Aquascapen.nl

Platy – Xiphophorus Maculatus

platy

Zoek je actieve kleurrijke vissen? Dan kom je al snel terecht bij platies. Deze leuke en totaal niet verlegen visjes komen in een scala aan kleuren en patronen.

Xiphophorus Maculatus
Platy, Plaatje
Zuid-Amerika
5,0 – 7,5 cm
Midden – Boven
50 liter
Vredig/Actief
Alleseter
Makkelijk
7,0 – 8,2
20 – 26 graden C.
Gemiddeld
3 – 5 jaar
Groep (Meer vrouwen dan mannen)
Ja

Voeding

Van nature zijn Platy‘s omnivoor. Dit houd in dat ze zowel plantaardig- als vleesrijk voedsel accepteren. In een aquarium accepteert een Platy bijna alles. Of het nu droog, bevroren of levend voer is.

Foto: Jerome Picard

Om te zorgen dat de kleuren van de vissen mooi blijft, wordt een hoge kwaliteit voer geadviseerd. Bevroren voer in combinatie met een hoog proteïne gehalte gedroogd voer, is het ideale dieet voor deze vissensoort.

Foto: Robert Beke

Gedrag

Platy‘s zijn één van de makkelijkste aquarium vissen om te houden. Kleurrijk en vriendelijk. Deze actief zwemmende vissen zijn altijd druk in de weer. Platies willen daarom ook graag wel wat zwemruimte hebben. Ze begeven zich vooral op het midden en boven niveau van het aquarium.

Foto: Robert Beke

Platy‘s zijn vriendelijk en laten andere vissen met rust. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mollies en Zwaarddragers. Daarentegen hebben ook deze levendbarende vissen een hoge seks drive. Mannelijke Platy‘s kunnen vrouwen blijven lastig vallen om te paren. Dit is de reden waarom wij altijd adviseren meer vrouwen dan mannen te hebben. Een verhouding van één op twee/drie zou hierbij ideaal zijn. Zo voorkom je stress bij de vrouwelijke vissen.

Foto: Robert Beke

Houd er wel rekening mee dat Platy‘s levendbarende vissen zijn. Dit houdt in dat er levende babyvisjes geboren worden. Iedere vier tot zes weken kan een Platy bevallen. Gemiddeld bevallen ze van ongeveer 30 baby visjes. Dit getal kan oplopen tot 80 babies.

Mobiele versie afsluiten