De Kardinaal Tetra is samen met zijn verwante neef de neon tetra niet meer weg te denken uit de aquarium hobby. Ze zijn zeer bekend en erg favoriet bij de gemiddelde aquariaan. Dit is ook niet zo gek door zijn prachtige fel blauwe schittering gecombineerd met de volle rode buik.

Kardinaal Tetra
Foto: Goncalo Silvestre
naam Paracheirodon axelrodi
NL-Naam Kardinaal Tetra
Oorsprong Brazilië, Venezuela
lengte 3,5 cm
waterlaag midden
volume 60 liter
gedraag vredig
dieet Omnivoor (Alleseter)
verzorging Makkelijk – Medium
pH 3,5 – 7,5
temperatuur 23 – 29 graden C
licht Laag – Gemiddeld
leeftijd 2 – 5 jaar
groep School, minimaal 6. Kan gemixt Neon Tetra
plant-veiligheid Ja

Voeding

Het dieet van deze vis is niet heel erg moeilijk. Zoals de meeste omnivoren zal hij eten wat hij voorgeschoteld krijgt. Het beste is wel om granulaat te voeren. Houd er wel rekening mee,  dat het ook in zijn mond moet passen.

Foto: Adil Chaouki

Gedrag

Door zijn kleine formaat lijkt de Kardinaal Tetra geschikt voor een nano aquarium of zelfs vissenkom. Toch is het een echte tropische vis die zijn oorsprong vindt in het warme klimaat van Brazilie. Hier zwemt bij vooral rond in water wat bruin van kleur is en veelal troebel.

Kardinaal Tetra
Foto: Jennifer O. Reynolds

Deze vis is een echte schoolvis en moet ook niet in kleinere groepen gehouden worden dan 6 stuks. Hoe groter de groep hoe minder schuw de vis zal zijn. Ook zal hij dan eerder zijn natuurlijke gedrag vertonen. Bij kleinere groepjes is hij een redelijke “held op sokken” en wil je misschien gebruik maken van een zogenaamde “dither vis”.

Kardinaal Tetra
Foto: Martin Taylor