Elzenproppen zijn de vruchten van de zwarte Els (Alnus Glutinosa) en de Alnus Incana. Deze kleine vrucht is al jaren bekend onder de aquariumhouders in Europa en begint nu ook steeds bekender te worden in onder andere Amerika.

elzenproppenVooral Betta en garnalenkwekers zijn gek op deze kleine vruchten. Met name hun antischimmel en antibacteriële werking zorgen ervoor dat ze populair zijn. Immers is een natuurlijke remedie tegen ziekte en schimmels altijd wenselijker boven chemicaliën. Een ander voordeel is dat garnalen de langzaam ontbindende elzenproppen als voedsel zien. Ze zullen deze dan ook langzaam als extra voedsel gaan opeten.

elzenproppenNatuurlijk zien ze er ook gewoon heel interessant uit! Met een kleur van bruin tot donkerbruin en zwart tinten in de binnenkant,  voegt het echt wat toe aan de natuursfeer in een aquarium. Helemaal als je het in combinatie gebruikt met bladeren zoals bijvoorbeeld Catappa bladeren. Of wat dacht je van een Savu pod. Je kunt met hele simpele natuurproducten een fantastische natuursfeer creëren.

elzenproppen
foto: Kurobom

Wij raden aan ongeveer 1-2 proppen per 10 liter water aan te houden. Deze natuur producten zullen net als de meeste andere het pH verlagen. Echter zal het wel langzamer omlaag gaan dan bij andere producten.

Na een week of 3-4 zullen de elzenproppen beginnen met uit een te vallen. Dan is de keuze of je ze eruit haalt of niet. Het kan geen kwaad om ze te laten zitten. Het is meer de vraag of je het mooi vind. In een biotoop aquarium zou dit zeker een mooi aanzicht hebben. Na vier weken zijn de antischimmel en antibacteriele werking compleet weg. Je zult dus nieuwe elzenproppen moeten toevoegen wil je deze werking weer terug krijgen.

Let wel op.
Zorg altijd dat je dit product koopt bij een erkende aquarium (web)winkel. Hierdoor weet je zeker, dat natuurproducten vrij zijn van pesticiden en chemicaliën. Ook zijn ze dan meestal (indien van toepassing) op een verantwoordelijke manier geoogst.

Wanneer dit product droog bewaard wordt is het in principe onbeperkt houdbaar. Gebruik je actieve koolstof in je filter? Dan wordt net als bij medicatie het effect teniet gedaan.