Aquascapen.nl

JBL ProScan, is deze test nu echt zo vernieuwend?

JBL ProScan

Water testen is een nauwkeurige bezigheid. Niet iedereen kan dit even goed. Soms vinden aquarium houders een druppeltest teveel werk of hebben er gewoon de tijd er niet voor. Dan kom je al snel terecht bij de teststrips. Helaas is de tijd ervoor nemen ook hier van belang, de teststrips luisteren zeer nauw. Dit staat natuurlijk in de kleine lettertjes maar niet iedereen leest dit. JBL is de eerste, die teststrips voor het aquarium naar de smartphone brengt met de JBL ProScan.

Meten is weten, dit is precies het idee achter de JBL ProScan. Het bijhouden van waterwaardes is essentieel voor het gezond houden van de vissen. Immers als het water niet goed is, zullen de vissen makkelijker vatbaar zijn voor ziektes en dergelijken.  Ook de gezondheid van de planten is in directe verbinding met de water kwaliteit.
Veel aquarianen houden ervan om hun waterwaardes bij te houden. Dit is een goed idee om te bekijken of er geen pieken ontstaan. Je kan door deze waardes in de gaten te houden, een hoop schade verkomen. Dit is zeker interessant als je dure vissen hebt zoals de meeste L-nummers en Discus fanaten hebben. In de meeste gevallen, heb je namelijk nog genoeg tijd om stappen te ondernemen, voordat er permanente of serieuze schade aan de flora of fauna in het aquarium is veroorzaakt.

De JBL ProScan zorgt voor een “alles in één tool” voor het meten van waterwaardes. Het product meet de zeven belangrijke water waardes, waar over het algemeen het vaaktst op getest word. Nitraat, Nitriet, GH, KH, pH, chloorgas en CO2. Hiervan is Cl2 met de Nederlandse water kwaliteit vaak zo goed als uit te sluiten. De scan gaat net zoals je gewend bent van de “normale” test strips. Alleen volg je hiernaast de instructies op je mobiele telefoon.

Je start een nieuwe test, waarna je de test strip door het aquarium water heen haalt en hem aftikt, zodat er geen grote druppels achterblijven. Vervolgens leg je de strip op het bijgeleverde kaartje, zoals beschreven op het kaartje zelf. Wacht tot de timer afloopt. Deze houdt namelijk bij, dat alle kleuren precies kloppen met wat er gemeten moet worden. Als de timer eenmaal is afgelopen dan zal de camera van de telefoon geactiveerd worden. Wijs met de camera naar het kaartje en laat de app automatisch een foto maken van het kaartje. Nu begint de analyse, wanneer de app klaar is zal hij de waardes aan je tonen door middel van gekleurde lijntjes. Zoals wel bekend rood is foute boel, oranje betekend houd het in de gaten (wel actie ondernemen) en groen betekend natuurlijk goed.
Mocht het in rood of oranje komen. Dan zal de app advies geven, welke actie het beste  ondernomen kan worden doormiddel van producten uit het JBL assortiment. Dit is misschien niet altijd de passende actie voor jou. Zeker niet als er geen dierenwinkel in de buurt is die JBL producten verkoopt, maar het geeft wel een goede indicatie in welke richting je de oplossing moet zoeken.

Nu is de vraag is deze test ook nauwkeurig? Het korte antwoord is ja. Het lange antwoord is wat gecompliceerder. Het is en blijft een open reactie waar een hoop mee fout kan gaan. Als je bijvoorbeeld met je vinger over de strip gaat dan is hij al erg vervuild wat de test in principe zou kunnen beinvloeden. We hebben de JBL ProScan getest naast normale test strips van de merken Easy life, Sera en Jbl zelf. Hierin kwam naar voren dat easy life en jbl hetzelfde zeiden en Sera iets compleet anders. Hierna volgende de druppel testsets van Colombo, Sera en JBL. Bij deze test kwamen de drie druppel testen overeen. NO2, KH, pH, CL en CO2 overeen. NO3 en GH hadden een lichte afwijking, maar geen grote afwijking waar de gemiddelde aquariumhouder wakker van zou liggen.

Voor de gemiddelde aquariaan is dit een goed product, zeker als je de water waardes wil bijhouden zonder het maken van schema’s. Je betaald hier wel extra voor. Voor de JBL ProScan betaal je je circa 21 euro voor de eerste aanschaf, hier krijg je 24 test strips voor en de scan kaart. Voor een aanvulset betaal je circa 16 euro. De normale test strips van JBL zijn ongeveer 14 euro maar dan krijg je er wel 50. (Deze test geen CO2). Het is dus aan jou om te besluiten of de extra features van de JBL ProScan dit prijs verschil waard zijn.  Voor de ervaren aquariumhouder zal dit misschien een product zijn, om in de grote lijnen te bekijken of alles goed gaat met het aquarium. Druppeltesten zullen waarschijnlijk hiervoor nog altijd primair blijven.

De JBL ProScan zorgt ervoor dat ook de teststrips met hun tijd meegaan. Ze maken gebruik van de nieuwe media en we verwachten alleen maar dat dit fenomeen zich zal gaan uitbreiden.

Mobiele versie afsluiten