Aquascapen.nl

Poly-Filter van Arcadia – Absorptie en referentie in één.

poly-filter

Het woord Poly-Filter zegt je misschien niet erg veel. Toch is dit misschien een onbekend fenomeen in de zoetwater wereld, iets wat meer bekendheid mag hebben. Een product van Arcadia, wat we zouden kunnen vergelijken aan Seachem Purigen + extra’s.

Poly-filter
Oude verpakking, die de verwarring gaf dat het product alleen voor zoutwater aquaria was.

Poly-Filter is niet geheel nieuw en is vooral bekend in de zoutwater wereld. Zoals eerder aangegeven is het te vergelijken aan Seachem Purigen. Het absorbeert schadelijke materie en laat deze niet meer los. Het helpt bij het schoonhouden van aquaria en behoed de flora en fauna van schade. Wat absorbeert Poly-Filter dan?

  • Ammonia
  • Nitriet
  • Nitraat
  • Koper
  • Antibiotica
  • Fosfaten
  • Proteïnen
  • Giftige metalen
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Andere verontreinigingen

Het grote voordeel over Seachem Purigen is de vorm waarin het uitkomt. Het is namelijk een spons, die wat doet denken aan de witte sponzen die je gebruikt voor fijn gruis. Deze is in een standaard formaat van 20 x 10 cm wat meer dan genoeg filter oppervlak is, om mee aan de gang te gaan.

Dit type filteren wordt geclassificeerd als chemisch filteren. Hierdoor valt het in dezelfde categorie als bijvoorbeeld actieve koolstof. Net als bij koolstof, hoef je je verder niet druk te maken over of het product giftig is, dit is nl. niet het geval. Immers is het niet voor niets een bekende in de zoutwater hobby. Hier wordt het met veel succes gebruikt en deze vissen zijn veelal heel wat gevoeliger dan hun zoetwater soortgenoten.
Iets waar wij erg vrolijk van worden is een verkleurings feature. De witte spons verkleurd naar gelang het de stoffen absorbeert. De kleur die het wordt is afhankelijk van de stof die hij opneemt. Dit is erg handig als je wilt weten waar je aquarium te veel van bevat of om je vermoedens te bevestigen. Het is als het ware een teststrip in je filter.

Wij hebben het getest op onze aquaria waaronder een aquascape en een blackwater aquarium. Uit onze test leek het aquascape geen last te ondervinden van deze spons. De planten groeiden rustig verder en geassimileerd nog steeds de Co2. Er blijft dus genoeg nitraat en fosfaat over om te voldoen aan de wensen van de planten. Zelfs voor veel eisende planten.

De nieuwe verpakking

Blackwater aquaria, vooral met veel aqua botanicals, kunnen het moeilijk hebben tijdens de opstart. Sinds dat we een stukje Poly-filter in de filter deden werd de problematiek een stuk minder. Algengroei nam af, Tannin bleef aanwezig en de vissen kleurden mooi op.

Mobiele versie afsluiten