Aquascapen.nl

Cherry Barbeel – Barbus Titteya

Mooi rood is niet lelijk! Dat is zeker het geval bij Cherry Barbelen. Een vis die relatief makkelijk te verzorgen is, altijd actief rond zwemt en andere vissen met rust laat.

Foto: Canva
Barbus Titteya
Cherry Barbeel
Sri Lanka
4,0 – 5,0 cm
Midden – Boven
50 liter
Vredig/Actief
Alleseter
Gemiddeld
6,0 – 8,0
20 – 27 graden C.
Gemiddeld
5 – 7 jaar
School (Minimaal 6 vissen)
Ja

Voeding

In de natuur is de Cherry Barbeel een echte verzamelaar. Hij eet wat hij kan vinden in zijn leef gebied. Of het nu diatomen, kleine insecten, wormen, schaaldiertjes of zelfs alg is, maakt deze vis niet zoveel uit.

Foto: Pedro Madeira

In het aquarium past hij zich hierdoor ook makkelijk aan. Echter is het wel aan te raden om een hoog kwaliteit droogvoer te geven als je de intens rode kleur op mannetjes wilt krijgen/behouden. Bij voorkeur een granulaat voer dat verrijkt is met alg. Afwisselen met bevroren voeders zoals artemia of watervlooien is ook geen slecht idee.

Gedrag

Cherry Barbelen zijn nieuwsgierige actieve vissen. Ze spenderen het grootste gedeelte van hun tijd met het rond dartelen door het aquarium. De vissen vormen ook een schooltje, omdat Cherry Barbelen zich hier veiliger in voelen.

Foto: Aquadiction

Wanneer een Cherry Barbeel de school verlaat is het meestal omdat ze nieuwsgierig zijn en even iets beter willen bekijken. Waarna ze zich alweer snel richting de groep begeven.

Foto: João Souto

In tegenstelling tot veel van hun Barbeel soortgenoten zijn Cherry Barbelen uitermate vredig. Ze houden zich vooral met zichzelf bezig en bemoeien zich liever niet met andere vissen.

Foto: Garnelio

Het enige moment wanneer er ook maar iets te zien is van agressief gedrag dan is dit rond de paringstijd. Mannetjes zullen de vrouwen achterna zitten, even als andere mannen om dominantie te laten zien. Dit blijft echter vooral bij meer show dan schade.

Foto: Yusei Nagashima

In het aquarium gaan deze vissen goed samen met bijna alles wat je tegenkomt in een gemeenschaps aquarium. Otocinclus, Dwerg Gourami’s, Kuhli’s, Neon Tetra’s, Kardinaal Tetra’s, Platies en nog vele anderen gaan allemaal prima. Zelf veel slakkensoorten en garnalen zoals bijvoorbeeld vuurgarnalen gaan prima samen met deze vis.

Foto: Brian Tasaki

Cherry Barbelen hechten veel waarde aan genoeg zwemruimte en echte planten in het aquarium. Hierdoor zal hun natuurlijke gedrag nog beter gestimuleerd worden.

Mobiele versie afsluiten