (verzamelnaam)
Sunda Eilanden, Indonesië
2,5 – 3,0 cm
Bodem – midden
60 liter
Vredig
Micro jager/vleeseter
Gemiddeld
5 – 7,5
23 – 28 graden C
Gemiddeld
onbekend
School (minimaal 8-10)
Ja

Voeding

Van nature is de Rasbora Hengeli een micro jager. Dit houd in dat zijn voedselbron vooral bestaat uit kleine insecten, wormen en geleedpotigen. In het aquarium is hij echter vrij makkelijk te houden. Hij accepteert bijna alle soorten gedroogd voer zolang het maar zacht genoeg is om aan de knabbelen of klein genoeg om in zijn mond te passen.

Foto: Alen Hodzic

Wil je de meest ideale kleurstelling voor de vis? Dan is het verstandig om hoge kwaliteit aquarium voer af te wisselen met levend voer zoals watervlooien en artemia.

Gedrag

Rasbora Hengeli is een vredig visje dat prima kan leven in een gezelschapsaquarium. Het stelt geen strenge eisen aan het water, waardoor de vis dus ook makkelijk gehouden kan worden samen met tetra’s, corydoras, pleco’s, levendbarende vissen en dwergcichliden.

Foto: Viktor Lantos

Net als bij alle andere scholende vissen is het verstandig om deze vis in een school van minsten 8-10 vissen te houden. Dit is een nummer wat je wilt onderhouden mocht er uitval zijn. Niet alleen omdat de vis zich dan veiliger voelt in het aquarium, maar ook omdat de vis dan natuurlijker gedrag laat zien. De mannetjes kleuren feller om de aandacht te trekken van de vrouwtjes in de groep.

Vrouwtjes kun je herkennen aan hun iets bollere vorm en zijn algeheel wat groter dan de mannen. De mannen zijn daarintegen intenser gekleurt.

Foto: Diana Macpherson

De vissen kunnen kweken in een aquarium wanneer de omstandigheden ideaal zijn en het aquarium dicht beplant is. Wij als aquariaan kunnen niks doen behalve de waterwaardes netjes houden.

Omdat deze vis van matig tot weinig licht en zuur water houdt is Rasbora Hengeli ook uitermate geschikt voor een “blackwater” aquarium.

Mobiele versie afsluiten