Aquascapen.nl

ProCristal i30 – JBL’s stap in de nano markt.

ProCristal i30

JBL kwam eind vorig jaar met de introductie van een nieuwe filter. Deze filter, met de naam ProCristal i30, moet het antwoord zijn op volle aquaria waar toch nog een internet filter in moet. Hiermee probeert JBL zich vooral te richten op de nano en pico aquaria.

Wanneer de filter uit de verpakking wordt gehaald zal meteen opvallen dat de vorm er anders uitziet dan de meeste filters. Dit komt omdat JBL ervoor gekozen heeft om de breedte in te gaan in plaats van de hoogte. De ProCristal i30 heeft een lengte van 7,6 cm een breedte van 4,1 cm en daarbij een hoogte van 12 cm. Waarbij de filter dus toch wel wat langer is dan de gemiddelde nano filter.
De filter bestaat uit twee compartimenten, waarbij de eerste echt het mechanische filteren op zich neemt. Gevuld met een grove/fijne spons zorgt dit deel ervoor dat er geen grote stukken vuil in de propellor kunnen komen. Dit is eventueel nog eens uit te breiden met de optionele filter module. Je kunt er maximaal drie toevoegen zonder dat de stroming minder sterk wordt. Dit kan erg handig zijn als je de filter wilt meenemen naar een groter aquarium. Al het aangezogen water moet door de filter spons heen. Doormiddel van de fijne filterspons is deze dus ook veilig in het gebruik voor garnalen.
Nadat het water door de filter ruimte is geweest, gaat het naar de tweede kamer. Hierin bevind zich de biologische filtrage, dit word gedaan doormiddel van een cartridge. Je hebt herbij de keuze uit: Algae prevent, Super Clear en Green stop.
Algae prevent
draait geheel op de absorptie van fosfaat uit het water, hierdoor word de groei van algen teruggebracht naar een minimum.

Super Clear, zorgt voor extra schoon water. Deze cartridge is gevuld met actieve carbon. Hiermee wordt gezorgd voor kristal helder water.

Green stop, is gemaakt om een groene kleur van het water te voorkomen. In deze cartridge zit filter materiaal en klei balletjes die vervuilende fosfaat, nitraat en nitriet uit het water halen. Hierdoor wordt de kans op groen water geabsorbeerd.

We hebben alle 3 de filter cartridges aan een zogenaamde stress test blootgesteld. Hierbij kwam naar voren dat in alle gevallen de stoffen werden geabsorbeerd. Hierdoor levert het product dus werkelijk bescherming tegen groen water en alg. Let wel op dat je maar 1 cartridge per keer kunt gebruiken.
Het laatste voordeel van deze filter en iets waar wij zelf erg blij van werden, is de outflow. Deze kan 360 graden geroteert worden. Hierdoor kun je de stroming van het water compleet zelf aanpassen, iets wat normaal meestal niet verder dan 180 graden kan. Ook bevind de outflow zich hoger dan het motortje in de filter. Door deze opbouw kan de outflow gemakkelijk boven het wateroppervlak uitsteken. Dit maakt het ook een handige filter voor terraria zoals bijvoorbeeld: ‘voor schildpadden’. Het is een handige manier om extra zuurtstof aan het water toe te voegen. Ook kun je natuurlijk de ingebouwde zuurstof diffuser gebruiken met een “snorkel”.

Is de ProCristal i30 dan perfect? Nee, we geloven niet dat de perfecte filter al bestaat. Er is altijd ruimte voor verbetering. Denk bijvoorbeeld aan meer controle over de snelheid van de outflow. Een combi cartridge en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Iets waar wij persoonlijk over struikelen zijn de zuignappen. Het is vrij moeilijk om de filter los te krijgen in een los aquarium. Iets wat bij een vol nano aquarium toch wel handig zou zijn geweest. Helemaal als het om een aquascape gaat. Dat gezegd hebbende, is het wel zo dat de hoeveelheid fibratie zo goed als niet te merken is. Hierdoor is het een uitstekende aquariumfilter voor in de slaapkamer.

Mobiele versie afsluiten