De Neon Tetra is misschien wel het symbool van een tropisch aquarium. Het is één van de bekendste tropische aquariumvissen. Zelfs na zo’n lange tijd van bekendheid zijn ze nog steeds erg favoriet bij de gemiddelde aquariaan. Dit is ook niet zo gek door zijn prachtige fel blauwe schittering gecombineerd met rood/witte buik. Het verschil met de Kardinaal Tetra is te zien aan dat de Neon Tetra alleen rood heeft richting zijn staart. De buik is bij deze vis wit.

Neon Tetra
Foto: Photomino
naam Paracheirodon Innessi
NL-Naam Neon Tetra
Oorsprong Brazilië, Venezuela
lengte 3,0 cm
waterlaag midden
volume 60 liter
gedraag vredig
dieet Omnivoor (Alleseter)
verzorging Makkelijk – Medium
pH 4,0 – 7,5
temperatuur 21 – 28 graden C
licht Laag – Gemiddeld
leeftijd 3-5 jaar
groep School, minimaal 6. Kan gemixt Kardinaal Tetra
plant-veiligheid Ja

Voeding

Het dieet van deze vis is niet heel erg moeilijk. Zoals de meeste omnivoren zal hij eten wat hij voorgeschoteld krijgt. Het beste is wel om granulaat te voeren. Houd er rekening mee, dat het ook in zijn mond moet passen.

Neon Tetra
Foto: Another Outsider

Gedrag

Door zijn kleine formaat lijkt de Neon Tetra geschikt voor een nano aquarium of zelfs vissenkom. Toch is het een echte tropische vis die zijn oorsprong vindt in het warme klimaat van Peru. Dit is ook de orginele oosprong van zijn wetenschappelijke naam. Verder komt de vis ook voor in Brazilie en Colombia.

Neon Tetra
Foto: Muhammad Farhan

Deze vis is een echte schoolvis en moet ook niet in kleinere groepen gehouden worden dan 6 stuks. Hoe groter de groep hoe minder schuw de vis zal zijn. Ook zal hij dan eerder zijn natuurlijke gedrag vertonen. Bij kleinere groepjes is hij een redelijke “held op sokken” en wil je misschien gebruik maken van een zogenaamde “dither vis”.