Microrasbora erythromicron beter bekend als de Emerald Rasbora is een mooi, maar schuw visje. Bekend door zijn blauw/groene strepen in contrast met gele huid is het een mooie vis om naar te kijken. De mannetjes tonen interessant gedrag en wanneer er geluisterd wordt naar de wensen van deze vis is het een ware parel om te hebben.

Voeding
In de natuur zal deze vis zich voornamelijk voeden met het eten van kleine schaaldieren, stukjes alg en plankton.

In het aquarium zal deze vis het meeste voer accepteren, als het maar in de mond van de vis past. Houd er echter rekening mee dat de Emerald Rasbora, zelden tot nooit naar het wateroppervlak zal zwemmen. Het voeren van vlokken of drijvend granulaat heeft voor deze vis daarom ook geen nut.

Wil je de vis het mooiste op kleur krijgen? Dan is het aan te raden om het droge voer aan te vullen met levend/diepvries voer zoals bijvoorbeeld: Daphnia of Artemia. Goede voeding is voor deze vis essentieel wanneer je met deze vis wilt kweken.

Vissen in de winkel kunnen nog wel eens flets van kleur zijn. Dit ligt meestal aan de voeding. Laat de vissen rustig wennen aan het aquarium en geef Emerald Rasbora een dieet van goede kwaliteit droogvoer en bevroren voer. Wanneer de vis op kleur komt weet je dat de vis aan het aquarium gewend is.
Gedrag
De Emerald Rasbora is een bang visje en zal de strijd om voer verliezen van eventuele onstuimige of grotere vissen in het aquarium. De aanwezigheid van rustige bodemvissen helpen bij het verminderen van de verlegenheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Corydoras familie. Corydoras Habrosus is hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van. Een Corydoras soort die niet groter wordt dan 3,5 cm.

Andere vissen uit Myanmar zoals bijvoorbeeld de Choprae danio en Dario sp. Myanmar lijken wel goede mede aquarium bewoners te zijn ondanks hun gedrag.
Wil je het veilig spelen? Denk dan eens aan rustige vissen zoals Sawbwa resplendens, Microrasbora soorten en de eerder genoemde Corydoras. Rasbora Galaxy is qua gedrag ook een prima optie, echter deze vissen zijn erg nauw verwant en kunnen hierdoor misschien hybride vissen voortbrengen.

De vis, samenscholende vis (niet een schoolvis) dit houdt in dat de vis samen zwemt, maar niet zoals we bijvoorbeeld in de zee zien, een grote school vormen die dezelfde kant op zwemmen. Mannen zullen onderling ruzie maken gedurende de uren dat de verlichting aan staat.

Dit om de vrouwen te imponeren en hun dominantie naar elkaar te laten zien. Het is niet ongewoon om vinnen met kleine hapjes eruit te zien. Dit gedrag: vertoond zich echter zo goed als nooit naar andere soorten vissen in hetzelfde aquarium. Hoe groter de school visjes is, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt. Vanwege hun kleine maat is een school visjes van circa 20 stuks ideaal, hierdoor wordt het gedrag gespreid onder alle vissen plus zal de school met visjes zorgen dat zij minder schuw zijn en mooier op kleur komen.