Aquascapen.nl

De JBL Cristalprofi e1501 – Is groter ook écht beter?

Voor grote aquaria zijn externe filters of een bioloog een must have. Dit is een gegeven wat veel aquariumhouders zullen be-amen. Ook JBL heeft voor grotere aquaria een externe filter van formaat. In hun Cristalprofi lijn hebben ze de e1501 Greenline. Deze filter is gemaakt voor aquaria tussen de 200 en 700 liter. Het is de grote broer van de e701 en de op 1 na grootste filter in de Cristalprofi reeks.

Filter

De Cristalprofi is circa 47cm hoog en bied daardoor ruimte voor een extra filtermedia mand. Het totaal komt hiermee op vier manden en een filter volume van 12 liter. Super voor het gebruik van extra biologische media. In tegenstelling tot veel andere externe filters van andere merken komt de JBL Cristalprofi e1501 inclusief alle benodigde filter media.

JBL groen

Deze filter valt onder de ‘Greenline’ serie. JBL is steeds actiever bezig met het milieu. Dit komt ook terug in deze filter. Het energieverbruik is teruggebracht naar een minimum, door het gebruik van een zeer energiezuinige pomp met een verbruik van slechts 20 watt. Toch weet de pomp 1400 liter per uur rond te pompen. Vergeet ook niet dat de Cristalprofi e701 TÜV getest is.

In- & Outflow

In tegenstelling tot de e701 maakt de e1501 van een 16/22 slang. Dit betekend een dikte van 16 mm binnen in de slang en 22 aan de buitenkant.  Dit doorsnede verschil is voornamelijk te wijde aan de grotere pomp kracht. Er moet meer water door de slang gepompt worden aangezien de pomp hier ook het vermogen voor heeft. Dankzij de 360 graden connectors is het positioneren van de slangen ondanks hun omvang zeer simpel. Het blok waar de connectoren op zitten, is compleet af te sluiten en los te halen, waardoor de slangen los komen van de rest van de filter. Door dit systeem wat nu erg mainstream aan het worden is hoef je geen slangen meer mee te nemen als je de filter wilt schoonmaken. Dit kan erg handig zijn als de slangen niet makkelijk toegankelijk zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de EHEIM Classic series heb je dus geen extra accessoires nodig om hetzelfde soort systeem te creëren.
Zoals we van JBL gewend zijn komt ook deze filter compleet met alle benodigdheden. Een inflow pijp met verschermer, een outflow spraybar, een “ wide outflow” en natuurlijk alle slangen en zuignappen/klemmen. Je kunt hem dus zo afstellen voor jouw aquarium.

Gebruik

De Cristalprofi e1501 heeft dezelfde vorm als zijn kleine broertje de e701 alleen langer. Naast de grotere filtercapaciteit is er ook een grotere pomp aanwezig. Helaas is deze niet zo stil als de e701. Jammer aangezien we hier erg over te spreken waren. Het is niet alsof de e1501 een watergemaal is, maar het geluid is helaas wel te horen in de vorm van een brom.

Standaard komt de filter volledig gevuld met filtermateriaal. Een grote plus wat tegenwoordig helaas niet zo standaard meer is. Bij deze opzet wordt rekening gehouden met een standaard aquarium. Mocht je andere wensen hebben voor bijvoorbeeld een aquascape of L-nummer aquarium dan zul je deze natuurlijk zelf moeten aanpassen.

Voor het gebruiksgemak beschikt ook de e1501 over een “prime” functie. Dit systeem zuigt water aan naar de filter waardoor het aanzuigen van de filter tot de verleden tijd behoort. Wanneer de filterkamer is volgelopen en je de pomp aanzet zal de overgebleven lucht uit de pomp verdreven worden. Dit kan wat gerommel met zich meebrengen maar meestal is dit na 30 min compleet verholpen. Bij hardnekkige luchtbellen wil het scheef houden van de filter nog wel eens helpen.

Mobiele versie afsluiten