De IAPLC (international aquatic plants layout contest) word ook wel gezien als dé wedstrijd op het gebied van Aquascape. Georganiseerd door het merk ADA is de animo voor deze wedstrijd ieder jaar ook weer groter en groter. Er zijn geld prijzen te winnen maar de meeste doen mee voor de roem, dat jij een jaar lang het mooiste/beste Aquascape van de wereld hebt gemaakt.

iaplcHet is niet verrassend dat de top 10 vaak gedomineerd word door de Aziatische landen. De oorsprong van het Aquascapen ligt in Japan en de toegang tot de nodige materialen is iets makkelijker dan dat wij in Europa hebben. Maar niet getreurd ook de Europeanen zijn hard bezig om de top 10 te halen. Momenteel staat de Fransman Martial Hervy op nummer 13. Voor de eerste Nederlander moeten we toch een stukje verder naar beneden. Op nummer 1059 vinden we Antonio Pun. Plaats 1106 is van Tom Ras en 1110 is de plek van Johan Cnossen. Wat nog steeds geen gekke score is op een lijst van 1728. Aquascapen staat in Nederland nog redelijk in de kinderschoenen maar lijkt toch ieder jaar goed te groeien.

IAPLC
IAPLC Aquascape Johan Cnossen 2016

De laatste Aquascaper, Johan Cnossen, is trouwens werkzaam bij Diebo Huisdierwereld in Nieuwegein. Zoals we ook in onze review hebben laten zien kun je hier zeker je hart ophalen als het gaat om aquascaping materiaal. Ook is Johan nooit te beroerd om je advies te geven. Niet te vergeten: er staan daar ook hele mooie aquascapes van hem en zijn collega’s ter inspiratie.

De winnaar van dit jaar is de Japanner Takayuki Fukada (深田崇敬). Het kan best zijn dat deze naam je bekend voorkomt. Hij had namelijk vorig jaar ook al de IAPLC gewonnen met zijn Aquascape longing. Hieronder is wat werk van Takayuki te zien en een interview met de aquascaper gemaakt door ADA.

iaplc iaplciaplc iaplc

iaplc
Winnaar van 2015!

iaplc

We zijn erg benieuwd hoe het winnende Aquascape van Fukada voor het jaar 2016 eruit zal zien.