De Rifwachter is dé aquarium speciaalzaak in Hilversum. Gevestigd in de zout- en zandbunker een Rijksmonument van formaat. Vanaf hier, verkopen ze sinds 1999 zowel zout- als zoetwater producten en vissen. Het is wel van belang dat je weet waar de winkel zit. Je loopt er namelijk zo aan voorbij. Vanaf de weg zie je alleen maar de horeca gelegenheid, waarna je de trap naar beneden moet nemen om in de winkel te komen. De producten en zoutwater afdeling bevinden zich op de eerste etage. Zoetwater vissen bevinden zich op de begane grond. Mocht je in een rolstoel zitten of op een andere manier fysiek een handicap hebben, laat het dan van te voren weten. Dan kun je gebruik maken van de lift.

RiftwachterAquaria
Kom je voor de zoetwater afdeling dan kun je bij de Rifwachter gelijk door naar beneden. Let wel, de trap is best steil. Eenmaal beneden heb je twee keuzes links of rechts. Links bevinden zich de Nano visjes, Goudvissen, l-nummers, Guppen en alles er tussen in. Rechts bevinden zich de Cichlide, roofvissen, Discussen, brak water vissen en de planten afdeling.
RiftwachterDe aquaria van de Nano vissen zijn zo ingedeeld dat er meestal niet meer dan 2 soorten per aquarium zitten. In de meeste gevallen hebben de vissen hierdoor ook redelijk wat zwemruimte. De meeste visjes leken mooi op kleur te zijn en actief te zwemmen. Er is een ruime keuze uit bekende vissen en ze hebben er meestal genoeg op voorraad om een goede school te maken. Als je goed oplet kom je af en toe nog een visje tegen waar je moeilijker aan komt. Een voorbeeld hiervan is de “Hypoptopoma gulare”  die in de volksmond beter bekend staat als de “reuze Otocinclus”. Het ene aquarium is beter onderhouden dan het andere. De meeste aquaria zijn alleen voorzien van kunstplanten, dit om toch een beetje de sfeer van een aquarium neer te zetten. In de meeste gevallen zijn de aquaria met L-nummers voorzien van genoeg verstop ruimte.

Riftwachter
Show aquarium van de Rifwachter

Mocht je een echte goudvissen fanaat zijn dan kun je bij de Rifwachter je hart ophalen. Ze hebben een grote collectie (fancy) goudvissen in allerlei soorten en maten.  En dan hebben we het nog niet eens over de collectie steen en hout. Onder de aquaria vind je een grote selectie driftwood, spiderwood en verschillende soorten natuursteen.

Aan de rechterkant van de aquarium afdeling, wordt je begroet met een muur vol hele kleine aquaria. In deze aquaria vind je Betta’s (man), garnalen en kreeften. Het nadeel bij de garnalen is dat deze vaak overlopen. Hierdoor kom je vaak de verkeerde garnalen in de verkeerde aquaria tegen. Ook zitten er veel transparante garnalen tussen die er niet thuishoren. De Betta’s zitten in kleine hokjes. Ze zijn hierdoor de bijna de hele dag aan het flaren. De kreeften zijn vooral bezig met de grond om te ploegen. Verder op in de gang kun je je ogen uitkijken op het gebied van Discussen, Cichliden en brakwater vissen. Hier heb je vooral als het om Cichliden gaat ruim de keuze.
RiftwachterVoor aquascapers is deze kant ook interessant. Zelfs als je niets met Cichliden hebt. Hier bevind namelijk ook het planten assortiment van de Rifwachter. Dit is redelijk ingedeeld met veel keuze en de belangrijkste info staat erbij. Ook krijgen ze een plus punt voor het aangeven dat de Fittonia sp. red een moerasplant is. Er zijn veel aquarium winkels die het als aquariumplant verkopen.
RiftwachterJe hebt er wel baat bij door goed op te letten welke plant je koopt. Een aantal planten zit onder de algen. Iets anders wat wij erg misten waren de “in vitro plantjes”. Er stonden een paar kuipjes maar we hadden meer verwacht zoals: bijvoorbeeld bij de Diebo.
RiftwachterWat wel erg leuk is, is de grote Pleco bak onder de planten. Hier vind je meerdere voorbeelden van hoe groot pleco’s kunnen worden. Dit zijn veelal pleco’s die terug gebracht zijn door klanten die dachten dat ze klein zouden blijven. Erg leuk om even naar te kijken zeker als je ook de reusachtige roodstaart meerval ziet.
Riftwachter RiftwachterOok heeft de Rifwachter een Aquarium Expo. De kwaliteit van de aquaria verschild heel erg. Het onderhoud wil nog wel eens wat te wensen overlaten. Mocht je het een keer willen gaan bekijken. Op koopzondagen is er gratis entree.

Assortiment

Op de eerste etage bevind zich het winkel gedeelte met de kassa en de aquarium toebehoren. Ze hebben behoorlijk wat merken staan waaronder; HS Aqua, Eheim, Dennerle, JBL en Sera. Er is een ruime keuze aan benodigdheden. Alleen als je erg merk vast bent, zul je even moeten kijken of ze specifiek dat ene product hebben. Rifwachter heeft een ruimte waarin de aquaria staan opgesteld. Hier kun je op je gemak kijken wat voor jouw het beste aquarium is. Weet je niet helemaal wat je wilt? Geen probleem, er lopen meestal één tot drie personeels leden rond in de winkel of de naast gelegen zoutwater afdeling die je graag willen helpen. Je moet ze alleen soms even mee vragen. Een ruime selectie aan aquaria maakt dat er een grote kans van slagen is. Iets waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat je in Hilversum bent. Hier is de prijs ook soms naar. Zowel voor de vissen als voor de producten. De prijzen kunnen erg verschillen met de gemiddelde (web)winkel. Natuursteen is bij Rifwachter meestal wel redelijk geprijst en ze hebben ook grote stukken steen! Mocht je iets niet in de winkel kunnen vinden vraag het dan vooral. We zijn er menig keer achter gekomen dat we er overheen keken.

Riftwachter
Foto: Rifwachter

Service

Het personeel is over het algemeen zeer vriendelijk. Kennis is erg verschillend. De één weet meer dan de ander. We krijgen alleen bij sommige personeelsleden het gevoel dat ze een beetje kleinerend doen als je een vraag stelt. Dit is misschien iets waar opgelet zou kunnen worden. Immers, schrik je mensen hier mee af om meer te vragen, wat kan leiden tot vissen leed. Begrijp ons niet verkeerd, we spreken over sommige. De meeste willen je graag verder helpen. Mocht je het gevoel krijgen dat je niet het antwoord hebt gekregen, vraag het dan aan een ander personeelslid wat er rond loopt.

Mocht je een specifieke vis zoeken. Dan gaan ze voor je op jacht bij hun leveranciers en zullen ze je berichten via de mail als de gewenste vis gevonden is.

Bellen is bij de Rifwachter ook nooit een probleem. Ze reserveren vissen op aanvraag. Ook als je nog verder wilt rondkijken en bang bent dat precies die ene mooie Betta voor je neus word weggeschept. De vissen worden altijd netjes verpakt. Namen (Latijns) van de vissen staan op de bon en extra informatie word indien nodig altijd mee gegeven. Voor moeilijke vissen wordt je uitgehoord of je wel weet, waar je mee bezig bent. Je kunt dus niet even zomaar een Murene meenemen.