Aquascapen.nl

Equo Bacterya – Kwaliteit verdient een kwaliteitsverpakking

equo

Equo is een bedrijf uit italië wat zich daar op de aquascaping markt begeeft. Hier hebben ze hun eigen lijn producten opgezet die de strijd aan moeten gaan met bedrijven zoals: Dennerle en JBL. Het eerste wat op zal vallen aan dit merk is de kleur van de verpakking. Gehuld in knal oranje zijn ze bijna niet te missen in de winkel. Wij hebben de opstart bacteriën van Equo getest wat maakt hun bacteriën anders dan de rest?

Wat meteen opvalt is de manier waarop het product wordt geleverd. In Nederland zijn we eigenlijk altijd gewend geweest dat het in plastic flessen verkocht wordt. Equo doet dit echter anders. De bacteriën komen in glazen ampullen. Deze zorgen ervoor dat de bacteriën niet in aanraking kunnen komen met eventuele vervuilingen van buitenaf. Het glas moet namelijk gebroken worden voor gebruik van de inhoud. Een simpele zegel, wat je even zou kunnen verwijderen en weer terug kunt plakken, is geen sprake van.

Haal de hoeveelheid benodigde ampullen uit de doos.

Pak de pipet en plastic houder.

Breek de kop van de glazen ampul, door de plastic houder over de kop te plaatsen en voorzichtig kracht uit te drukken.

Verwijder het afgebroken gedeelte en gooi dit weg.

Pak de pipet en knijp de lucht eruit. Stop de monding in de ampul en zuig de inhoud op. Hierna kun je de gepaste hoeveelheid in het aquarium doen.

Wat zit er nu in zo’n ampul? Bacteriën waarbij de belangrijkste Nitrosomonas en Nitrobacter zijn. Nitrosomonas zorgt voor het omzetten van het giftige amonia naar nitriet. Waarna Nitrobacter het stokje over pakt en het nog altijd redelijk giftige nitriet om zet naar nitraat. Deze cyclus is essentieel voor een aquarium, waarin je vis en plant gezond wil houden.

Wanneer dit proces niet plaats zou vinden zou de hoeveelheid amonia steeds groter worden. Dit heeft als direct gevolg dat de watersamenstelling steeds giftiger wordt wat de gezondheid van dieren en planten in gevaar brengt.

Bij ons was het product zeer effectief vooral in samenwerking met de andere producten van Equo. En wees gerust als je water de eerste twee dagen een beetje “mistig” lijkt. Dit is het teken dat de bacteriën aan het groeien zijn en met hun werk zijn begonnen.

Mobiele versie afsluiten