Iedereen die in de afgelopen 10 jaar de aquarium hobby is ingerold kent ze wel: algenmagneten. De standaard versies maken gebruikt van magnetisme en een ruige kant die over het aquarium glas schuift om het schoon te maken. Het alternatief is het schoon maken met een mesje, wat veelal op een lange stang zit. Fluval heeft deze twee ideeën gecombineerd en daarmee de Fluval Razor+ ontworpen.
De meest bekende versie van de algenmagneten in Nederland zijn de die van Magfloat. Een magneet gemaakt van plastic die in tweeën gesplitst kan worden. De ene kant heeft een grove zijde en de andere kant heeft een zachte zijde. De zachte kant wordt aan de buitenkant (droog) van het aquarium gebruikt terwijl de grove kant aan de binnenkant zit. Door middel van frictie en de druk van de magneet schrobt de magneet het alg langzaam van het raam af wanneer deze bewogen wordt. Echter blijven algen zoals bijvoorbeeld groene puntalg een probleem. Deze zijn vrijwel niet te verwijderen zonder de tussenkomst van een algenkrabber.
2 in 1
De fluval Razor+ borduurt verder op het idee van een algenmagneet, dit door het te combineren met een algenkrabber. Hierdoor wordt de algenmagneet bruikbaar voor het verwijderen van alle soorten alg die zich op het raam kunnen bevestigen.
Schrobben
In tegenstelling tot veel andere algenmagneten bezit de Fluval Razor+ twee zachte kanten. Deze kant is bedoelt om het aquarium glas mee te schrobben. De kant waar de metalen uitsparing zit gaat het aquarium in maar in theorie zou het niet uit moeten maken.
Waarom precies de keuze is gevallen voor een zacht oppervlak aan beide kanten is ons niet geheel duidelijk. Onze gok zou zijn: om alle manieren van krasvorming op zowel glas als plexiglas uit te sluiten. Ook al is de kant zacht, het doet zijn werk. Dit komt door de sterke magneet die zich in het apparaat bevind. In vergelijking tot de Magfloat’s die voor hetzelfde formaat aquarium bestemd zijn heeft de Fluval Razor+ 1,5 tot 2 keer het magnetisch vermogen. Dit maakt ook dat de magneet goed vast zit wanneer hij uit het water komt. Je moet wat kracht zetten om ze van elkaar af te krijgen, daarentegen hoef je dan weer niet bang te zijn dat hij in het aquarium los zal schieten.
Krabben
Wil de alg maar niet weg met de zachte kant? Geen nood! Je hebt nog een kant waar de “razor” zit. Een metalen uitsparing die niet scherp is maar onder een ideale hoek staat. Hierdoor schuift hij over het glas en kan hij de alg er als het ware af krabben zonder het glas te besparen. Wij hebben hem getest op meerdere glazen aquaria waaronder onze ADA 60p aquaria en konden na het veelvuldig gebruik geen krassen terugvinden als gevolg van de Fluval algenkrabber.
Wat wij ons wel afvragen is de keuze om geen zacht materiaal achter de metalen uitsparing te doen. Dit zou ook voor die kant de kans op krassen nog kleiner kunnen maken als wel dat het eventuele achtergebleven restjes alg kan meenemen. In de huidige versie van de Fluval Razor+ is de kant gewoon van plastic zonder bescherming en wordt de algenmagneet iets van het raam af gehouden door middel van twee kleine plastic nopjes. Het werkte, maar toen we het product voor het eerst aanschouwde hadden we er een hard hoofd in. Iets waar een consument misschien ook over zal struikelen zeker als het aquarium van plexiglas is.
Drijven
In tegenstelling tot de Magfloat’s kan de Fluval Razor+ niet drijven. Wanneer de magneet het magnetische veld van zijn wederhelft verlaat zal hij als een steen naar de bodem van het aquarium vallen. Dit komt door deze zelfde magneet, de complete body van de Fluval algenmagneet is gevuld met magneet om een zo’n sterk mogelijk magnetisch veld te creëren. De compromise voor dit effect was het drijvend vermogen.
Omdat de Fluval Razor+ geen drijven vermogen heeft is er ook gekozen voor een dunner body. Hierdoor kan deze algenmagneet zich ook in de kleinere hoekjes wringen zonder je hardscape kapot te maken. Ideaal voor de aquascapers.
Keuzes
De keuze die Fluval heeft gemaakt om haar algenmagneet net een extra zetje te geven in de markt kunnen we alleen maar toejuichen. De krabber geeft net dat beetje meerwaarde zeker als je veel te maken hebt met groene puntalg. De prijs classificatie ligt bij de Fluval Razor+ niet ver van het Magfloat’s prijskaartje.