Aquascapen.nl

Aqua Medic Platinum Line Plus – Voor als de druk hoog is.

Platinum Line Plus

Osmose water, het maakt een aquarium houden makkelijk en een ingewikkeld tegelijk. Het water is voor 99% schoon waardoor je complete controle krijgt over de waterwaardes. Het produceren van osmose water kan heel omslachtig zijn. Het duurt vaak lang en er gaat veel water verloren. Het Aqua Medic Platinum Line Plus osmose systeem produceert 400 liter water per 24 uur volgens Aqua Medic. Maakt dit product water maken tot een pretje?

De platinum line plus wordt in een simpele doos geleverd die misschien niet helemaal het “Aqua Medic” gevoel uitstraalt. Toch is wat in de doos zit een ander verhaal. De doos is behoorlijk zwaar en wanneer hij geopend wordt zie je waarom. Een ijzeren frame houd het gehele systeem bij elkaar. Een massief uitziende booster pomp siert de bovenkant, waarnaast de onderkant zich kenmerkt door de drie grote houders van filter media.

Plug & play

Het apparaat wordt bijna geheel plug en play geleverd. De enige handeling die je zelf zal moeten doen is het aansluiten van de inflow slang, de vuil uitlaat slang, de osmose slang en het eerste membraan. Wij raden aan om altijd alle aansluitingen te controleren om lekkage te voorkomen. Waarom? In de fabriek kan ook een fout gemaakt worden, er staat veel druk op de slangen en voorkomen is beter dan genezen. (of dweilen)
Aansluiten van de slangen lijkt misschien moeilijk als je niet bekend bent met het systeem. Het is een lock mechanisme dat de slang vast zet als het binnenste tuutje naar buiten geduwt word. Hierna kan er een blauw kleurig ringetje omheen gedrukt worden waardoor de slangen vast zitten. Loshalen gaat op precies dezelfde wijze maar dan in omgekeerde volgorde. Het is aan te raden de slangen altijd recht af te knippen en zo ver mogelijk door te duwen.
Het gehele frame voelt solide aan en is redelijk makkelijk aan de muur te bevestigen. (schroeven niet inbegrepen) De membraanmodule zal naar voren uit de plastic beugel gehaald moeten worden om de toegang tot de schroefgaten vrij te maken. Hierna wijst het zich redelijk vanzelf.

Boosterpomp

Zoals eerder vermeld zit er een boosterpomp. Deze perst het water onder hoge druk door het osmose systeem waardoor er sneller water geproduceerd kan worden. Ook zorgt het ervoor dat het water door nog fijnere filter materialen geduwt kan worden, zoals bijvoorbeeld hars. Daarbij helpt deze pomp bij de zogenaamde “flush” feature. Dit gebeurt iedere keer als het osmose systeem heeft uitgestaan. De pomp zal eerst al het oude water uit het osmose systeem pompen, dit om besmetting door stilstaand water te voorkomen.
Doordat er hoge druk op het product staat gaat het rendement (zuiver water / afvalwater) ook omhoog. Aqua Medic claimt dat het 1:1 is en toen we dit testen met maatbekers kwam dit redelijk overeen.

TDS

TDS is misschien een begrip wat je voorbij hebt horen komen. Het staat voor Total Dissolved Solids. Letterlijk vertaald betekent dit “totaal opgeloste vaste stoffen”. Hierbij moet je denken aan alle stoffen die zich in het water kunnen bevinden; Calcium, magnesium, fosfaat, nitraat, silicaat en nog veel meer. Al deze vaste stoffen dragen negatieve en positieve ionen en een TDS meter kijkt of deze in het water zitten en geeft dit aan in de vorm van een nummer. Aquarianen verwijzen hier ook vaak naar met het begrip geleidbaarheid of EC (Electric Conductivity) aangezien ionen in het water ervoor zorgen dat er laagspanning door het water kan lopen. (TDS en EC getal is niet altijd hetzelfde)
De Platinum Line plus heeft zijn eigen ingebouwde TDS meter, prompt aanwezig aan de rechterkant van het osmose systeem. Er zit een display aan de linkerkant waar als het goed is meestal het nummer 0 staat. Dit correspondeert met het TDS niveau van het water in het osmose apparaat voordat het eruit gaat. Wanneer hier een ander nummer dan 0 staat beginnen het filter membraan verzadigd of zodanig vervuild te raken dat ze niet alles meer kunnen opnemen. Dit is niet acuut een probleem, aangezien je met een TDS van 1, 2, 3 etc. nog makkelijk omgekeerde osmose kunt maken. Maar als het boven de 100 raakt wordt het gebruik van een osmose apparaat misschien niet zo heel rendabel meer. Het is handig hier een oogje op te houden.

Op & aanmerkingen

Het apparaat is zeer stabiel en dat is terug te voelen aan het gewicht. Hij is netjes afgewerkt, maar toch liepen wij tegen een klein probleem aan. Het TDS display zit met dubbelzijdig tape vastgemaakt op het frame, bij ons zat deze niet geheel goed vast. Het is jammer om te zien dat ook deze niet op een andere, misschien wat stevigere manier vastgemaakt was.
De instructies bij het product laten ook wat aan de wensen over. Wij zijn bekend met osmose apparaten echter zijn wij van mening dat aquarianen die nog nooit eerder een osmose apparaat in hun handen hebben gehad, vast kunnen lopen over hoe of wat. De instructies zijn niet zoveel anders dan bij andere osmose apparaten, maar we hadden wel een beter uitleg verwacht van Aqua-Medic.

Prijs

Met een prijs van circa 270 euro is de Platinum Line plus niet goedkoop en zal de afweging : “hoeveel water heb ik, hoe snel nodig?” de doorslag geven over de aankoop. De Platinum Line plus getuigt van degelijke kwaliteit, maar met de harde concurrentie op de osmose markt blijft het de vraag of aquarianen niet voor het alternatief gaan van een onbekend merk.

Mobiele versie afsluiten