Aquascapen.nl

JBL In-out – Waterwissels maar dan makkelijker

JBL in-out

Waterwissels zijn voor geen enkele aquariaan leuk. Echter ze zijn nodig om de aquarium’s waterkwaliteit op peil te houden. De JBL In-out combineert waterwissels samen met een aquariumstofzuiger.

Dierlijk afval, overblijvend voer, en afgestorven stukjes plant zijn veelal de grootste vervuilers. Het langzaam ontbinden van deze afval bronnen in samenhang met het vrijkomen van eventuele mineralen (als je natuur steen gebruikt) en Tannin (van hout) zijn de reden waarom wij waterwissels uitvoeren. Op deze manier voer je het vervuilde water af en voeg je “schoon” helder water toe. De meeste doen dit met een emmer en veel gezeul. Dit is prima te doen wanneer het aquarium een liter of 60 is, maar wanneer je een liter of 80 van een 300 liter aquarium wil verversen wordt het een heel ander verhaal.
JBL heeft om deze reden de JBL In-out gemaakt, een stofzuiger en tuinslang in één. Zoals bekend bij een aquarium stofzuiger zit er een grote monding met een aanzuig beveilinging. Hierdoor kunnen grote brokken niet de slang in raken. Verder heeft de kop van de slang een automatische aanzuiger, daardoor is het aanzuigen van de slang niet nodig. Echter dit product is gemaakt om via een ander principe te werken. Normaal wanneer de slang wordt aangezogen zal door de de water kracht het water blijven lopen. Dit is ook het principe waar de JBL in-out gebruik van maakt.
Het uiteinde van de slang kan aangesloten worden op de kraan. Door middel van een klep en het opendraaien van de kraan kan er water, of door de slang geperst worden of gewoon door de andere opening de wasbak in. Door dit principe kan water het aquarium in gepompt worden, direct vanuit de kraan zonder tussenkomst van emmers. Wanneer de slang volledig gevuld is met water en de klep wordt omgezet naar de andere uitgang zal het water de wasbak in gaan lopen. Dit zorgt er op zijn beurt voor: dat er ook water vanuit de slang die in het aquarium zit wordt meegezogen. Dit is dus hetzelfde principe als het aanzuigen van de slang. Als het water eenmaal stroomt kan de kraan dicht gedraaid worden en zal het water rustig aan uit het aquarium lopen. De JBL In-out wordt geleverd met een Clipsafe, dit is een clip die de slang vasthoud aan de rand van het aquarium waardoor hij niet kan losschieten. Dit is tenminste het idee, wanneer de slang te zwaar is kan deze clip nog wel eens los schieten op aquaria zonder bovenrand.

De stofzuigerkop is ideaal voor het grovere werk, maar in een aquascape loop je toch snel tegen wat problemen aan. Vooral het delicate werk is niet weggelegd voor dit product. Het is alsof er een olifant door de porseleinkast loopt. Een optionele andere stofzuigerkop zou voor aquascapers geen gek idee zijn. Voor grote aquaria is de stofzuigerkop een prima maat zeker als je de rommel moet opruimen van grotere vissen zoals bijvoorbeeld L-nummers.

Zoals eerder beschreven is de JBL In-out ook te gebruiken voor het bijvullen van het aquarium na het schoonmaken en/of water verwijderen. Het water wordt hierdoor direct in het aquarium gepompt. Dit brengt echter wel wat risico’s met zich mee. Je kunt het water niet eerst voelen waardoor de kans bestaat dat het niet de juiste temperatuur heeft. Dit kan grote problemen veroorzaken in aquaria waar vissen erg afhankelijk zijn van een constante temperatuur. Het doet zich vooral voor wanneer er een kleine geiser is. Houd hier rekening mee wanneer je dit product wil gebruiken om ook je aquarium bij te vullen.
JBL In-outMet acht meter slang en een optionele aanvulset van nog eens acht meter kan er bijna altijd een kraan in de buurt van het aquarium gehaald worden. Ook komt de JBL in-out geleverd met een M22 en M24 adapter waardoor het product op de meeste wastafel kranen geschroeft kan worden.

Mobiele versie afsluiten