Aquascapen.nl

Moet ik echte planten gebruiken in mijn aquarium?

header planten

Het is geen geheim dat echte planten extreem populair zijn in de aquarium hobby. Dit komt doordat planten een belangrijke rol spelen in het aquarium. Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar bieden vissen een echt ogende leefomgeving waar vissen aan gewend zijn. Daarnaast hebben ze ook een vitale rol in het biologische evenwicht in een aquarium.

Leefomgeving

Vissen kleuren vaak minder mooi in een aquarium zonder planten. Dit komt omdat in de natuur planten gebruikt kunnen worden als schuilplaats in onveilige situaties. Veel van onze vissen die in het aquarium gehouden worden staan onderaan de voedselketen. Dit maakt hun verlegen of schuwer. Immers houden helaas maar weinig aquarianen scholen groot genoeg waarbij vissen zich veilig voelen. Voorbeeld: 5 neon tetra’s in een aquarium komt vaker voor dan 50 neon tetra’s.

Foto: nhn_2009

Vissen kunnen in een goed beplant aquarium schaduw vinden van de verlichting, privacy vinden van dingen die buiten het aquarium gebeuren en hen laten schrikken. Het biedt een natuurlijke schuilplaats en geeft kleine en verlegen vissen de keuze wanneer ze zich willen laten zien. Op deze wijze zijn zij minder verlegen en zullen ze mooier van kleur zijn en leuker van gedrag.

Foto: Eric Savage

Vergeet ook niet dat planten de stroming van de filter breken. Hierdoor ontstaan kleinere en zachtere stromingen waardoor vissen ook hun eigen zwemgebied binnen het aquarium kunnen vinden. Veel vissen kunnen namelijk niet tegen de sterke stroming die een filter uitblaast.

Foto: Andrei Vexler

Planten zijn ook een essentieel onderdeel bij het paringsgedrag van vissen. Het biedt vissen de mogelijkheid om te schuilen voor hun agressieve of overenthousiaste paringspartner. Evenals een plek om eieren veilig te kunnen leggen en te bevruchten. Tevens bieden echte planten een scala aan micro organismen waarvan zowel nieuw geboren vissen als wel bepaalde volwassen soorten vissen lekker kunnen snoepen.

Biologisch evenwicht

Planten dragen bij aan het biologische evenwicht in het aquarium. Het is voor veel bekend dat “het zuurstofplanten bosje” zuurstof voor de vissen produceert. Echter wordt er vaak vergeten dat alle aquariumplanten via fotosynthese zuurstof kunnen produceren.

Foto: Dempsey

Om zuurstof te produceren heeft een plant voeding nodig. Hierbij zijn zogenaamde macro elementen het belangrijkste. Zonder deze elementen kan een plant niet groeien. Deze zijn in de vorm van NPK. Stikstof (N), Fosfaat (P), Kalium (K). Stikstof kan een plant halen uit Nitraat (No3) een product wat voortkomt uit de het laatste stadium van de filter bacteriën. Planten zijn hierdoor een essentieel onderdeel in het opruimen van afvalstoffen in het aquarium. Zij helpen actief bij het filteren van water van bruikbare stoffen die voor vissen schadelijk zouden zijn.

Foto: Physob

Conclusie

Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij. Let wel de ene effectiever dan de andere. Echte planten is voor sommige vissen geen must-have, maar in de meeste gevallen is het zeker aan te raden. Al is het alleen maar om het voor jezelf makkelijker te maken.

Mobiele versie afsluiten