Aquascapen.nl

Drakensteen – Ruig en mysterieus

drakensteen

Drakensteen, ook wel bekend als Dragon stone en Ohko stone, is een steen met zijn oorsprong in Japan. De steen kan veelvuldig gevonden worden in de buurt van water. Denk hierbij aan meren en beekjes. Door de jaren heen heeft water erosie gezorgd voor de mysterieus ogende gaten en spleten in het gesteente. Nadat de bekendheid is overgeslagen naar andere plekken in de wereld word het op steeds meer plekken gevonden.

Wat is Drakensteen?
Drakensteen is een steen wat de structuur gelijkenis heeft, als die van de huid van een draak. De steen heeft een beige/bruine kleur, waar soms zelfs rood en groene tinten in terug zijn te vinden.  De steen zelf is gemaakt van een soort van geharde klei. Deze klei is door de jaren heen zo uitgehard dat het meer op een steen soort is gaan lijken. Het is dus ook niet heel gek om in de hoeken en gaatjes soms nog klei resten te vinden. De opbouw van dit product heeft als groot voordeel dat het zeer licht qua gewicht is. Een leuke bijkomstigheid is: dat de bouw van deze steensoort, zich uitermate goed leent voor het vast maken van mos en plantjes in de gaten en spleten. Let wel op met transport: de steen is vrij fragiel als het er op aan komt.

Drakensteen in natuur

De steen zelf heeft nauwelijks tot geen effect op het water en oogt mooi. Het is een veilige keuze voor zowel dier als plant. Wel is het aan te raden: om deze steen niet te gebruiken in aquaria met grote drukke vissen. De steen blijft immers breekbaar bij een ruige behandeling.

Schoon maken of niet?

Zoals eerder gezegd: zit er vaak nog rommel op klei in de spleten en gaten van het gesteente. De winkels die dit gesteente verkopen (evenals de groothandel) maken deze stenen vaak niet schoon. Daarom is het altijd aan te raden om je stenen tenminste even af te spoelen maar bij Drakensteen kun je een stap verder gaan en de gaten schoonmaken. Is dit dan echt nodig? Dat ligt er een beetje aan. In principe kun je de stenen gewoon meteen in je aquarium doen. Ga je ze schoonmaken dan krijg je echter nog diepere gaten en spleten wat voor een mooier effect zorgt.

Wil je het gaan schoonmaken, dan is het aan te raden dit te doen met iets wat een waterstraal produceert. In de meeste gevallen is de tuinslang of de douche kop het makkelijkste. Hiermee kun je de ergste rommel eruit spuiten. Zie je nog meer zitten? Dan wordt het meer een “hands on” werkje. Sate prikkers zijn hierbij een uitkomst. Je kunt de rommel uit de spleten er mee los wrikken. Pas wel op dat je niet te hard duwt. Je zal niet de eerste zijn, die een stuk van zijn steen afbreekt op deze manier. Wil je het jezelf makkelijk maken? Laat de steen dan een uur of twee in water liggen, hierna wordt de klei iets makkelijker te verwijderen.

foto: Joshscape

Online of offline stenen kopen?

Wij raden altijd aan het zelf in de winkel te kopen als je iets in je hoofd hebt. Dan weet je zeker wat je krijgt. In andere gevallen kun je bedrogen uitkomen. Natuurlijk hebben wij ook een aantal webshops die we wel kunnen aanraden.

Aquasabi heeft een grote selectie steen en hout. Veel stukken hout zijn ook appart gefotografeerd. Wil je het binnen Nederland houden dan is Azaqua je beste gok. Wij hebben zelf nog geen hardscape bij hen besteld maar wat ze op de beurs altijd lieten zien is kwalitatief uitstekend. Mocht je naar een winkel willen toegaan om stenen uit te zoeken dan is de Diebo in Nieuwegein een hele goede optie. Met een ruim assortiment hout en steen kun je rustig je gang gaan.

Drakensteen is ook mooi buiten het aquarium.
Mobiele versie afsluiten