Externe filters zijn over de hele wereld al extreem populair. Ook in Nederland beginnen deze filters steeds populairder te worden onder de beginnende aquariaan. JBL heeft de stap in de externe filter markt gemaakt met de ‘Cristalprofi’ serie. Volgens JBL een “groene” concurrent voor andere premium merken zoals Eheim.

Cristalprofi e701Filter

Wij hebben de JBL Cristalprofi e701 greenline getest. Deze filter is compleet met alle sponzen en filtermedia die je nodig hebt en natuurlijk een inflow en outflow set. Met een hoogte van circa 36 cm bied de Cristalprofi e701 ruimte voor 3 filter manden en 6,1 liter ruimte aan volume. De filter bied meer dan genoeg ruimte voor biologische, mechanische en eventueel chemische media, waardoor je prima je eigen opzet kunt bepalen. Standaard komt de Cristalprofi e701 met biologische media, een groffe- en fijne spons. Hiernaast bied JBL een scala aan andere filtermaterialen speciaal gemaakt voor dit type filter. Hiervan is een groot aantal een mix tussen spons en biologisch filtermateriaal.

JBL groen

Deze filter valt onder de ‘Greenline’ serie. JBL is steeds actiever bezig met het milieu. Dit komt ook terug in deze filter. Het energieverbruik is teruggebracht naar een minimum, door het gebruik van een zeer energiezuinige pomp met een verbruik van slechts 9 watt. Toch weet de pomp 700 liter per uur rond te pompen. Vergeet ook niet dat de Cristalprofi e701 TÜV getest is.

Cristalprofi e701In- & Outflow

De Cristalprofi e701 maakt gebruik van 12/16 slang. Deze zijn gemakkelijk te bevestigen aan de slang connectoren op de filter. Deze connectors zijn 360 graden te roteren voor volledig gemak in het positioneren van de filter. Het blok waar de connectoren op zitten, is compleet af te sluiten en los te halen, waardoor de slangen los komen van de rest van de filter. Op deze wijze hoef je de slangen niet steeds mee te nemen wanneer je de filter wilt schoonmaken. In theorie heb je dus ook geen extra accessoires nodig zoals bij andere filters wel het geval kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan: de EHEIM Classic series die dit soort systeem niet heeft.
Cristalprofi e701De filter wordt standaard geleverd met een inflow pijp met beschermer. Voor de outflow heb je een keuze tussen een spraybar en een “outflow wide”. De laatste zorgt voor een sterkere stroming in een dunnere straal.

Gebruik

De filter is verrassend stil. In vergelijking tot het zachte gebrom van de Eheim Classic 250 en de Eheim professional 250 is deze filter werkelijk fluisterstil. Ideaal voor de slaapkamer. Wanneer hij weggestopt is in een kastje moet je af en toe gewoon nog controleren of hij werkt, aangezien je het niet kunt horen.

Cristalprofi e701Mocht je tegen wat gerommel aanlopen dan zit er nog wat lucht in de filterruimte vast. Het zacht schudden van de filter helpt vaak bij het losmaken van deze lucht. De filter beschikt ook over een “prime” systeem waardoor aanzuigen van een filter niet nodig is. Deze knop helpt ook bij het naar buiten leiden van overgebleven lucht in bijvoorbeeld de propellor kamer.