Frederic Fuss – Aquascaper en Wabi-Kusa held.

0
68
Frederic Fuss

We hebben het geluk gehad om Frederic Fuss te mogen interviewen. Fuss is vooral bekend van zijn werk als één van Europa’s beste Wabi-Kusa makers, maar staat ook nog eens hoog genoteerd als het om aquascapen gaat.

Frederic FussFrederic Fuss kwam in aanraking met aquaria vanaf een jonge leeftijd. Zijn ouders hadden een aquarium maar het was niet echt heel spannend. Het was eerder een rommeltje en dit heeft hem dan ook een behoorlijke tijd zo ver mogelijk weg gehouden bij aquaria. De normale “aquaria” hebben hem nooit echt aangesproken, maar in de herfst van 2011 kwam hij in aanraking met het werk van Amano. Dit veranderde alles.Toen hij voor het eerst de IAPLC inzendingen had gezien wist hij dat dit wat voor hem was. Het was een kunst en hobby in één die hem creativiteit, rust en natuur aanbood.

Frederic Fuss
Zijn eerste aquarium gemaakt voor zijn dochter.

In de lente van 2012 was het zover. Hij begon met het opzetten van zijn eerste aquarium en voor niemand minder dan zijn vijfjarige dochtertje. Hierna had hij de smaak te pakken en na het opzetten van nog een aantal mooie aquascapes besloot hij om pro te gaan. Hij had nog zoveel ideeën maar de ruimte en het geld raakte op. Door de keuze om pro te gaan, kwam hij in de positie om de kunstwerken in zijn hoofd te realiseren, zonder zijn eigen ruimte nog verder te vullen. Het realiseren van een aquascape project is leuk maar er komt nog veel meer bij kijken. “Het inschatten wat de klant zelf kan doen aan onderhoud, neem ik altijd mee in het ontwerp” aldus Fuss. Hoe dan ook het wordt altijd iets unieks.

“Ik wil dat mijn klanten een Citroën  bestellen maar uiteindelijk een Porsche geleverd krijgen.”

Frederic heeft in zijn carrière al heel wat mooie werken opgeleverd en is nog lang niet klaar. Zijn favoriete werk is de aquascape die hij nog niet gemaakt heeft. Moest hij dan toch kiezen dan is het dit werk.

Frederic FussHelaas heeft dit aquarium het niet tot het einde mogen overleven. De voorruit sneuvelde waardoor de halve aquascape uiteindelijk de vloer versierde.

Frederic Fuss
Hetzelfde aquarium als hierboven, maar zonder voorruit.

Van de layouts, die het wel overleefd hebben staan deze bovenaan zijn favoriete selectie.

Frederic Fuss
Gemaakt in 2013
Frederic Fuss
Gemaakt in 2015
Frederic Fuss
Gemaakt in 2015 voor een School
Frederic Fuss
Gemaakt in 2016

Fuss blijft zich verbeteren en wil steeds alle verwachtingen overstijgen. Iedere tegenslag,  is een kans om van te leren en een nieuwe uitdaging om er wat van te maken. Natuurlijk kijkt hij ook naar andere aquascapers. Net als vele van ons was ook voor hem ‘Takashi Amano’, van grote invloed. “Zijn manier om deze hobby om te toveren tot een echte kunstvorm was in zijn geheel inspirerend”. Ik ben van mening dat dit ook precies zijn grootste prestatie was: ‘een inspirerend kunstenaar zijn’. “Hij heeft een hoop mensen hun leven verandert, hij vult hun leven met passie, gelukzaligheid en rust”. “Hij bracht ons veel en hij wordt gemist”.

Frederic FussNaast Amano heeft Fuss nog meer aquascapers die hij bewondert. Dicht bij huis kiest hij voor zijn landgenoot Thorsten Lampe en wereldwijd kiest hij voor Wang Chao. Wel wil hij benadrukken dat hij een heleboel aquascapers inspirerend vind.

Frederic FussNatuurlijk heeft Frederic ook niet oneindig de ruimte. Dit hield echter zijn fascinatie voor aquariumplanten niet tegen. Hij zocht naar een andere manier om zich te uiten in deze periode en kwam in aanraking met Wabi-Kusa. “Iedereen zei tegen mij dat het zeer ambitieus was, maar ik wilde het proberen.” Een zak aquasoil, plantjes, een lege bak en een fogger later en Frederic had er een nieuwe hobby bij. “Het was makkelijker dan ik dacht, ik denk dat Wabi-Kusa zelfs zeer geschikt is als oefening voor beginnende aquascapers die nog moeten leren om voor planten te zorgen”. Hij heeft door de jaren heen al aardig wat van deze kleinere kunstwerken gemaakt met als toppunt, zijn eigen favoriet genaamt  “Hawaii”. Deze heeft hij ook gelukkig nooit verkocht. “Het is soms best lastig om je werk los te laten, maar ik heb er nooit spijt van gehad”. De verkoop van het ene werk maakt weer ruimte voor het volgende.

Frederic Fuss
Wabi-Kusa genaamd: Hawaii

Wij vroegen Fuss wat zijn keuze zou zijn als hij moest kiezen tussen Wabi-Kusa en aquascapen. Zonder enige twijfel kwam er een volmondig “aquascapen!” uit.

Frederic FussIn 2015 behaalde Fuss voor het eerst zijn eerste plaats. Zowel in de Nano Aquascape categorie als de Wabi-Kusa categorie werd hij bij het EAPLC gekozen als de beste van dat jaar. “Dit had ik absoluut niet verwacht”. Maar hij is er vrij nuchter onder gebleven. Geen groot feest maar daarna gewoon gezellig tekenfilms kijken met zijn dochter.

Frederic Fuss
Frederic krijgt de prijs overhandigt van Jörg Buhlmann (links) en Jurijs Jutjajevs (rechts)

Nu hebben wij als lezersgroep ook veel beginnende aquascapers en om deze reden vroegen wij waar volgens Frederic de nieuwe scapers rekening mee moeten houden. “Het maken van een aquascape is vooral veeleisend en niet expliciet moeilijk”. “De eerste keer lijkt het misschien heel moeilijk maar je groeit er vanzelf in”. “Je moet je wel afvragen of je er de tijd voor hebt”. “Een gemiddeld aquascape heeft per maand tussen de vier en zeven uur aan onderhoud nodig”.+ “Het tweede struikelblok voor velen is de prijs”. “Een gemiddeld aquascape kost al snel ongeveer 9 euro per liter zonder dat je te luxe of tweedehands gaat doen”. “Als je het je kunt veroorloven is het zeker de moeite waard”.

Frederic FussFuss zijn motto is “Aquascaping is magie, maar je hoeft geen tovenaar te zijn”. Zijn visie is dat iedereen het kan leren met genoeg geduld, informatie en tijd. Kan iedereen een ‘super high level’ aquascape neerzetten? Nee. Ook binnen het aquascapen zijn er verschillende niveau’s maar in de eerste plaats gaat om jou en jouw aquarium. De energie die je erin stopt en dat jij er blij mee bent. Je hoeft geen wedstrijdniveau aquarium neer te zetten. Het is een kunst en geen sport, aldus Frederic Fuss.

Frederic Fuss
Aquarium gemaakt door Fuss zijn dochter.

Dit is het aquarium van Fuss zijn dochter. (toen 7 jaar oud). “Het is echt niet zo moeilijk wanneer je iemand hebt om je alles te leren”.

Frederic FussDoor de jaren heen heeft Frederic ook niet stil gezeten. Hij vindt het belangrijk dat meerdere mensen in aanraking komen met aquascapen. Een van de manieren waarop hij dit heeft verwezenlijkt is door het opzetten van de “Nordic Scapers group. Het is een groep die hij, samen met nog acht aquascapers, opgezet heeft. Het doel van hen is het leveren van constructieve feedback op elkaars werk. Elkaar helpen bij problemen en beginners een kans te geven zich te ontplooien. “Ik zal nooit het moment vergeten dat een beginnende aquascaper zijn eerste layout op de Nordic Scapers Group zette en positieve feedback kreeg van een IAPLC Grand Prize winner!”

Frederic Fuss

Momenteel zijn er zeven admins in de Nordic Scapers Group; Balbi VaqueroSimon EstadesJulien VoultouryAndré AlbuquerqueKim PulkkiPiotr Mierzejewski en hij zelf. Dit team zorgt voor veel leuke, interessante en legendarische evenementen en wedstrijden zoals bijvoorbeeld de “hardscape challenge” & de “Wabi-Kusa Challenge”.

Frederic Fuss

Naast dit heeft hij ook zijn eigen bedrijf Aquariumdesign waarmee hij vooral het opzetten van aquaria doet. Daarnaast is Fuss ook oprichter van de Aquascaping Academy een project om voornamelijk de Duitse jeugd in aanraking te laten komen met het aquascapen. Fuss zou zichzelf geen patriot willen noemen, maar vind dat er wel meer Duitse inzendingen mogen zijn bij de internationale wedstrijden.

“Ik weet zeker dat er iemand op de Duitse straten loopt die wel eens volgend jaars IAPLC Grand Prize Winnaar kan worden, helaas weet diegene misschien alleen nog niet dat aquascapen bestaat.” “Ik hoop dat we deze man of vrouw kunnen vinden en nog vele andere op de weg daar naartoe”.

Frederic FussNaast al zijn eigen bezigheden is hij ook gevraagd als jurylid voor de IIAC. “Het is echt een hele eer.” Frederic ziet zichzelf niet als een zeer strenge jury, maar hij neemt het wel heel serieus. “De deelnemers verdienen het om hun werk eerlijk en oprecht beoordeelt te krijgen”. Frederic staat bekend om zijn positieve blik op alles en geeft zelf ook aan dat hij het liefste opbouwende kritiek geeft. “Ik wil dat mensen blijven verbeteren en proberen, niet dat ze opgeven”. Wijze woorden als je het aan ons vraagt.

Frederic FussNu is de vraag wat zal de toekomst voor Frederic Fuss brengen. Als het aan hem ligt een hoop leuke dingen. Veel samenwerkingen en evenementen liggen al in de planning maar wat 2017 verder zal brengen is nog onzeker. Hoe het ook zal lopen als het aan hem ligt, is hij nog maar net begonnen.