Wat moet je nooit met het aquarium doen?

0
106
nooit

Gebruik nooit schoonmaak producten. 

nooitAls je stof of andere viezigheid wil verwijderen doe dit dan gewoon met een schone natte lap. Wanneer je schoonmaakmiddelen gebruikt blijft er altijd iets van over in het aquarium. (zelfs als je het heel goed schoonmaakt) Dit zal, wanneer je het aquarium vult, losweken en weer in het aquarium rond circuleren. Hier worden de vissen ziek van of kunnen zelfs overlijden.

Zet nooit je aquarium in het raam.

nooitVeel beginnende aquarianen denken dat het mooi staat of dat het aquarium dan extra licht krijgt wat op de stroomrekening bespaard. Mooi meegenomen toch? Helaas zul je er na verloop van tijd achter komen dat je maar één iemand een groot plezier ermee doet. De algen in het aquarium. Deze zullen groeien en groeien en je komt er nooit meer vanaf. Natuurlijk zonlicht blijft de algen een boost geven, waardoor de groei vaak sneller gaat dan het opruimen ervan. Een groen beslagen aquarium raam vind niemand mooi, dus na verloop van tijd zul je het aquarium dan toch wel gaan verhuizen.

Een ander probleem is dat direct zonlicht in de zomer het aquarium flink kan opwarmen met alle gevolgen van dien.

Voeg nooit al je vissen in 1 keer toe.

nooitWe zeggen altijd dat een aquarium eerst een week moet indraaien. Dit is om het aquarium, in combinatie met bacteriën toevoer klaar te maken voor de vissen. Dit gebeurt doordat deze bacteriën in de filter gaan leven deze leven op afvalstoffen. (en gedeeltelijk in de bodem).  Wanneer je alle vissen in 1 keer toevoegt kunnen deze goedaardige bacteriën de hoeveelheid rommel nog niet aan. Dit zorgt ervoor dat je een ammonia piek krijgt en deze is zeer giftig voor de vissen en planten.

Als je steeds een paar vissen toevoegt,  geef je het aquarium tijd om zich steeds aan te passen aan het nieuwe gewenste niveau. Dit is veiliger voor de dieren.

Weet hoe groot de vis kan worden.

nooitVissen die je in de dierenwinkel ziet, zijn vaak nog jonge dieren. Deze zijn totaal niet hun maximale lengte. Sommige vissen blijven redelijk groot, maar er zijn ook genoeg vissen die een behoorlijke lengte kunnen behalen. Sommige L-nummers (Pleco) kunnen lengtes van 30+ cm makkelijk halen. In tegenstelling tot het fabeltje dat vissen groeien naar de maat van het aquarium, blijven vissen gewoon doorgroeien tot ze hun maximale lengte hebben behaald. Dit gaat soms sneller dan je denkt. Veel mensen zeggen; “ow, maar dan doe ik hem wel weer weg”. Je doet toch ook niet een puppy of kitten weg als hij volwassen is? Informeer jezelf over de maximale lengte van het dier. In de winkel is de informatie helaas niet altijd juist.

Laat het aquarium licht nooit te lang aan.

nooitLicht draagt tot op zekere hoogte bij aan algengroei. Laat je het aquarium licht dag en nacht aan, dan krijg je een explosie aan alg. Vergelijkbaar aan het aquarium in een raam zetten. Vissen gebruiken net als de meeste dieren licht om hun dag/nacht ritme in te delen. Ook vissen hebben rust nodig. Krijgen ze niet genoeg slaap dan worden ze gestrest, wat weer kan leiden tot zieke of zelfs dode vissen.

Spoel je handen af voor je ze in het aquarium doet.

nooitJe handen bevatten vetten, oliën, vuil, bacteriën en chemicaliën door het dagelijks aanraken van dingen. Denk maar bijvoorbeeld aan parfum, handcreme of gewoon het vasthouden van de deurklink. Alles kan vieze stoffen aan je handen afgeven die schadelijk zijn voor het aquarium. Vaak niet direct maar de schade zal op de lange duur te merken zijn. Zorg daarom dat je je handen altijd schoonspoelt. Gebruik hierbij geen zeep, doe je dit wel dan kunnen er altijd zeep deeltjes aan je handen achter blijven. Ook al spoel je ze heel goed af. Je krijgt nooit alles weg. Dan ben je dus weer bij het begin af.

Vergeet nooit het onderhoud

nooitWe snappen dat het vervelend is dat je onderhoud moet doet. Het is vaak ook niet het lichtste werkje, maar je laat de kattenbak toch ook niet 3 weken vuil staan? Vissen zijn afhankelijk van het water om in te leven, zwemmen en te ademen. Vuil zorgt ervoor dat er langzaam giftige stoffen in het water opbouwen die uiteindelijk problemen gaan zorgen voor je vissen. Om deze reden zijn waterwissels bedoeld. Met een waterwissel tot een maximum van 50% zorg je dat alle opgebouwde gifstoffen het gesloten systeem verlaten. Dit is vooral belangrijk voor mensen die teveel voeren.

Doe nooit een waterwissel en filter schoonmaken tegelijk.

filterTijdens een waterwissel neem je altijd wat bacteriën mee die helpen bij het onderhouden van het aquarium. Deze bacteriën heb je nodig om een stabiel aquarium te kunnen hebben. Ze helpen bij de afbraak van giftige stoffen waaronder ammonia en nitriet. De hoeveelheid bij een waterwissel is te overzien, echter de filter bevat vaak de meeste bacteriën. De impact die je krijgt als je de filter schoonmaakt is vele malen groter. Als je dit tegelijk zou doen maak je dus alleen maar grote problemen. De minimum tijd die tussen een waterwissel en filter schoonmaak moet zitten is 72 uur, maar liever iets meer.

Denk bij het schoonmaken van de filter er ook aan dat je nooit je bio-media met kraanwater schoonmaakt. Spoel deze schoon met een beetje aquarium water zodat eventuele losse rommel eraf is en doe ze daarna weer terug. Deze media hoeft niet glanzend schoon te zijn je wilt namelijk de bacteriën hierin behouden.

Dump nooit je vissen/planten in de natuur.

nooitBijna alle vissen en planten die we in onze aquaria houden komen niet in de Nederlandse natuur voor. Dit moeten we ook zo houden, want anders lopen we de kans dat ze onze eigen inheemse diersoorten uitroeien. Dit zien we nu al gebeuren met bijvoorbeeld Cabomba. Het resultaat is dat hierdoor de plant op de verboden lijst komt te staan en hierdoor niet meer verkocht mag worden. Dit kan op den duur erg vervelend zijn voor de dieren in de natuur, als wel voor ons aquarium hobbyisten.

Ook het dumpen van aquariumwater in de natuur is een slecht idee. Er bestaat namelijk ook nog altijd de kans dat er bacteriën van het aquariumwater worden overgedragen aan het water in de natuur. Het gevolg hiervan kunnen nieuwe ziektes zijn die het de locale fauna wederom erg lastig maken.