Aquascapen.nl

Catappa bladeren – Natuurlijke hulp voor je aquarium

catappa

Catappa bladeren zijn vooral in de garnalen en biotoop hobby een zeer bekend verschijnsel. De bladeren worden verkregen van de ‘Terminalia Catappa boom’, wat een type amandel boom is. De populariteit van dit natuur product, komt veelal door de voordelen die het heeft voor de tropische vissen, naast dat de bladeren er onder water ook heel mooi uit kunnen zien.

De bladeren zijn onderwater licht tot donker bruin. Wanneer ze onderwater zitten zullen ze na verloop van tijd ook nog een goud-bruine glans krijgen. Naast dat de bladeren esthetisch erg mooi zijn, hebben ze zoals eerder gezegt ook voordelen. Ze helpen bij het verlagen van de pH van het aquariumwater en zijn rijk aan verschillende organische stoffen zoals humuszuren en looizuur. Deze zuren dragen bij aan het afremmen van de groei van verschillende negatieve bacterien. Naast zijn antibacteriele werking bevat het ook schimmelwerende eigenschappen. Het is daarom ook niet gek dat we deze bladeren veelal terug vinden in quarantaine bakken. Immers helpt het vissen bij het herstel van ziektes zoals vinrot. Het werkt zowel actief als preventief. De Catappa bladeren worden gebruikt als een natuurlijke medicijn en water conditioner voor in het aquarium.
In de natuur is het ook zeer normaal om deze bladeren op de bodem van beekjes en rivieren tegen te komen. Deze bladeren zorgen voor de natuurlijke gele kleur van het water en dragen bij aan de filtrage van metalen die normaal schadelijk zijn voor onze tropische dieren. Denk hierbij aan zink, koper en aluminium.
Wanneer je op websites kijkt voor de aanschaf van Catappa bladeren zie je vaak een gradatie erachter, veelal A of B. Dit houdt in hoe de bladeren esthetisch eruit zien. Type A is een compleet intakt mooi blad. Waarbij type B een beschadiging heeft. Dit kan betekenen een gaatje erin, een scheurtje of een hoekje dat mist. Dit verandert verder niks aan de werking. De bladeren zijn in dat opzicht precies hetzelfde. Het is in dit geval meer een kwestie van “wat vind je mooi”.

Tip:
Zorg altijd dat je dit product koopt bij een erkende aquarium (web)winkel. Hierdoor weet je zeker dat natuurproducten vrij zijn van pesticiden en chemicalien. Ook zijn ze dan meestal (indien van toepassing) op een verantwoordelijke manier geoogst.

Wanneer dit product droog bewaard word is het in principe onbeperkt houdbaar. Gebruik je actieve koolstof in je filter? Dan wordt net als bij medicatie het effect teniet gedaan.

 

Mobiele versie afsluiten