Carnivoren, ook wel vleeseters genoemd hebben een erg eiwitrijk dieet. Waarbij de grootste bron van voedsel vlees is, of dit nu dood of levend is maakt de meeste vissen niet uit. De meest bekende voorbeelden van deze groep vissen zijn Piranha’s, Cichlides, Arowana’s, Betta’s, Killi’s en Zeenaalden.

Zeenaald
Foto: SoundHornOK

Carnivoren hebben in de meeste gevallen een grote mond gevuld met scherpe tandjes. Deze zijn er niet zonder reden, de vissen zijn gemaakt voor de jacht en de tanden helpen bij het verscheuren van hun prooi. Natuurlijk zit er af en toe ook een aaseter bij. In het wild eten deze carnivoren vooral: levende vissen, insecten, larven en schaaldieren. Hun verkorte darmen en grote magen zorgen ervoor dat ze hun prooi makkelijk kunnen wegwerken en meteen kunnen omzetten naar energie voor de volgende jacht.

arowana
Foto: Jason

Net als alle vissen hebben ook carnivoren eiwitten nodig. Echter hun dieet bestaat uit 50% – 70% eiwit.

Vleesetende vissen kunnen niet plantaardige materie (met name de koolhydraten) niet goed verteren. Om deze reden is het raadzaam voor hen hier spaarzaam mee om te gaan.

Wil je de natuur nabootsen in het aquarium? Dan zijn bevroren en levende voeders het antwoord. Natuurlijk zijn er ook genoeg droge voeders beschikbaar die voor carnivoren gemaakt zijn.

Levend Voer

Insecten zijn een prima bron van eiwitten voor vissen. Bloed wormen (rode muggenlarven), witte muggenlarven, tubifex zijn hier enkele voorbeelden van. Het handige aan levend voer is dat de voedingswaarde hoog blijven. Er kan immers niks verloren gaan in voorbereiding process. Deze is er namelijk niet.

Tubifex
Sommige levende voeders kun je zelf kweken. Artemia is hier een goed voorbeeld van. Hier kun je complete setjes voor kopen. Een goed voorbeeld hiervan is de JBL Artemio set. Met deze set kun je altijd versvoer maken. Ideaal voor als je bijvoorbeeld babyvisjes wil laten opgroeien die vlees nodig hebben. Betta baby’s zijn hier een ideaal voorbeeld van. Een vis die een hoog eiwit dieet nodig heeft om mooi op te groeien.

Sommige carnivoren eten graag vis. Hierbij kun je kiezen uit levende, bevroren of gekookte vis. Het voeren van levende vissen is niet voor iedereen. De jacht die hierbij te zien is kan voor sommige bruut en nodeloos zijn. Echter is dit natuurlijk gedrag. Vissen jagen en hebben de beweging soms zelfs nodig om gezond te blijven.

Apistogramma
Foto: Stefan Hopteriev

Voor deze vissen worden vaak zogenaamde “voeder visjes” gebruikt. Deze zijn goedkoop en dat is voor de meeste vissen eigenaren het belangrijkste. Ze zijn ook goedkoop, omdat er niet of nauwelijks naar ze wordt omgekeken. Ze worden gekweekt in armoedige omstandigheden, waardoor ze niet altijd gezond zijn. Ze zijn vaak broodmager en hebben hierdoor ook een lage voedingswaarde. Daarbij komt ook nog eens kijken dat ze het risico meebrengen om ziektes over te brengen. Wil je persé levende vissen voeren? Koop dan gezonde vissen of kweek deze zelf.

diepvries voerDiepvries voer

Diepvries voer is goed ingeburgerd bij de hedendaagse aquariaan. De keuze is in de loop der jaren ook steeds uitgebreider geworden. Van bloedwormen (rode muggenlarven) tot krill en mosselen. Het diepvriesvak is bij de meeste aquariumspeciaalzaken rijkelijk gevuld met verschillende vleeshoudende voeders.

Droogvoer

Voor het gemak is droogvoer natuurlijk nog altijd nummer één. Zoek alleen het juiste voer bij de vis aangezien het jachtgebied van iedere vleeseter anders is. Bodemvissen hebben bijvoorbeeld niet veel aan vlokken, net als dat bijlzalmen niets hebben aan tabletten.

carnivoorVoorbeelden van premium voeders voor carnivoren zijn:

  • Dr Bassleer Biofish Food Cavar
  • NorthFin Carnivore
  • JBL NovoTab
  • JBL Krill

Natuurlijk zijn er ook andere merken maar wij hebben zeer goede ervaringen met deze producten.