Aquascapen.nl

Fluval Aura – Een lamp op het randje.

Fluval Aura

De Fluval Aura is een aquarium lamp, die volgens Fluval gemaakt is als perfecte lamp voor ieder nano aquarium. Of het nu gaat om een Rimless aquarium of een aquarium met een vaste rand.  De vraag is dus: levert deze LED lamp kwaliteit of is het er weer één in een dozijn? Wij hebben de lamp getest.

Stijl & Techniek

Plat en geribbeld, dat zijn de eerste woorden die de Fluval Aura beschrijven. Een goed uitziende lamp die wel wat weg heeft van een vierkant boek. De lamp ziet er netjes uit en vanwege de geribbelde metalen bovenkant voelt de lamp zeer solide aan.Met zijn afmetingen van circa 140 x 155 x 63 mm is de lamp groot maar zeker niet te groot voor nano aquaria. Bij aquaria vanaf 20 liter is deze lamp uitermate geschikt en makkelijk een aquarium belichten tot wel 40 of 50 liter (afhankelijk van de diepte).De lamp word aan de bovenkant bevestigt aan een beugel waarmee hij aan het aquarium bevestigd kan worden. Dit gebeurt niet op de traditionele manier met een klem of leun systeem. Nee, bij de Fluval Aura wordt deze via een plakrand aan het aquarium geplakt. Deze zorgt ervoor dat hij op frameless aquaria en aquaria met frame van maximaal 3 cm bevestigd kan worden.

Er staat in de gebruiksaanwijzing hoe je deze moet bevestigen. Je zult namelijk de beugel moeten vast plakken zonder de lamp en deze 24 uur laten drogen alvorens je de lamp kunt gebruiken. Even snel de Fluval Aura ophangen en aanzetten is er dus niet bij.Zelfs als je de gebruiksaanwijzing netjes naloopt is het niet zeker dat de lamp goed blijft zitten. Wij hadden de lamp netjes volgens de gebruiksaanwijzing opgehangen maar toch zagen wij de lamp langzaam voorover buigen. De plakrand liet langzaam los. Hadden we dit niet in de gaten gehad, dan waren de vissen en garnalen er iets minder makkelijk vanaf gekomen. Naar onze mening is dit alles behalve een ideaal systeem en zou Fluval er verstandig aan doen om deze manier van ophangen nog eens onder de loep te nemen. Veiligheid is natuurlijk een belangrijk gegeven voor aquarium gebruikers. Het risico dat de plaklaag zo makkelijk loslaat is alles behalve wenselijk. Gelukkig is de lamp IP67 gecertificeerd. Dit houdt in dat de lamp spatwaterdicht is en kort onderwater kan blijven zonder schade toe te brengen.

Fluval Digital Dual LED Lamp Timer (optioneel)

De Fluval Aura is erg basic. Je kunt het echter uitbreiden door ook de Fluval Dual LED lamp timer erbij aan te schaffen. Met deze timer kun je tot 2 Fluval lampen op een timer zetten. De timer biedt simpele mogelijkheden zonder al teveel poespas.

De Timer biedt de volgende mogelijkheden:

Instellen in vrij simpel door middel van een een tijd te kiezen, een lichtintensiteit te kiezen en dit op te slaan. De Lamp timer doet de rest van de berekeningen om een mooie licht overgang te creëren.De timer heeft twee kanalen waardoor je tot twee lampen kunt aansluiten op de timer en deze afzonderlijk van elkaar kunt aansturen. Het is wel belangrijk om de aansluitingen niet te kruisen.

Licht kwaliteit

De Fluval Aura heeft zowel witte als blauwe LED’s. Met een totaal aantal van 42 LED’s en een totale kracht van 12W levert de lamp 800 Lumen aan licht. De kleurtemperatuur is 7500K wat in theorie geclassificeerd zou zijn als “koud wit” licht. In onze ervaring lijkt de lamp echter warmer van kleur. De licht standen zijn te bedienen met een aanrakingsgevoelige knop op de bovenkant van de lamp. Deze geeft door middel van een kleurindicatie ook nog aan wat de lamp doet.

Wanneer je de knop langer ingedrukt houd kun je de lichtintensiteit nog dimmen tot circa 50% van de oorspronkelijke sterkte.Omdat de lamp een vaste beugel heeft,  is het mogelijk om de lamp dicht op het wateroppervlak te hangen. Dit in combinatie met de LED’s die een spreiding hebben van 120 graden, zorgen ervoor dat de lamp een uniform licht af te geven. Het gehele aquarium wordt hierdoor goed belicht en het is niet zo dat het midden veel lichter is dan de randen.Fluval stelt dat de lamp minimaal 50.000 branduren moet meegaan en geeft hierop 3 jaar garantie.

Onze planten voelden zich prettig onder de lamp met name de wat langzaam groeiende planten deden hun best. Maar ook planten als Rotala soorten, Staurogyne en zelfs Glossostigma groeide redelijk onder deze lamp.

Prijs

De Fluval Aura kost circa 85 euro. Hiervoor krijg je een lamp voor een aquarium tot 40 liter met nachtstand. De lamp is goed voor 50.000 branduren . Met een gebruik van circa 8 uur per dag zou in theorie de lamp 17 jaar moeten meegaan. Dat is een aardige leeftijd voor een lamp, dit houdt in dat de lamp 5 euro per jaar zou kosten. Natuurlijk is het maar afwachten of de lamp dat in de praktijk kan halen.

Mocht je waarde hechten aan een zonsopkomst/ondergang effect. Dan zou je de Fluval dual LED lamp timer voor circa 35 euro kunnen aanschaffen.

REVIEW SAMENVATTING
De fluval aura is een prima lamp tegen een voordelige prijs. Het grote struikelblok voor een eventuele aankoop is het ophang systeem. Bij ons was het dubbelzijdig tape niet sterk genoeg om de lamp omhoog te houden. Natuurlijk is het een goedkope fix om dit te repareren, echter komt dit wel knullig over in nadeel van Fluval. De lamp zelf geeft prima licht en onze planten hadden geen klachten. Wil je de lamp aanschaffen? Dan is ons advies om de tape 48 uur te laten drogen voor de zekerheid en de lamp de eerste paar dagen goed in de gaten te houden.
DUURZAAMHEID
7
KWALITEIT
4
KOSTEN
6
WERKING
7
POSITIEF
Design
Passief gekoeld
Water dicht
NEGATIEF
Ophang systeem
6
TOTALE SCORE
Mobiele versie afsluiten