Taiwan gaat goed dit jaar. Na ons stuk over de FLATONE van ONF is nu Illumagic aan de beurt. Zij kwamen met de Comboray G2, de opvolger van de in Azië bekende G1. Een complete aquarium lamp die kan voldoen aan iedere aquariaan zijn eigen specifieke wensen. Hoe kunnen ze dit doen?

Comboray G2

Algemeen Stijl & Techniek

De Comboray is simpel en functioneel van design. Geen poespas in het uiterlijk. Toch is een compleet minimalistisch design niet het juiste woord. De behuizing van de lamp is zwart van kleur en lijkt van hoge kwaliteit. De bovenkant van de behuizing is ook meteen een heatsink. Dit houdt in: dat de lamp passief gekoeld wordt en dus verder geen herrie zal maken wanneer het operatief is. Dit maakt ook dat de lamp aan de bovenzijde compleet is afgesloten ook zul je verder geen knop op de lamp voelen. Toch is deze wel aanwezig. De aan/uitknop van de comboray G2 bevindt zich aan de zijkant en wordt door middel van een touch sensor bedient. De knop is te vinden door een kleine oplichting aan de zijkant van de lamp, onze prototype versie had dit nog niet maar de officiële lamp inmiddels wel.

Comboray G2De lamp is op verschillende manieren boven het aquarium te bevestigen. Standaard worden er pootjes bij de lamp meegeleverd. Deze kun je gebruiken om de lamp via de zijkant op te hangen. Het voordeel hiervan is,  dat de lamp 360 graden te draaien is. Alternatief is om de lamp via de bovenkant op te hangen met staalkabels. De lamp heeft twee uitsparingen aan de bovenkant waardoor dit een fluitje van een cent is. Hier is tevens een setje voor aanwezig die apart aan te schaffen is via Illumagic, het bedrijf dat de Comboray G2 produceert. Deze set is inclusief pootjes die je aan de achterkant van het glas kunt bevestigen. Mocht je geen mogelijkheid hebben om de staalkabeltjes aan het plafond te bevestigen dan is dit zeker een goed alternatief. De laatste optie die je hebt, is het om via een bracket systeem op te hangen. Dit doet dan meer denken aan de standaard manier van lampen ophangen. Welk systeem je ook kiest zorg dat de lamp altijd rond de ideale hoogte van 7 cm boven het aquarium hangt.

Wij hebben de 60cm versie getest die een alternatief moet bieden voor zowel de ADA Aquasky 601 en de FLAT ONE van ONF in Azie. In Europa is het een geduchte concurrent voor merken zoals Daytime en Dennerle.

Comboray G2Je moet de lamp niet onderschatten, zoals eerder aangegeven is de lamp modulair. Dit houd een aantal zaken in. De lamp kan zichzelf uitbreiden door nog een tweede Comboray G2 eraan te bevestigen. Door dit te doen wordt de lamp in een klap een ADA Aquasky 601, en produceert ook twee keer zoveel licht. Het mooie is dat de lamp vanuit de doos klaar is voor dit, je hebt dus geen andere onderdelen nodig. De lamp wordt een solide geheel in een paar schroef draaien. De ADA Aquasky heeft in tegenstelling bijvoorbeeld de losse transparante behuizing waar rekening mee gehouden moet worden.

Een ander onderdeel voor het modulaire idee achter de lamp zijn de verlichting panelen zelf. Alle LED clusters zijn los van elkaar bevestigd. Hierdoor is het mogelijk om in theorie een lamp te creëren die compleet aan jouw wensen voldoet. Ook kan dit handig zijn voor mensen die beginnen met zoetwater en na verloop van tijd willen overgaan op zoutwater. Je hoeft dan niet een dure nieuwe lamp te kopen, je kunt namelijk de in vergelijking goedkopere LEDs makkelijk zelf vervangen. Door deze LEDS te vervangen kun je gemakkelijk overschakelen van zoet- naar zoutwater. De LED clusters zijn te koop in setjes voor specifieke aquarium setups. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld zoutwater, koraalriffen, beplante aquaria, cichlide aquaria enzovoorts. Hebben ze niet het setje waar je naar zoekt dan wordt die speciaal voor je samengesteld.
Comboray G2Sinds de ontwikkeling van de Comboray G1 in 2011 en de productie in 2012 is dit product verbeterd in samenspraak met toonaangevende aquarium houders. De Comboray G2 die in eind 2016 in productie kwam is hier het levende bewijs van. Andere features zoals bluetooth telefoon applicaties zijn een belangrijke toevoeging geweest aan de lamp naar aanleiding van feedback. Het kleine bedrijfje uit Taiwan is nog lang niet klaar met hun lamp, uiteindelijk is hun doel de ideale aquarium lamp te produceren en wij denken dat ze al een heel stuk de goede kant op zijn.

Licht kwaliteit

De licht kwaliteit is milder dan je zou verwachten. Wanneer je de lamp naast de ADA Aquasky 601 of de ONF FLAT ONE zet neigen we eerder in de richting van de FLAT ONE. Het licht is zachter dan de Aquasky, maar kleurrijker dan de FLAT ONE. Dit komt waarschijnlijk omdat de Comboray G2 geen gebruik maakt van een diffuser zoals we terug zien in bijvoorbeeld de FLAT ONE en de nieuwe Twinstar LED lijn. Hierdoor loop je af en toe de kans op het fixeren van 1 bepaalde kleur. Wij hadden dit bijvoorbeeld met de rode LED die duidelijk aanwezig bleef in het aquascape. Jammer maar niet onoverkoombaar, volgens David van Illumagic is dit probleem simpel te verhelpen door de lens op de LED cluster te draaien. Inmiddels waren wij er al aan gewend en bracht het een nieuwe dimensie aan de Bucephalandra’s die wij eronder geplaatst hebben die ook een lichte rode verkleuring van nature hebben.
Comboray G2De lichtbundel die de lamp verlaat is niet super diffuus, hierdoor blijft het licht vooral binnen het aquarium. Op welke kracht je de lamp ook afgesteld hebt, het licht blijft zacht aanvoelen. Dit zachte licht is terug te zien in de kleur van de planten en dieren. Comboray G2De verschillende LED spectrum mogelijkheden zijn:

  • 390 – 410 nm Bijna UV
  • 415 – 245 nm Violet
  • 450 – 465 nm Royal blue
  • 465 – 480 nm Blauw
  • 490 – 510 nm Cyaan
  • 640 – 660 nm Rood
  • 7000K Koud wit
  • 4000K Neutraal wit

Comboray G2Verder zijn alle licht kanalen afzonderlijk instelbaar via de telefoon applicatie. Wil je liever een afstandsbediening dan is dit mogelijk, maar deze wordt niet standaard meegeleverd.

 

Iphone app

De Comboray G2 is te besturen via de eigen app van Illumagic genaamd “imOS CRX”. Met deze app heb je complete controle over de lamp zolang hij binnen bluetooth bereik is. Via de app kun je de ingebouwde dimmer aansturen, ook de verschillende LED clusters zijn via de applicatie af te stellen.
Comboray G2
Hierdoor zijn verschillende licht stadia van de dag te simuleren, van de vroege ochtend tot de late avond. De imOS CRX app geeft de mogelijkheid om een dag simulatie van 6 stadia te maken. Dit wordt opgezet door aan te geven op 6 vaste punten welke lichtsterkte welke led clusters moeten afgeven op de aangegeven tijd. Tussen deze tijdsperiodes zal de Comboray G2 zelf de overgang creëren, waardoor het vloeiend lijkt te gaan.

Iets waar Illumagic wat meer tijd in mag steken is de user interface van de applicatie. Deze komt erg knullig over en is zeker aan verbetering toe als je hem naast die van Lupyled of ONF legt. Bij Illumagic lijkt in het geval van de app functie voor design te gaan.

Prijs

De Comboray G2 komt in 4 maten; 294 mm, 563 mm, 832 mm en 1101 mm. Die respectievelijk 18W, 36W, 54W of 72W aan stroom in verbruik nemen. Onze versie was de 563 mm versie bedoeld voor 60cm aquaria. Met een prijs van rond de 290 euro voor de 60 cm versie valt de Comboray G2 in dezelfde categorie als de Aquasky 601 van ADA. Je krijgt misschien niet hetzelfde minimalistische design als de Aquasky maar daarentegen is de Comboray G2 wel een stuk steviger. Hij kan tegen een stootje en als je er netjes mee omgaat, zou je door middel van de modulaire LEDS nog heel lang plezier van kunnen hebben.

Op- en aanmerkingen

Zoals we eerder aangegeven hebben is Illumagic goed bezig op de weg naar de voor hun “perfecte led lamp”. Het modulaire design zorgt ervoor dat de lamp compleet naar eigen hand is te zetten en ook nog eens langer mee kan gaan. Toch zijn er bij ieder product wel een paar struikelblokken, immers geen enkel product is perfect.Comboray G2De vormgeving van de app blijft voor ons een issue. Het is niet van deze tijd en zou best een visuele make- over kunnen gebruiken. Begrijp ons niet verkeerd, technisch werkt hij goed. Maar we zouden toch liever een wat modernere app zien. Nu we het toch over de app hebben. De bluetooth module wilde bij onze versie nog wel eens in slaap vallen. Nu kan dit zijn om de bluetooth module in de lamp langer mee te laten gaan maar het maakt het wel vervelend, om naar de lamp toe te lopen en deze uit en aan te zetten om de bluetooth module wakker te maken. Dit lijkt misschien een eerste wereld probleem (wat het ook is), maar de draadloze applicatie is er niet voor niks. Dan hadden er net zo goed knoppen op de lamp kunnen zitten.

Bij onze versie zat geen gebruiksaanwijzing. We hopen dat dit inmiddels wel bijgevoegd is in de officiële versie. (wij hadden een prototype om te testen)

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
10
Kwaliteit
8
Kosten
8
Werking
7
Vorig artikelAmazonia Light – Nu verkrijgbaar!
Volgend artikelHoe kan ik het beste aquariumplanten snoeien?
comboray-g2Illumagic is misschien niet erg bekend buiten Azie maar zou naar onze mening dit best mogen zijn. Wanneer ze de ruimte krijgen op de Europese markt dan zouden ze ook in Nederland een geduchte concurrent kunnen zijn op de LED markt. Andere modulaire LED lampen zoals die van Daytime, kunnen best wat gezonde concurrentie gebruiken op de LED markt. Zoals we ook bij deze lamp weer ontdekte “Made in Taiwan” kan ook absoluut positief zijn.