ONF FLAT ONE – Zoet & Zout onder één dak.

0
49
FLAT ONE

ONF is een bedrijf dat we begin dit jaar hadden ontdekt. Een klein bedrijfje uit Taiwan met grote ambities. Ze wilde een nieuw soort licht op de markt brengen. Een lamp die niet als een “schijnwerper” boven je aquarium langt maar het aquarium streelt met licht. Naar dit concept hebben ze de FLAT ONE gemaakt. Een geruisloos en egaal ontworpen lamp via een melk witte plaat het licht over het aquarium verspreid. Wij waren benieuwd of dit product zijn beloften kon waarmaken en kregen in Nederland exclusief een FLAT ONE om te testen.
66d9b9_7441c1d8f5a74459ac5cf62b31ab5ae6mv2

Licht Behuizing afmetingen W622×D200×H100mm
Standaard afmetingen W622×D200×H100mm
Spanning AC100〜240V 50/60Hz
Energieverbruik 65W
Stroomverbruik onbekend
Lichtopbrengst 4500lm
Kleur temperatuur 6500+/-500K
LED 0,45W per stuk x 120
LED levensduur meer dan 20,000 branduren
Gebruik Temperatuur 0〜35℃

Dit geld voor de FLAT ONE standaard 60cm versie.

De lamp wordt geleverd in twee vormen. De standaard versie waarbij het op twee poten leunt op de aquarium rant en een versie zonder poten die je via het plafond moet ophangen. Beide versies zijn te verkrijgen in een 60cm en 90cm variant.

Algemeen Stijl & Techniek

De FLAT ONE zet zichzelf in de markt als een minimalistisch product en dat is het ook. Alles is ontworpen in een vloeiende vorm en loopt mooi in elkaar over. Het is een compleet gesloten systeem. Hiermee bedoelen we dat de lamp vast zit aan de standaard en is dus niet, zoals bijvoorbeeld bij de ADA Aquasky, los te halen van de standaard. Dankzij het unibody idee zorgt dit echter niet voor problemen. Het maakt de lamp een stuk sterker en is hierdoor niet fragiel. Dit gevoel heb je helaas soms wel als je de lamp hanteert van ADA. In tegenstelling tot de meeste andere merken is de FLAT ONE voorzien van een melkwitte diffuser. Deze zorgt ervoor dat kijken in het licht niet meteen verblindend is en geeft het meer het idee van een luxe plafondlamp.
FLAT ONEDe lamp hangt circa 5,5 cm boven de rand van het aquarium. Dit geeft wat werkruimte maar als je grote handen hebt kan dit een probleem zijn. Omdat de lamp ook best breed is is schuiven misschien ook niet altijd mogelijk.
FLAT ONEMet zijn aluminium gemaakte body is het product makkelijk in de omgang. Je kunt hem makkelijk schoon houden doordat er geen groeven of uitsteeksels zijn. Ook het verwijderen van stof wordt een stuk makkelijker en kan vanwege de gesloten zijkanten niet gemakkelijk terug in het water vallen.
FLAT ONEGebruik van elektriciteit boven water brengt natuurlijk altijd risico’s met het mee. Immers zou je niet willen dat je aquarium onder stroom komt te staan. Bij de FLAT ONE hoef je je hier niet zo druk over te maken. Hij is spatwaterdicht en IPX4 gecertificeerd, zolang je hem niet op de bodem van je aquarium legt is er dus geen man overboort.

FLAT ONEZoals eerder gezegd heeft de lamp geen openingen. Dit is mogelijk omdat de lamp passief gekoelt wordt. Met een ingebouwde heatsink wordt de warmte afgedragen aan het aluminium frame die als een grote koeler dient. De lamp blijft echter hanteerbaar ook al heeft hij een tijdje aan gestaan.

FLAT ONEDe FLAT ONE’s ontwerpers hielden van details en dat is terug te zien. We zien namelijk niet vaak dat lampen voor een premium design gaan als het om de bekabeling gaat. De FLAT ONE’s elektriciteitskabel is omringt in een stoffen beschermhuls. Iets wat we vooral terug zien in bijvoorbeeld de computer gaming wereld. Het is misschien niet noodzakelijk maar het zorgt wel voor een extra stukje beveiliging van het snoer en het ziet er esthetisch toch net even wat netter uit.

FLAT ONESinds het bestaan van de lamp heeft deze ook al een paar prijzen gewonnen. Waardonder de iF design award 2016, de reddot design award 2016 en de golden pin design award 2016.68f11d484972c130b597d0ea5466036b_original

Licht kwaliteit

Het lijkt dat de FLAT ONE bedoeld is om met je mee te groeien. De lamp heeft namelijk de correcte verlichting voor zowel zoet- als zoutwater aquaria ingebouwd. Er is makkelijk te wisselen tussen deze standen en er zit ook nog een tussenfase waarbij een meer paars licht afgegeven wordt. Dit licht is misschien mooi boven een kweekbak, maar wij denken dat dit ook vooral focus heeft voor zoutwater. Het licht oogt namelijk erg raar boven een beplant aquarium.

FLAT ONE
Geen nabewerking. Beide foto’s zijn geschoten met dezelfde camera instelling.

Op het eerste gezicht lijkt het zoetwater licht misschien wat geler dan je normaal gewend bent. Het komt niet overeen met het over het algemeen meer klinisch wit wat uit de lampen komt die meegeleverd worden bij menig aquarium. Het is zachter en je merkt dit vooral bij de lagere lichtstanden van de lamp. Wij vinden het persoonlijk natuurlijker overkomen en vinden het vergelijkbaar met de natuur licht buizen van onder andere Juwel. Zet je het licht op hogere standen dan merk je het minder.

FLAT ONEVerkijk je echter niet op de hoeveelheid licht dit dit apparaat produceert. De lamp bezit 120 LED lampjes die ieder 0,45W consumeren. Dit klinkt misschien niet veel maar als je het gaat optellen komt er toch een behoorlijk straaltje licht uit. Genoeg om een aquarium goed te verlichten.

FLAT ONEDe LED’s van de FLAT ONE zijn voorzien van een extra lens. Deze lens helpt bij een grotere breking van de lichtstralen. Door deze diffuse lichtbundel wordt een totale lichthoek van 164 graden gecreëerd. De concurenten hebben gemiddelt een spectrum van 116 graden. Wat betekent dit nu voor het aquarium? Het licht wordt hoger in het aquarium gebroken en daarna gelijkmatiger gespreid. Hierdoor zul je een gelijkmatige lichtverdeling zien over het gehele aquarium hebben en minder plekken zien waar het licht hard in slaat en kleur wegblaast. (Witte plekken) Het is even wennen aan het begin maar daarna valt het pas echt op hoeveel zachter het licht is in verschil tot de concurrenten. Dit is waarschijnlijk ook mede te danken aan de diffuser die de leds beschermt aan de onderkant.
FLAT ONEMaakt het de lamp beter of slechter dan de concurrent? Wij prefereren om te zeggen dat deze lamp anders werkt. Tegenwoordig zijn er veel producten die elkaar “na apen” als het op lichttechniek aan komt. Door dit licht systeem wordt het over een geheel andere boeg gegooit. Waar de ADA aquasky volledige witte leds gebruikt is bij deze lamp gekozen voor een mix van 4 soorten licht. De lamp bezit over Blauwe, rode, witte en UV Leds. Door deze te mixen kunnen ze een ideaal spectrum creëren die de planten en dieren siert, maar toch functioneel blijft.

FLAT ONE
Geen nabewerking. Beide foto’s zijn geschoten met dezelfde camera instelling.

ONF claimt dat de lamp voor mooiere kleuren zorgt en we kunnen stellen dat kleuren mooi tot hun recht komen. Je ziet zeker een verschil tussen deze lamp en andere lampen uit deze prijsklasse. Als je de lamp vol aan zet zie je echt de subtiele verschillen in groentinten. Rood is echt rood en zo kun je dus heerlijk genieten van alle contrasten in het aquarium.

FLAT ONE
Geen nabewerking. Beide foto’s zijn geschoten met dezelfde camera instelling.

Iets waar iedere aquariaan wel eens in trapt is om recht in je aquarium lamp te kijken. Het resultaat hiervan is vaak dat je leuk sterretjes ziet voor een paar minuten. Bij de FLAT ONE heb je hier geen last van. Je kunt rustig in de lamp op volle sterkte kijken en wat je ziet is eigenlijk gewoon een wit vlak. Het lijkt misschien niet erg belangrijk maar het is een fijne mini feature om te hebben.

FLAT ONE
Geen nabewerking. Beide foto’s zijn geschoten met dezelfde camera instelling.

Een probleem wat je vaak hebt bij aquarium verlichting die los boven de kap hangt is licht verlies. Hiermee bedoelen we licht dat het aquarium verlaat zonder er eigenlijk echt in geweest te zijn. Dit kan ertoe leiden dat veel meer dan alleen het aquarium verlicht wordt.
FLAT ONEBij deze lamp vonden we dit reuze meevallen. Licht verlies aan de zijkanten is minimaal mede dankzij de gesloten zijkanten. Aan de voorkant en achterkant lijkt het mee te vallen. Ook Al heeft de lamp dan een grotere verlichtingshoek, de lamp lijkt minder te licht te lekken.

Iphone app

De lamp zijn grootste feature is de app. De gehele controle van de lamp gebeurt via een app. Je kunt controle nemen over de lamp via bluetooth waarna je dingen kunt regelen zoals de tijd dat hij aangaat, uitgaat en de lichtintensiteit. Ook de switch tussen zoet- en zeewater is vanuit de app mogelijk. De app is gebruiksvriendelijk en simpel te gebruiken. De calculaties doe de app allemaal zelf voor je waardoor je zelf bijna geen tijd hieraan hoeft te verspillen. Je kunt gewoon lekker genieten van het aquarium. Het lijkt misschien of de app “te simpel” is maar hierin ligt dan ook meteen zijn kracht. Het probleem van “feature bloat” is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Zoveel mogelijkheden waardoor je door de bomen het bos niet meer terugziet.
FLAT ONE

Prijs

De prijs voor deze lamp zal 399 euro zijn en dit maakt ook de FLAT ONE een dure investering. Met 20.000 gegarandeerde branduren komt dit neer op een invetering van 57 euro per jaar (bij 8 uur aan per dag).

Dit is een fors stuk duurder dan de 230 euro (23 euro per jaar) van de ADA Aquasky, maar je krijgt hier dan ook wel features voor terug.

  • De lamp is bruikbaar voor zoet- en zoutwater
  • De lamp is dimbaar
  • De lamp is bestuurbaar via mobiele telefoon
  • De lamp heeft een ingebouwde timer

Al deze features komen niet voor op de ADA aquasky en je zal je moeten afwegen of dit voor jou de extra 160 euro waard is. We kunnen in ieder geval wel stellen dat deze lamp bedoeld is om met je mee te groeien. Mocht je ineens besluiten van zoet naar zout over te stappen of vise versa dan heb je altijd een lamp die klaar voor je staat met één druk op de knop.

Op- en aanmerkingen

Ook onze FLAT ONE kwam aan zonder Europese stekker. Standaard komt deze met een japanse/amerikaanse stekker kop en er zat bij ons geen verlengstuk bij. ONF liet wel weten dat dit bij de officiële europese versie wel het geval zal zijn.

FLAT ONEONF roemt de FLAT ONE om het unibody idee. Dit brengt wel voor en nadelen met zich mee. Ons hoofd test aquarium heeft lange stukken hout eruit steken. Hierdoor is het onmogelijk om de FLAT ONE Standaard boven het aquarium te plaatsen. Je zult hier rekening mee moeten houden door of je aquascape erop aan te passen of de pendant versie aan te schaffen. Dit is toch best jammer, naar onze mening had de lamp toch wel iets hoger gemogen. Ook omdat er er dan meer ruimte is voor het onderhoud van het aquascape. Als hij iets hoger was geweest had je overal makkelijk bij gekund zonder dat de lamp er in zijn geheel af moet.
FLAT ONEHet was leuk geweest als je ook individuele controle had gehad over de LEDS. Dit zou handig zijn geweest bijvoorbeeld voor het dramatisch belichten van het hardscape. (denk bijvoorbeeld aan grotten) Echter moet dit gezien worden als een feature en geen verplichting.FLAT ONE

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
8
Kwaliteit
10
Kosten
7
Werking
9
Vorig artikelNeon Tetra – Paracheirodon Inessi
Volgend artikelInspiratie – Indoscaperace 2016
onf-flat-oneDe FLAT ONE is zeker een interessant product. De kleine hoeveelheid limitaties zijn zeker geen struikelblok voor deze lamp. Voor zoetwater aquarianen is deze high end aquarium lamp misschien wat prijzig, maar als je eenmaal begrijpt dat het eigenlijk twee lampen in 1 is valt de prijs al snel mee. De prijs voor vergelijkbare zoutwater aquarium lampen licht namelijk vele malen hoger. De lamp biedt voor iedereen wel wat moois of het nu gaat om gemak, design of controle. Wij denken dat het nu meer een geval wordt van verkrijgbaarheid. We hopen dat de europese markt dit product zal ontdekken en hij ook hier binnenkort leverbaar is.