In de hedendaagse aquarium markt kom je steeds vaker het “huismerk” tegen. Vooral bij webshops is dit tegenwoordig de trend. Nu is er natuurlijk niks op tegen dat bedrijven hun eigen producten maken maar in vele gevallen is dit helaas niet zo. Wat doen ze dan wel? Waarom gebeurt dit? Is de kwaliteit wel goed?

Als voorbeeld nemen we graag de glazen producten voor in het aquarium. Hierbij moet je vooral denken aan Lily pijpen, Co2 meters en Co2 diffusors. ADA is momenteel nog steeds marktleider wanneer het aankomt op glazen aquarium producten. Het bedrijf heeft het populair gemaakt en levert ook daadwerkelijk hoge kwaliteit producten. Veelal handgemaakt en vervaardigd volgens hoge Japanse kwaliteitsnormen. Het nadeel voor de veelal Europese consumenten is dat deze producten een hogere prijs met zich meebrengen. De reden hiervoor is terug te vinden in het gebruikte materiaal, manier van maken en de transportkosten.

Nu zul je misschien denken materiaal? Glas is toch gewoon glas. Nou dit is niet helemaal correct. Er zijn veel verschillende soorten glas, dit is op het eerste oog misschien niet zo heel duidelijk te zien maar wanneer je verschillende glazen objecten naast elkaar legt kun je dit goed zien. De samenstelling van de grondstoffen van het glas bepalen hoe sterk, helder en duurzaam het glas wordt.

Helaas heeft niet iedereen het geld ervoor over. Begrijp ons goed, er is niks mis mee om goedkopere producten te gebruiken. Er zijn genoeg goedkopere alternatieven zoals bijvoorbeeld Cal labs, VIV en Aqua rebell. Echter wanneer je bij het huismerk aankomt gaat het vaak mis.

Hoe kan dit? Het huismerk is veelal directe import vanuit China. Waarbij budget producten ingekocht worden tegen spotprijzen en weer in Nederland worden doorverkocht tegen een “budgetprijs” die dan alsnog 500-900% hoger ligt dan de inkoop. Dit is in onze optiek redelijk bespottelijk. Wanneer je in China via Ebay een co2 diffuser inkoopt voor 99 cent en het in Nederland verkoopt voor 6,95 maak je een behoorlijke winst.

Nu snappen we dat ieder bedrijf winst wil maken, maar dit loopt soms de spuigaten uit. Zeker als de winkel zelf er weinig tot geen moeite voor heeft hoeven te doen. Huismerken moet je in veel gevallen dus met een korreltje zout nemen. In de veel gevallen zijn het producten die op Ebay voor heel wat goedkoper te krijgen zijn. Het nadeel is dan wel, dat je tot maximaal 3 weken moet wachten.

Als je geen geduld hebt kan het je duur komen te staan. Geduld hebben loont.