Aquascapen.nl

Illumagic xMini – Betaalbaar Modulair

xMini

Illumagic is nog altijd goed bezig. Na de Comboray G2 hebben ze ook de xMini. Laat de naam je niet verwarren, het is een lamp die vergelijkbaar zou moeten zijn aan de kwaliteit van de ADA Solar RGB. Een power aquarium LED lamp met dezelfde mogelijkheden als de Comboray G2.

Algemeen, stijl & techniek

De xMini behoort in de Xseries van Illumagic, een serie waar ook de X-60, X-90 en X-120 onder vallen. Waarbij het nummer hun relatieve lengte aangeven. De xMini is een respectievelijke kleine lamp met 173mm x 150mm x 50mm als zijn afmetingen dit maakt de xMini ruim de helft kleiner dan de ADA Solar RGB.

In tegenstelling tot de Comboray G2 is de xMini zowel actief als passief gekoelt. Dit is terug te zien aan de bovenkant van het design. De dikke groeven in het frame van de lamp zijn een heatsink om genoeg warmte af te geven. Is dit toch niet genoeg? Dan heeft de xMini nog een kleine ventilator die, wanneer het te warm wordt, voor extra koeling zorgt.

In onze testen maakte deze ventilator een zacht gebrom. Niet storend in een ruimte zoals een huiskamer, maar wanneer je slecht tegen geluid, bijvoorbeeld in een stille slaapkamer, dan kan dit misschien een probleempje zijn. Echter is dit systeem uiterst effectief, de bovenkant van de lamp wordt nooit zo goed als niet warm.

In tegenstelling tot de comboray G2 heeft de xMini een duidelijke aan knop op de zijkant van de lamp. Deze is duidelijk voelbaar en erg gevoelig bij aanraking door middel van een touch sensor.

De ophang mogelijkheden bij de xMini zijn uitgebreid. Ophangen door middel van kabels is natuurlijk de standaard optie. De stalen kabels bieden de mogelijkheid om ze met gemak vanaf zelfs een hoog plafond de lamp gemakkelijk boven het aquarium te bevestigen.

Alternatieven zijn twee soorten standaarden; een dubbel potige of enkel potige. Beide zijn gemaakt van stevig metaal, de lamp bevestig je aan deze standaarden door het gebruiken van de twee schroefgaten bovenop de lamp. De enkel potige standaard levert misschien in als het op “looks” aankomt, maar geeft daarvoor terug: de optie om de lamp te kunnen draaien. Dit kan handig zijn, mocht je de lamp om een hoek willen zetten voor een speciaal belichtingseffect. Een optie die misschien nog toegevoegd mag worden is een flex arm net zoals bij de AI Prime HD.

Net als bij de Comboray G2 biedt ook de xMini het modulaire systeem, waardoor de lamp met gemak is om te bouwen naar een zoutwater versie of vise versa.

Licht kwaliteit

De xMini biedt ongeveer hetzelfde licht als de comboray G2, echter lijkt voor ons de kleur menging beter te zijn. Het licht geeft hetzelfde effect alsof er een diffuser op zit voor een perfecte mix. Kleur “bleeds” lijken ook bij deze versie van de led clusters een stuk minder te zijn.

Standaard worde de Illumagic geleverd met de geroemde 75 graden siliconen lenzen. Deze buigen het licht zodat een kleiner oppervlakte beter belicht wordt. Wanneer deze verwijdert worden bied de lamp een belichtings boog van 120 graden aan.

De lamp biedt een kracht van 50 Watt (2x 25 watt clusters) verdeeld onder verschillende leds namelijk:

  • 5000K Super wit

  • 525 nm Groen

  • 500 nm Cyaan

  • 630 nm Rood

  • 660 nm Ultra Rood

  • 450 nm Royal Blauw

  • 400 nm bijna UV

Dit zorgt ervoor dat een licht temperatuur van 9,000K tot 20,000K bereikt kan worden.

Smartphone app

Net als de Comboray G2, is de lamp makkelijk in te stellen via de Iphone/Android app genaamd imOS CRX. Deze kan door middel van een bluetooth verbinding de verschillende licht kanalen naar wens instellen.
Er is de mogelijkheid tot het zetten van 6 tijd punten waarbij je de drie kanalen kunt aanpassen waar je toegang tot hebt. Hierbij kun je dan weer 6 verschillende programma’s opslaan. Mocht je een ander seizoen nodig hebben bijvoorbeeld. De lamp kan echter maar één programma tegelijk draaien en onthouden. Wil je een ander programma dan zal deze via de app eerst naar de lamp via bluetooth moeten worden geüpload.
De simulatie stand biedt de mogelijkheid om te kijken of je de instellingen juist hebt gedaan. Deze gaat stap voor stap langs de tijden en draait hiermee het complete programma af in circa 30 seconden. Erg handig.
Natuurlijk biedt de app ook de mogelijkheid om directe controle te hebben over de lamp. Dit door middel van “instant show” deze neemt de lamp over tot je de app afsluit of het bluetooth gebied verlaat, dan gaat het programma verder waar het was.

De app is af en toe verwarrend, met name welke kleuren je nu eigenlijk bedient, maar als je het eenmaal doorhebt is het kinderspel.

Prijs

De xMini komt binnen met een prijskaartje van ongeveer 230,00 euro en is vooral bedoeld voor aquaria met afmetingen van 40x40x40cm. In onze ervaring is echter 50x50x40 ook nog wel haalbaar. Verwacht alleen wel dat aan de randen het goed afzwakt. De prijs van de lamp ligt redelijk in lijn met de rest van de lampen in de doelgroep. De lamp is circa 20,00 euro goedkoper dan de grootste concurrent de AI Prime HD.

Het grootste probleem voor de xMini zal zijn: wanneer deze in Europa verkrijgbaar wordt. Momenteel zijn vooral Amerika, Australië en Azië hun grootste afnemers. Europa heeft helaas dit topmerk nog niet helemaal ontdekt.

Op- en aanmerkingen

Net als bij onze review van de Comboray G2 blijft de app een struikelblok, de vormgeving en duidelijkheid van de app mag best aan gewerkt worden. Technisch werkt hij prima, maar in deze tijd zou een app het product niet meer naar beneden mogen trekken.

Nu we het toch over de app hebben. De bluetooth module wilde bij onze versie nog wel eens in slaap vallen. Nu kan dit zijn om de bluetooth module in de lamp langer mee te laten gaan maar het maakt het wel vervelend, om naar de lamp toe te lopen en deze uit en aan te zetten om de bluetooth module wakker te maken. Dit lijkt misschien een eerste wereld probleem (wat het ook is), maar de draadloze applicatie is er niet voor niks. Dan hadden er net zo goed knoppen op de lamp kunnen zitten.

Positief om te zien is dat de bleed problemen opgelost lijken te zijn met deze versie. Dit is eigenlijk nog het belangrijkste. Immers koop je de lamp voor een mooi verlicht aquarium.

Wij kunnen niks anders zeggen dan dat wij deze lamp aanraden.

CONCLUSIE
Een net product zoals wij gewend zijn van Illumagic. Een aanrader voor iedereen die een mooie zwarte lamp boven zijn aquarium wil. Nu maar hopen dat ze makkelijker verkrijgbaar worden in Europa.
DUURZAAMHEID
10
KWALITEIT
8
KOSTEN
8
WERKING
8
POSITIEF
Passief en actief gekoelt
Modulair
NEGATIEF
Bluetooth valt in slaap
Geen flexibele arm
8.5
TOTALE SCORE
Mobiele versie afsluiten