Aquascapen.nl

Iriatherina Werneri

iriatherina werneri

Iriatherina Werneri is een vis waar nog steeds veel voorbij wordt gelopen. Echter is dit zonde want het is een mooie vis om naar te kijken. Zeker wanneer het onderling gedrag tussen mannen begint. Ze staan bekend om hun prachtige dans gevechten, waarbij verwondingen zelden tot nooit voortkomen. Het is een mooie vis die vooral bij andere verlegen vissen goed tot zijn recht komt.

Foto: Peter Maguire
Iriatherina Werneri
Iriatherina Werneri, Werner’s Regenboogvis, Prachtregenboogvis
Nieuw-Guinea
3,0 – 4,0 cm
Midden – Boven
60 liter
Vredig/Verlegen
Micro jager/Alleseter
Gemiddeld – Moeilijk
4,0 – 7,0
22 – 30 graden C.
Laag
Onbekend
Groep (Minimaal 6+, Ideaal 10)
Ja

Voeding

Iriatherina Werneri is een verlegen vis die vooral zijn eten zoekt bij het wateroppervlak. In de natuur zoeken ze vooral fytoplankton, diatomeeën en andere zoöplankton.

Foto: Peter Maguire

In het aquarium moeten wij vooral nadenken of het in hun mond past. In verhouding tot het lichaam van de vis is de mond erg klein. Hierdoor zullen veel voer soorten niet in de vis zijn mond passen. Een goed micro-granulaat of vlokken is als droogvoer basis een must-have. In aanvulling is het belangrijk om dit aan te vullen met levend voer zoals Daphnia, Baby artemia, Copepods etc.

Diepvries voer is een mogelijkheid maar aangezien dit vaak sneller naar de bodem zakt is het de vraag of dit geaccepteerd wordt.

Foto: Peter Maguire

Gedrag

Werner’s regenboogvis is een vredige vis, maar past toch niet makkelijk in ieder gezelschapsaquarium. De vis is redelijk verlegen wanneer het op voedertijd aan komt en kan makkelijk ondervoed raken. Het is daarom aan te raden ze bij andere verlegen en vredige vissen van hetzelfde formaat op kleiner te houden. Wanneer je het in de regio wilt houden is Pseudomugil sp. ook een goede optie, aangezien deze vis uit hetzelfde gebied komt.

Foto: Peter Maguire

Omdat de mannen lange vinnen hebben zijn deze ook al snel een uitlokkende prooi voor vinnenbijters zoals bijvoorbeeld Barbelen. Let hierop bij de samenstelling van het aquarium. Vissen die wij kunnen adviseren bij deze vis zijn onder andere: Trigonostigma, Eirmotus Octozona, Rasbora Kubotai, Emerald Rasbora, Corydoras Pygmaeus en Otocinclus sp..

Ondanks de grote van deze vis zijn garnalen ook tamelijk veilig bij deze vis aangezien ze zich maar zelden op de bodem begeven en de mond te klein is om ze op te eten. Een enkele baby kan natuurlijk wel ten prooi vallen, maar dit zal zelden het geval zijn.

Foto: Mike S.

Het is een scholende vis die toch minimaal met 6 of meer soorten gehouden moet worden. Het ideale nummer is circa 10 stuks, rond dit aantal zal de vis zich het meest op zijn gemak voelen, veel in het zicht zijn en kun je genieten van een waar spektakel rondom de paringsrituelen tussen de mannen.

Mobiele versie afsluiten